YuMi, το πρώτο ρομπότ-μαέστρος διηύθυνε τον Αντρέα Μποτσέλι σε όπερα
Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία, στην οποία έκανε το ντεμπούτο του ο YuMi, το ρομπότ που σχεδιάστηκε από την ελβετική ABB.
Καριέρα… μαέστρου κάνει ο YuMi, το ανθρωποειδές ρομπότ που το βράδυ της Τρίτης πήρε τη θέση του στο πόντιουμ, στη σκηνή του θεάτρου Βέρντι στην Πίζα και χωρίς ίχνος άγχους, παρόλο που ήταν η «παρθενική» του εμφάνιση, «ύψωσε» τη μπαγκέτα του, διευθύνοντας την Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca, με τενόρο τον διάσημο Αντρέα Μποτσέλι.Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία, στην οποία έκανε το ντεμπούτο του ο YuMi, το ρομπότ που σχεδιάστηκε από την ελβετική ABB, έγινε στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ ρομποτικής, που διεξάγεται στην πόλη της Τοσκάνης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ ανέλαβε να διευθύνει μια ολόκληρη ορχήστρα, με τους μουσικούς να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την ιδιαίτερη συνεργασία.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca και ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, «υπάκουσαν» στις εντολές του YuMi, ο οποίος διηύθυνε σε τρία από τα 18 κομμάτια που παρουσιάστηκαν στη συναυλία της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και ηδιάσημη άρια La Donna e’ Mobile, της όπερας Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος, ήταν ότι έπρεπε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε τις κινήσεις του. Όταν βρήκαμε τελικά τον τρόπο, όλα έγιναν πολύ εύκολα», είπε ο μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας, Αντρέα Κολομπίνι.
Ο ίδιος, περιέγραψε στο Reuters την εμπειρία του με τον YuMi ως «πραγματικά φανταστική», εξαίροντας την συμβολή των τεχνικών, οι οποίοι φρόντισαν να κάνουν τέλειες τις κινήσεις του ρομπότ, ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτητά τους, αλλά και την έκταση των χεριών του, πράγμα πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση μιας ορχήστρας.
Ο YuMi, που το όνομά του προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων «You and Me», δηλαδή εγώ κι εσύ, διδάχθηκε όλες τις κινήσεις από τον μαέστρο Κολομπίνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια των «μαθημάτων» και τον προβών κρατούσε τα δύο χέρια του ρομπότ, ώστε να καταγραφούν με απόλυτη ακρίβεια οι σωστές κινήσεις από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στα… ντεσαβαντάζ του YuMi κυριαρχεί το ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, συνεπώς κάθε απρόσμενη αλλαγή του ρυθμού από τους μουσικούς θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.