Sofar: Έλα να δούμε μια συναυλία στο σαλόνι!

γράφει η Μαρία Νετζίπι

Πόσες φορές δεν έχουμε πάει όλοι σε μια συναυλία που δεν μπορούμε να απολαύσουμε γιατί μιλάει ο δίπλα, φιλιούνται οι από πίσω και μαζί με όλα αυτά είμαστε τσαλαπατημένοι κάπου πίσω και δεν μπορούμε να ακούσουμε τίποτα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Πλέον όμως υπάρχει μια πολύ ευχάριστη λύση. Η λύση ακούει στο όνομα, Sofar, ή αλλιώς είναι μια μουσική πρόταση που σε καλεί να απολαύσεις μια μουσική συναυλία στο σαλόνι.

Η ιδέα του Sofar ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια στο Λονδίνο, όταν τρεις φίλοι απογοητεύτηκαν οικτρά από μια συναυλία στην οποία πήγαν. Η Μαρία-Χριστίνα, υπεύθυνη του Sofar Athens, μας διηγείται το πως ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα.

«Τρεις φίλοι είχαν πάει να παρακολουθήσουν ένα live, στο οποία έπαιζαν δυο opening μπάντες και μια κεντρική. Στα opening, φυσικά, δεν ήταν κάνεις και μετά όταν βγήκε το κεντρικό σχήμα μαζεύτηκε ο κόσμος· αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τη μουσική όπως ήθελαν. Υπήρχε πολύ φασαρία και δεν άκουγαν τίποτα, οπότε απογοητευμένοι έφυγαν από ‘κει και αποφάσισαν πως θα άρχιζαν να κάνουν συναυλίες στο σαλόνι τους.  Στην αρχή ξεκίνησε σαν πλάκα. Έφεραν έναν μουσικό, μάζεψαν κάποιους φίλους και κάπως σαν αστείο οργάνωσαν μια συναυλία στο σαλόνι τους. Και σιγά σιγά όλο αυτό άρχισε να μεταφέρεται σε πολλά και διάφορα σαλόνια».

Πλέον, μετά από 7 χρόνια ζωής η ιδέα έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 400 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Έφυγε από το Λονδίνο και πήγε  στο Παρίσι και από εκεί στη Νέα Υόρκη, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και σε 60 πόλεις της Ευρώπης.

 

Το Sofar στην Αθήνα το έφερε η Μαρία-Χριστίνα, η οποία είχε τη χαρά να παρουσιάσει τη δουλειά της σε ένα από τα Sofar του Λονδίνου. Το ελληνικό Sofar είναι μόλις δυο ετών και πλέον, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης του τόσο από καλλιτέχνες, όσο και από τον κόσμο γίνεται 2 φορές το μήνα.

Οι συναυλίες γίνονται στο εκάστοτε σαλόνι που έχει «δωρίσει» για κάποιες ώρες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Όλο το Sofar Athens, λειτουργεί εθελοντικά. Έτσι, όποιος επιθυμεί να προσφέρει το σπίτι ή τον χώρο του εν γένει μπορεί να το αιτηθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Η ομάδα βλέπει το σπίτι πριν το live και προσπαθεί να φανταστεί ένα κανονικό σαλόνι να μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο που θα χωράει 70 με 80 άτομα.

Όταν βλέπουμε ένα σπίτι χαιρόμαστε πάρα πολύ να είναι μίνιμαλ!» μας λέει η Μαρία-Χριστίνα εξηγώντας  τη διαδικασία της μετατροπής «Βλέπουμε τον χώρο από νωρίς και αποφασίζουμε πως θα διαμορφωθεί. Ελέγχουμε πάντα την ασφάλεια του καθώς και πρακτικά ζητήματα, όπως την ύπαρξη ασανσέρ και τον όροφο. Τη μέρα του live, λοιπόν πηγαίνουμε στον χώρο και αρχίζουμε να αφαιρούμε τα έπιπλα· φέρνουμε δικά μας διακοσμητικά για να στήσουμε τον χώρο με στόχο να φτιάξουμε μια σωστή ατμόσφαιρα. Στήνουμε τις κάμερες, τα φώτα, τα όργανα της ηχοληψίας και δημιουργούμε τον κατάλληλο χώρο στο πάτωμα για να κάτσει ο κόσμος. Το moto μας για τα εκάστοτε σαλόνια είναι πως όπως βρίσκουμε ένα σπίτι ή έναν χώρο έτσι τον αφήνουμε».

