Ραψωδίες με τη συνοδεία αρχαίας λύρας

Το μεγαλύτερο της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα διεθνώς, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τα 11.000 σπουδαία εκθέματά του, παρά τις δυσκολίες στη λειτουργία του, είναι μια όαση για το βλέμμα και τη γνώση των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών.

Γι’ αυτό και βρίσκεται πάντα ψηλά στις λίστες των προτιμήσεών τους.

Αυτή την Κυριακή (27 Αυγούστου στις 11.00 π.μ.) όπως συμβαίνει την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» θα ακουστούν στην Αίθουσα 27 οι Ραψωδίες ο και π με τη συνοδεία αρχαίας λύρας από τον μουσικοσυνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημόσια ανάγνωση.

Στις ραψωδίες ο και π που θα ακουστούν η θεά Αθηνά μεταβαίνει στη Σπάρτη για να ειδοποιήσει τον Τηλέμαχο να επιστρέψει, συμβουλεύοντας τον πώς να αποφύγει την ενέδρα των μνηστήρων.

Το βράδυ πριν από την πολυπόθητη συνάντηση πατέρα-γιου, ο Οδυσσέας στην καλύβα του Εύμαιου εκμαιεύει πληροφορίες για τους γονείς του.

Το πρωί καταφτάνει ο Τηλέμαχος, όπως τον καθοδήγησε η Αθηνά. Ο Εύμαιος τον υποδέχεται πατρικά, ενώ ο αληθινός πατέρας, βαθιά συγκινημένος, περιμένει υπομονετικά τη στιγμή που θα αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.

Μετά την αποχώρηση του Εύμαιου για το παλάτι, ο Οδυσσέας παίρνει την κανονική του μορφή και το σχέδιο της μνηστηροφονίας αρχίζει να καταστρώνεται…

Η μετάφραση είναι του Ζήσιμου Σίδερη και η διάρκεια δύο ώρες.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, τηλ: 213 2144817, 213 2144856/-858/-866/-893).

Top