7 αρχές της δημιουργικής σκέψης που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Από τον Michael Michalko

Στο σχολείο διδασκόμαστε για τις ιδιοφυίες και τα επιτεύγματά τους, αλλά πως αλήθεια οι ιδιοφυίες απέκτησαν αυτές τους τις ιδέες τους; Ποιες είναι οι νοητικές διεργασίες, οι στάσεις, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές που επιτρέπουν στις δημιουργικές ιδιοφυίες ενώ κοιτούν τα ίδια πράγματα με εμάς τους υπόλοιπους, να τα βλέπουν διαφορετικά;

Ακολουθούν 7 αρχές που έμαθα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τη δημιουργική σκέψη και που πολύ θα ήθελα να τις είχα διδαχθεί νωρίτερα, ως μαθητής ακόμα.

  1. Είσαι δημιουργικός, τελεία και παύλα

Οι καλλιτέχνες δεν είναι ξεχωριστές προσωπικότητες αλλά ο καθένας μας είναι ένα ξεχωριστό είδος καλλιτέχνη που έρχεται στη ζωή ως δημιουργικός και αυθόρμητος στοχαστής. Ενώ οι δημιουργικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι δημιουργικοί, αυτοί που δεν το πιστεύουν, απλά δεν είναι. Αφού αποκτήσουν μια συγκεκριμένη πεποίθηση για την ταυτότητά τους, οι δημιουργικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να εκφραστούν, συνεπώς εξασκούνται στον τρόπο σκέψης και στις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι δημιουργικές ιδιοφυίες.

  1. Η δημιουργική σκέψη είναι δουλειά

Πρέπει να δείξετε πάθος και αποφασιστικότητα στο να βυθιστείτε στη διαδικασία ανάπτυξης νέων και διαφορετικών ιδεών. Το επόμενο στάδιο είναι η υπομονή και η επιμονή. Όλες οι δημιουργικές ιδιοφυΐες δουλεύουν με ένταση και παράγουν έναν απίστευτο αριθμό ιδεών – οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μάλλον κακές. Στην πραγματικότητα, περισσότερα κακά ποιήματα γράφτηκαν από μεγάλους ποιητές παρά από μικρούς ποιητές.

  1. Σκεφτείτε, σκεφτείτε, σκεφτείτε

Κατά την παραγωγή ιδεών, ανεφοδιάζετε τους νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με τα γονίδια που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται ως ανταπόκριση στις προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια δημιουργίας νέων ιδεών αυξάνεται ο αριθμός των επαφών μεταξύ των νευρώνων και έτσι ενεργοποιείται ο εγκέφαλος. Κάθε ώρα που ξοδεύετε ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό σας με τη δημιουργία ιδεών, αυξάνει τη δημιουργικότητα. Με το να ζωγραφίζετε κάθε μέρα, θα γίνετε καλλιτέχνης – ίσως όχι ο Βαν Γκογκ, αλλά σίγουρα ‘περισσότερο καλλιτέχνης’ από κάποιον που δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ.

  1. Ο εγκέφαλός σας δεν είναι υπολογιστής

Ο εγκέφαλός σας είναι ένα δυναμικό σύστημα που εξελίσσει τα μοτίβα δραστηριότητας, αντί να τα επεξεργάζεται απλώς όπως κάνει ένας υπολογιστής. Ο εγκέφαλος ανθεί με τη δημιουργική ενέργεια που προκύπτει από εμπειρίες, πραγματικές ή φανταστικές. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ μιας  ‘πραγματικής’ εμπειρίας και μιας που φαντάζεται ζωντανά και λεπτομερώς. Και οι δύο ενεργοποιούνται. Αυτή η αρχή βοήθησε τον Walt Disney να πραγματοποιήσει τις ‘φαντασιώσεις’ του και επέτρεψε στον Albert Einstein να συμμετάσχει σε πειράματα που τον οδήγησαν σε επαναστατικές ιδέες για το χώρο και το χρόνο. 