Ο περισσότερος κόσμος προσφέρει το σπίτι του στο Sofar, αφού έχει παρακολουθήσει κάποια από τα live και έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα. Όλη αυτή η προσπάθεια, που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο movement , είναι μια φυσική συνέχεια του DIΥ. Στην αρχή, φυσικά, όπως μας διηγούνται ο κόσμος στην Αθήνα ήταν πολύ επιφυλακτικός στο να προσφέρει τον χώρο. Έτσι, η ιδέα ξεκίνησε με τα live να γίνονται σε σπίτια φίλων. Και από το κοινό του πρώτου Sofar πέρασε αμέσως το «μικρόβιο» σε πολύ κόσμο που άρχισε απλόχερα να προσφέρει το χώρο του.

Η τοποθεσία της συναυλίας – όπως και οι μπάντες που θα παίξουν – αποτελούν μια έκπληξη για το κοινό. Μόλις ,μια μέρα πριν το live γίνεται η ανακοίνωση της διεύθυνσης· ενώ τις μπάντες που θα παίξουν τις μαθαίνει κανείς μόνο αφού πάει στο Sofar.

Για να παρακολουθήσει κάποιος ένα live πρέπει να λάβει μια πρόσκληση. Η ομάδα του Sofar ελέγχει τις αιτήσεις που δέχονται κάθε μήνα και δημιουργεί μια guest list.

«Ο στόχος είναι  να υπάρχει ένα 70% καινούργιου κόσμου, αλλά θέλουμε πάντα να φέρνουμε και παλιούς που ξέρουμε πόσο αγαπάνε τα live», όπως μας λένε.

Υπάρχει και πολύ κόσμος από το εξωτερικό, όμως που έρχεται. Το newletter του sofar σε ενημερώνει σε ποιες πόλεις γίνεται κάθε μέρα οπότε πολλοί άνθρωποι που έχουν έρθει για τουρισμό, επισκέπτονται και το Sofar της πόλης.

Γύρω στις 8.30 η ομάδα ανεβάζει τον κόσμο στο σπίτι που θα γίνει το live και κάνοντας μια μικρή περίληψη, τους συστήνεται. Τα live κρατάνε μόλις δυόμιση ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξεχνάμε πως είμαστε σε ένα σαλόνι, αρά πρέπει να σεβαστούμε τις ώρες κοινής ησυχίας και σε δεύτερο πλάνο γιατί η ουσία του Sofar είναι να πάρει ο κόσμος μια γεύση από τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους με σκοπό να τους ακολουθήσει αργότερα. Είναι ένα είδος, πρώτης γνωριμίας.

 

Με τον τομέα της μουσικής – της αναζήτησης και συνεννόησης με τους μουσικούς – ασχολείται κυρίως ο Αλέξανδρος.

«Έχουμε διαφορετικά είδη μουσικής τζαζ, έθνικ, ροκ, παραδοσιακά – ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάθε φορά υπάρχουν τρία μουσικά σχήματα, που το καθένα παίζει για μισή ώρα. Το concept είναι ότι γίνεται επαγγελματική βιντεοσκόπηση, οπότε από κάθε συναυλία οι καλλιτέχνες παίρνουν και ένα video clip από τα κομμάτια που έπαιξαν. Όλα τα βίντεο απ’ όλα τα sofar του κόσμου ανεβαίνουν στο ίδιο κανάλι όπου υπάρχουν παρά πολλοί subscribers. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες να πάρουν πολλά views σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Hozier, επί παραδείγματι, είναι ένας καλλιτέχνης που ξεκίνησε από το Sofar Αγγλίας».

