13ο Διεθνές Σεμινάριο για το ρεμπέτικο τραγούδι στη Σκύρο

13ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι στη Σκύρο

17-24 Ιουλίου 2022

Αγαπητοί φίλοι/ες

Το Διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο θα πραγματοποιηθεί 17-24 Ιουλίου 2022 στην όμορφη και φιλόξενη Σκύρο.

Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής.

Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το Μουσείο Φαλτάιτς, το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου, η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ) καθώς και η τοπική κοινωνία της Σκύρου που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους για να αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.

Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 23/7/2022 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017, γεγονός που προβάλλει και την συμβολή του σεμιναρίου της Σκύρου από διεθνείς φορείς.

 

Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή μουσική μας παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή με e-mail για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο.

Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας
Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227
e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr
Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227 e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr
 
Σας καλούμε όλου/ες να παραβρεθείτε στις ελεύθερες για το κοινό εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του σεμιναρίου και συγκεκριμένα:
 
Ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 στις 21:00 μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου Φαλτάιτς με τους συμμετέχοντες και τους φίλους του σεμιναρίου. Στη συνάντηση θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα πιούμε ένα ποτό με ένα απλό παραδοσιακό κέρασμα προσφορά του Δήμου Σκύρου.
 
Ομιλίες ελεύθερες στο κοινό στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανεμόεσσα»
 
– Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 20:30 μ.μ.
«Απόστολος Χατζηχρήστος. Ο τροβαδούρος του ρεμπέτικου». Ομιλήτρια η Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου.
«Οι λαϊκοί χοροί του ρεμπέτικου τραγουδιού». Ομιλητής ο Γιώργος Γεωργούδης , Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα»
 
– Πέμπτη 21 Ιουλίου, 20:30 μ.μ.
«Το ρεμπέτικο τραγούδι στα Γιάννενα και η ιστορική διαδρομή του». Ομιλητής ο Γιάννης Δεληγιαννάκης.
 
Μουσικό χορευτικό δρώμενο με τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανεμόεσσα» στην Κεντρική Πλατεία Σκύρου την Παρασκευή 22/7 στις 21:30.
 
Ανοιχτές μουσικές βραδιές στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, μαζί με τους συμμετέχοντες και τους φίλους τους από Δευτέρα 18/7 έως Πέμπτη 21/7 στις 22:00 μ.μ.
 
Ρεμπέτικη Συναυλία με τους συμμετέχτοντες στο Θέατρο Φαλτάιτς το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 21:00, στο πλαίσιο μια μικρής έμπρακτης συμβολής για την ενίσχυση του Μουσείου Φαλτάιτς.
 
Συνεργασία: Μουσείο Φαλτάιτς, ΠΕΑΠ Δήμου Σκύρου και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύρου «Ανεμόεσσα»
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.rebetikoseminar.com
Top