  1. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση

Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι τα πράγματα ήταν είτε  ‘Α’ είτε  ‘όχι Α’. Γι’ αυτόν ο ουρανός ήταν μπλε ή όχι μπλε – ποτέ και τα δύο. Μια τέτοια σκέψη είναι περιοριστική. Εξάλλου, ο ουρανός είναι ένα δισεκατομμύριο διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε. Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι μια δέσμη φωτός υπάρχει μόνο ως κύμα μέχρι που οι φυσικοί να ανακαλύψουν ότι το φως μπορεί να είναι και κύμα και σωματίδιο, ανάλογα με την οπτική γωνία του παρατηρητή. Η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι η αβεβαιότητα. Επομένως, όταν προσπαθείτε να παράγετε νέες ιδέες, μην τις αξιολογείτε όπως συμβαίνουν. Τίποτα δεν σκοτώνει τη δημιουργικότητα γρηγορότερα από την αυτο-λογοκρισία κατά τη δημιουργία ιδεών. Όλες οι ιδέες είναι δυνατότητες – δημιουργήστε όσες περισσότερες μπορείτε, πριν προσδιορίσετε ποιες απ’ αυτές έχουν περισσότερη αξία. Ο κόσμος δεν είναι μαύρος ή άσπρος. Είναι γκρι.

  1. Δεν υπάρχει αποτυχία

Αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι και δεν πετυχαίνετε, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Ακόμα και η αποτυχία παράγει αποτέλεσμα. Αυτό που κάνετε με το αποτέλεσμα – δηλαδή με αυτό που σας δίδαξε η αποτυχία – είναι το σημαντικό. Κάθε φορά που οι προσπάθειές σας δημιουργούν κάτι που δεν λειτουργεί, αναρωτηθείτε τα εξής:

Τι έμαθα για αυτό που δεν λειτουργεί;

Μπορεί αυτό να εξηγήσει κάτι που δεν σχεδίαζα να εξηγήσω;

Τι ανακάλυψα που δεν σχεδίαζα να ανακαλύψω;

Οι άνθρωποι που ποτέ δεν κάνουν λάθη δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κάτι νέο. Σημειώστε ότι ο Thomas Edison ‘απέτυχε’ να δημιουργήσει με επιτυχία ένα νήμα πυράκτωσης για τον λαμπτήρα μετά από 10.000 προσπάθειες και όταν ένας βοηθός ρώτησε τον εφευρέτη γιατί δεν παραιτήθηκε ενώ απέτυχε, ο Edison δεν δέχτηκε ότι απέτυχε. ‘Έχω ανακαλύψει δέκα χιλιάδες πράγματα που δεν δουλεύουν’ , εξήγησε.

  1. Δεν βλέπετε τα πράγματα όπως είναιΤα βλέπετε όπως εσείς θέλετε

Όλες οι εμπειρίες είναι ουδέτερες μέχρι οι ερμηνείες να τους δώσουν νόημα. Οι ιερείς βλέπουν παντού αποδείξεις για την ύπαρξη του θεού, ενώ οι άθεοι βλέπουν την απουσία του Θεού παντού. Αν πάμε πίσω στο χρόνο, όταν κανείς δεν διέθετε προσωπικό υπολογιστή, οι ειδικοί της IBM βρήκαν ότι δεν υπήρχαν πάνω από έξι άνθρωποι στη γη που χρειάζονταν έναν Η / Υ. Ενώ η IBM δεν είδε δυνητικούς αγοραστές για προσωπικούς υπολογιστές, δύο απόφοιτοι κολλεγίου οι Bill Gates και Steve Jobs όταν εξέτασαν τα ίδια δεδομένα με την IBM αντιλήφθηκαν μια μεγάλη ευκαιρία. Κατασκευάζουμε την πραγματικότητα με κριτήριο το πώς επιλέγουμε να ερμηνεύσουμε τις εμπειρίες μας.

Βοηθήστε τους μαθητές σας να γίνουν δημιουργικές ιδιοφυΐες

Πρωτότυπο κείμενο

Top