 

Οι μουσικοί δηλώνουν συμμετοχή στην αντίστοιχη πλατφόρμα στέλνοντας δείγματα της δουλειάς τους τα οποία η ομάδα αξιολογεί και επιλέγει ποιοι θα εμφανιστούν. Πέρα από τους μουσικούς που δηλώνουν συμμετοχή, υπάρχουν και αυτοί που θέλει η ομάδα να φέρει.

«Έχουμε μια λίστα με ανθρώπους που θα θέλαμε να έρθουν. Είναι ένας συνδυασμός, δηλαδή από κόσμο που μας έχει ζητήσει να παίξει και από ανθρώπους που εμείς θέλουμε να παίξουν και τους προσεγγίζουμε», συμπληρώνει ο Αλέξανδρος.

Κάθε βραδιά έχει τρείς διαφορετικά μουσικά σχήματα. Στόχος είναι πάντα η ποικιλότητα. Φροντίζουν πάντα να υπάρχει ένα instrumental, και δυο μπάντες με φωνή στις οποίες η μια θα είναι αντρική και η άλλη γυναικεία.  

«Ο κόσμος που θα έρθει δεν μπορούμε να ξέρουμε τι προτιμάει να ακούει – οπότε στοχεύουμε να ακούσουν κάτι που 2 στα 3 θα τους αρέσει», μας εξηγεί η Μαρία-Χριστίνα.

 Η ιδέα του Sofar δίνει την ευκαιρία σε σχήματα που δεν είναι καθόλου γνωστά να παίξουν σε ένα κοινό 70-80 ανθρώπων και να αναδείξουν τη δουλειά τους χωρίς κόστος και γνωριμίες. Αλλά και από γνωστούς και καθιερωμένους μουσικούς να προβάλλουν τη δουλειά τους πριν από κάποια συναυλία ή με την ευκαιρία ενός καινούργιου άλμπουμ.

Είναι μια διέξοδος για πολλά μουσικά σχήματα να βρουν έναν τρόπο  να επικοινωνήσουν τη μουσική τους και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια μπάντα από την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει, κι ενώ δε την ξέρει κανείς ξαφνικά να βρεθεί να κάνει live στη Νέα Υόρκη. Δίνεται βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουν τα μέσα και τις γνωριμίες να κάνουν αυτό που τα κυκλώματα ονομάζουν «καριέρα». Είναι μια πολύ όμορφη, παγκόσμια μουσική συνδιαλλαγή. Πολλά ξένα σχήματα έρχονται και στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Sofartour.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και για τον μουσικό», μας λέει η Μαρία- Χριστίνα που κι εκείνη ως μουσικός έχει παίξει σε αντίστοιχα live «Ως μουσικός είναι παρά πολύ παράξενο και όμορφο να βλέπεις σε τόσο μικρή απόσταση 80 άγνωστα πρόσωπα να σε παρακολουθούν. Σε μυεί σε ένα παρεΐστικο κλίμα, μόνο που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζεις κανέναν.  Είναι πολύ άμεσο και προσωπικό».

Στην απόλυτα ψηφιακή εποχή το Sofar σε γυρνάει στην κουλτούρα της παλιάς συναυλίας που στόχος της ήταν η μουσική. Πλέον, στις μουσικές σκηνές και τα live ο κόσμος δεν μπορεί και δεν προλαβαίνει να απολαύσει τη μουσική. Κάνει απλώς μια τυπική έξοδο με τους φίλους του, όπου παρεμπιπτόντως κάπου από πίσω παίζει και μια μπάντα. Το Sofar καταφέρνει να σου δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για να μη θες να κάνεις κάτι άλλο, απ’ το να παρακολουθήσεις τη μουσική.

 

Το δίκτυο του Sofar  που είναι παγκόσμιο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και αλληλεπίδραση.«Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται. Δεν μπορεί  η κάθε πόλη να λειτουργεί με το δικό της πλάνο. Μπορείς να επιμείνεις σε δικές σου επιλογές αλλά πάντα σε συνεργασία.  Υπάρχει ετήσια συνάντηση των αρχηγών του sofar όπου γίνεται εκπαίδευση και brainstorming», μας εξηγεί η Μαρία-Χριστίνα που είναι και η επικεφαλής του project.

Sofar page/facebook

Πηγή

Top