Σεμινάριο El Sistema Greece: Εισάγοντας Μικρά Παιδιά στο Μαγικό Κόσμο της Μουσικής

Το El Sistema Greece διοργανώνει ένα διήμερο σεμινάριο για μουσικοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, δασκάλους και όσους εργάζονται με μικρά παιδιά και θέλουν να γνωρίσουν νέες μεθόδους ώστε να τα εισάγουν στο μαγικό κόσμο της μουσικής!

 

Το El Sistema ως πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης: Δομή, λειτουργία και τεχνικές

Ο Jose Angel Salazar Marin, καλλιτεχνικός διευθυντής του El Sistema Greece, θα αναλύσει τη λειτουργία του El Sistema ως πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης μέσω της μουσικής. Θα δώσει λέξεις κλειδιά για τους στόχους και τις αξίες του προγράμματος και θα παρουσιάσει χρήσιμα εργαλεία και τεχνικές που εφαρμόζονται στην μεθοδολογία του El Sistema.

Αναπτύσσοντας τους εκπαιδευτικούς στόχους της μουσικής μέσα από διαθεματικά σενάρια

Στο πρώτο και βιωματικό μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες βασισμένες σε ένα θέμα, στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι δραστηριότητες με τρόπο ώστε να παρουσιαστούν οι στόχοι της μουσικής αγωγής και η μεθοδολογία εκείνη με την οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δημιουργούν μόνοι τους τα δικά τους διαθεματικά προγράμματα με σκοπό αφενός την ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων των μαθητών τους και αφετέρου άλλων εκπαιδευτικών στόχων όπως είναι η καλλιέργεια της γλώσσας, η ικανότητα συνεργασίας κ.α.

Εισηγητής: Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός και Παιδαγωγικός Υπεύθυνος του El Sistema Greece

esg seminar.jpg

Η μουσική εκπαίδευση ως ένα ευέλικτο εργαλείο: Ανάπτυξη της ομαδικότητας και της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή

Η Francis Gagliardi, μουσικοπαιδαγωγός και παιδαγωγικός σύμβουλος από το El Sistema Βενεζουέλας, θα παρουσιάσει τη συμβολή του προγράμματος στη δημιουργία ενός ψυχαγωγικού, αλλά και αποτελεσματικού μαθήματος μουσικής. Θα δείξει επίσης με ποιον τρόπο ένα ασφαλές περιβάλλον, με θετική στάση απέναντι στη δημιουργία, εμπιστοσύνη και ομαδική εργασία μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

Ρυθμός και γραφή της μουσικής

Η σύγχρονη μουσική εκπαίδευση έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρυθμική αγωγή, ειδικά μέσα από τα προγράμματα Όρφ και Κόνταλυ. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν ορισμένες βασικές μεθοδολογίες για τη ρυθμική αγωγή μικρών και μεγαλύτερων παιδιών. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ορισμένες τεχνικές όπου η γραφή και η ανάγνωση της μουσικής μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι.

Εισηγητής: Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός και Παιδαγωγικός Υπεύθυνος του El Sistema Greece

7 & 8 Σεπτεμβρίου 2019 | 11.00-18.00

Κόστος: 15 ευρώ

Πληροφορίες-Εγγραφές: sevi@elsistema.gr

Περίοδος εγγραφών: Δευτέρα 26 Αυγούστου έως Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Πηγή

Top