Ταξιδεύουμε στον κόσμο με την υδρόγειο…από το σπίτι
Μένουμε σπίτι και ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας!
Μπορεί πολλά παιδιά να μη συμπαθούν το μάθημα της γεωγραφίας, δεν υπάρχει όμως ούτε ένα που να μην αγαπά την εξερεύνηση, το παιχνίδι και τα ταξίδια. Τώρα που μένουμε σπίτι, είναι μία ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της γεωγραφίας.
Παιχνίδια με την υδρόγειο για παιδιά 10 ετών +
1.Μαθαίνουμε τα ονόματα των ηπείρων και των ωκεανών
Ονομάζουμε τις ηπείρους και τους ωκεανούς, εντοπίζουμε τη θέση τους στην υδρόγειο, συγκρίνουμε τα μεγέθη και ζωγραφίζουμε. Στη συνέχεια δείχνουμε στο παιδί μία ήπειρο και του ζητάμε να την αναγνωρίσει και να μας πει τι βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της υδρογείου.
2. Βρίσκουμε την Ελλάδα στον χάρτη και την ζωγραφίζουμε
Έπειτα ζητάμε από το παιδί να βρει τα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου με τα οποία συνορεύει η Ελλάδα και να ορίσει τη θέση της χώρας στην χερσόνησο αυτή. Στη συνέχεια αναφέρουμε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και συζητάμε γιατί η Ελλάδα θεωρείται το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων.
3. Κλείνουμε τα μάτια και γυρνάμε την υδρόγειο
Ζητάμε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του και να τοποθετήσει απαλά τον δείκτη του ενώ εμείς γυρνάμε την υδρόγειο. Όταν του πούμε ‘στοπ’ θα πρέπει το παιδί να σταματήσει την υδρόγειο. Ζητάμε από το παιδί να μας πει το όνομα της χώρας που δείχνει το δάχτυλό του, την ήπειρο στην οποία βρίσκεται, τις χώρες με τις οποίες συνορεύει κ.λπ. Αν θέλουμε μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να ψάξει στο διαδίκτυο περισσότερα πράγματα για αυτή την χώρα όπως για την κουλτούρα της, τη γλώσσα που μιλούν εκεί, την ιστορία της, κάποιες βασικές λέξεις στη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι, να του ζητήσουμε να ζωγραφίσει τη σημαία της χώρας ή να βρόυμε μια παραδοσιακή συνταγή και να την μαγειρέψουμε μαζί.
4. Μουσική και γεωγραφία
Ποιος είπε ότι αυτά τα 2 δεν συνδυάζονται; Γνωρίζουμε τα όργανα των αρχαίων πολιτισμών, συζητάμε για τους μεγάλους συνθέτες και δείχνουμε στο χάρτη τις χώρες όπου έζησαν ή ακούμε παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες του κόσμου.
5. Μαθαίνουμε τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης
Γράφουμε σε μικρά χαρτάκια (ή ποστ ιτ) τα ονόματα από τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης και ζητάμε από το παιδί να αντιστοιχίσει τις πρωτεύουσες με τις χώρες, κολλώντας τα χαρτάκια πάνω στην υδρόγειο.
Δωρεάν έξοδα αποστολής