25η Μαρτίου: ένα μουσικό ταξίδι ξεκινά με αφορμή μια επέτειο

Η μουσική κρύβεται παντού. Και άλλες φορές δεν κρύβεται με τίποτα!

  •  Τι τραγουδούσαν και με τι χόρευαν οι Έλληνες το 1821;
  • Οι αγωνιστές τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο;
  • Πού και πώς γεννήθηκε ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν;
  • Τι σχέση έχει ο Μπετόβεν με όλα αυτά;
  • Ποιός, πού, πότε; …

 

Το γεγονός πως δεν υπήρχαν τα σημερινά σύνορα, μιας και δεν υπήρχε ακόμα ελληνικό κράτος τα χρόνια της επανάστασης, μας θυμίζει πως δεν υπήρχαν σύνορα ούτε στη μουσική και τα τραγούδια.

Από την άλλη, οι αγωνιστές μαζί με τα άρματα συχνά είχαν ως πολεμοφόδιο και ένα μουσικό όργανο να συνοδεύει το τραγούδι και να τους εμψυχώνει στη μάχη για την απελευθέρωση.

Μερικές δεκαετίες μετά την επανάσταση οι Έλληνες απέκτησαν τον εθνικό τους ύμνο. Ποιοί ήταν οι δημιουργοί του; Πώς γεννήθηκαν αυτοί οι τόσο ισχυροί στίχοι και η  μουσική τους;

Μια σύντομη παρουσίαση που έχει ως στόχο να θέσει ένα σημείο αφετηρίας, να προτείνει ερωτήματα και να γίνει αφορμή για περισσότερες (μουσικές) εξερευνήσεις.

Κατεβάστε εδώ το pdf της παρουσίασης “25η Μαρτίου – στίχοι και μουσική στα χρόνια της επανάστασης”.

Ας στρέψει η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου την προσοχή μας όχι μόνο στο χθες, αλλά και στο αύριο.
…καλές εξερευνήσεις από το mesaaptotragoudi.gr

Πηγή

 

Ο ιστότοπος  mesaaptotragoudi.gr δημιουργήθηκε με αφορμή το βιβλίο “Μέσα απ’ το τραγούδι” των εκδόσεων Νεφέλη. Οι συγγραφείς του βιβλίου συναντήθηκαν ως φοιτήτριες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και αργότερα ως συνάδελφοι, διδάσκοντας το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο μεταξύ παρακολούθησαν μαζί τα θερινά σεμινάρια του Ινστιτούτου Kodály στην Ουγγαρία, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία τους.

Η εμπειρία τους από τη διδασκαλία και οι κοινές τους αναζητήσεις για τη δημιουργία στέρεων βάσεων στη μουσική παιδεία τις οδήγησαν στην πρώτη τους συνεργασία, καρπός της οποίας υπήρξε το βιβλίο-μέθοδος ”Σολ Μι Ντο Λα – Οι βάσεις της θεωρίας, του solfége και του dictée μέσα από 100 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια” – εκδόσεις Νάκας. Η καινούρια τους πρόταση “Μέσα απ’ το τραγούδι” ανανεώνει τη μέθοδο αυτή με τρόπο ουσιαστικό και εύχρηστο για κάθε χώρο μουσικής διδασκαλίας.

Φανή Μώραλη

Η Φανή Μώραλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικων Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Κ.Π.Α. Από πολύ νωρίς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μουσική παιδαγωγική συμμετέχοντας συχνά σε σεμινάρια όπως, μεταξύ άλλων, αυτά των Iνστιτούτων Orff στο Ζάλτσμπουργκ και Kodály στην Ουγγαρία. Για αρκετά χρόνια δίδαξε πιάνο και μουσική προπαιδεία. Από το 2003 διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Γιώτα Τηγανούρια 

Η Γιώτα Τηγανούρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαμοθράκη. Τα πρώτα της μουσικά ακούσματα προέρχονται από την τοπική παραδοσιακή μουσική μέσω της οικογένειάς της. Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ολοκλήρωσε τις σπουδές πιάνου, κρουστών και ανώτερων θεωρητικών. Είναι Δρ. Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκδοθεί η μελέτη της για τη μουσική στη Σαμοθράκη. Από το 1997 διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν σύμβουλος μουσικής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εδώ και πολλά χρόνια διευθύνει την Παιδική – Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης.

Top