Tα δικά σας σχόλια στην ερώτηση μας: Γιατί η μουσική, η καλλιτεχνική παιδεία γενικότερα είναι απαραίτητη;
1. Γιατί η Τέχνη είναι ένας δρόμος προς την Ομορφιά και αντίδοτο στην Χρηστικότητα που φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, που οδηγεί σε απόλυτα αντιπνευματική στάση ζωής.
Αγγελική Παπαβασιλείου
2. Η καλλιτεχνική παιδεία βοηθάει άτομα με δυσλεξία να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν ικανότητες που αλλά μαθήματα δεν μπορούν να κάνουν, με αποτέλεσμα να γίνει μια βελτίωση των νοητικών δυνατοτήτων, αλλά και της αυτοπεποίθησης αυτών των παιδιών ώστε να συνεχίσουν.
Anna Talia
3. Γιατί το ένα τεταρτιμόριο του εγκεφάλου λειτουργεί μόνο όταν παίζεις μουσική. Αν δεν παίξεις ποτέ μένει νεκρό. Επίσης, όταν ένας μουσικός παίζει μουσική το εγκεφαλογράφημα του είναι σαν πυροτέχνημα με πάρα πολλές λειτουργίες ενεργές οπότε αποτελεί ένα κρας τεστ του εγκεφάλου στην υψηλότερη λειτουργία του. Αυτό αν δεν παίξεις μουσική δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Ακόμη, μέσω των τεχνών αποκτάς αισθητική, πολιτισμό, ευγένεια, ευαισθητοποίηση, κατανοείς ευκολότερα έννοιες που πριν θα ήταν δύσκολο να κατανοήσεις, αφουγκράζεσαι τον κόσμο, αφυπνίζεσαι, βλέπεις πως οι τέχνες και τα διάφορα ρεύματα τους οδήγησαν μέχρι και σε τεράστιες επαναστάσεις, πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις μάζες, πως η στρατευμένη τέχνη μπορεί να οδηγήσει σε αφύπνιση των πολιτών. Επιπρόσθετα, η επαφή με τις τέχνες μας χαλαρώνει, μας φέρνει σε άμεση επαφή με το ενδότερα εγώ, με το υποσυνείδητο μας και επιστρέφει πίσω πιο χαρούμενους ανθρώπους αφού όλες οι τέχνες έχουν και διασκεδαστικό χαρακτήρα.
Georgia Psarra
4. Οι Τέχνες, σε οποιαδήποτε μορφή, χαλαρώνουν το μυαλό, βοηθούν τη διαφορετικότητα να ανθίσει (δεν ταιριάζουν σε όλους οι επιστήμες!). Εκτονώνουν την ένταση που νιώθουμε και -όσο αφορά στα παιδιά- μαθαίνουν δεξιότητες που έχουν ακόμα και αν η οικογένεια τους δεν τις καλλιεργεί. Δίνουν έτσι ελπίδα και βοήθεια για το μέλλον τους.
Ολγα Σαλβάνου
5. Γιατί πολύ απλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας μουσικός εγκέφαλος. We are all musicians! https://www.newscientist.com/…/mg22029384-400-why-we…/
Gkely Mitroyanni
6. Γιατί η μουσική όπως και όλες οι τέχνες είναι η μοναδική πόρτα προς τη φαντασία, μια πόρτα που η ζωή προσπαθεί να κλείσει και να κλειδώσει από τα πρώτα κιόλας χρονια της ζωής μας. Χωρίς φαντασία δεν υπάρχει δημιουργία, χωρίς φαντασία δεν υπάρχει έρευνα, χωρίς φαντασία δεν υπάρχει ανακάλυψη, χωρίς φαντασία η ζωή είναι απλά ένας άδειος δρόμος.
Venita Linardou
7. Η μουσική, η θεατρική αγωγή, η ζωγραφική και γενικότερα η κάθε μορφή τέχνης μιλάνε κι αγγίζουν το βαθύτερο εγώ του κάθε ανθρώπου με έναν τρόπο μοναδικό, πρωτόγονο κ απολύτως εναρμονισμένο με την ανθρώπινη φύση. Και ο μαθητής με τις περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να ανθίσει, να χαρεί, να “απελευθερωθεί” μέσω της τέχνης…να είναι η σανίδα σωτηρίας του. Θα έπρεπε να αυξηθούν οι ώρες της μουσικής/καλλιτεχνικής εκπαίδευσης γιατί αυτές προάγουν τον πολιτισμό, τον σεβασμό, την πειθαρχία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και την εξάσκηση του νου κ την ευγένεια της ψυχής.
Arietta Revithi
8. Ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκτός σχολείου μαθήματα μουσικής, θεάτρου, ζωγραφικής μπορούν μέσα στο σχολείο να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν πτυχές της προσωπικότητας τους που μόνο καλύτερους ανθρώπους μπορεί να τους κάνουν!
Papadimitriou Maria
9. Έρευνες έχουν δείξει τη συμβολή των τεχνών στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης! Οι τέχνες χαρακτηρίζουν εποχές, πολιτισμούς και ιστορικά συγκεκριμένα! Πώς μπορεί να μιλάμε για την ευαίσθητη εφηβική ηλικία χωρίς την επιρροή της Τέχνης? Τι πολίτες μεγαλώνουμε?
Evdoxia Banani
10. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα δεν αποτελείται μόνο από γνώσεις μαθημάτων γενικής παιδείας!! Ξέρουμε όλοι πόσο ισχυρή είναι η επίδραση της τέχνης γενικά στον ψυχισμό του ανθρώπου κ ιδιαίτερα πόσο πολυ επιδρά η μουσική στον εγκέφαλο και την ευφυΐα!!
Μουσική Σχολή Παπαστάθη
11. Βοηθούν στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και επίσης δίνουν μια νότα πολιτισμού στην καθημερινότητα των μαθητών.
Marilena Giannaki
12. Σχολεία χωρίς τέχνη, είναι σχολεία χωρίς φως… Χωρίς δημιουργία, έκφραση και φαντασία, τα παιδιά θα χαρούν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της γνώσης και της ζωής. Δε θέλουμε παιδιά ρομπότ, χωρίς ευκαιρία για έκφραση, με στείρα γνώση και μυαλά κλειστά αλλά ανθρώπους με όραμα και όρεξη για ένα καλύτερο και πολύχρωμο μέλλον!!
Gold Green Mpampouras
13. Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της κάθε εποχής και μας προσφέρει αξιόπιστες ιστορικές πληροφορίες που καμμιά διαστρεύλωση γεγονότων δε μπόρει να αλλοιώσει. Συνεπώς η τέχνη δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο ηθικής, πνευματικής και ψυχικής εξύψωσης αλλά την αδιαμφισβήτητη παρακαταθήκη ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Θέτις Κώνστα
14. Αγαλλίαση της ψυχής…. Αυτό προσφέρουν οι τέχνες…. Κάτι που δεν θέλουν, όσοι είναι εκεί ψηλά….
Βασιλική Εξαμηλιωτη
15. Η ΤΕΧΝΗ είναι η ίδια η ΖΩΗ. Ζούμε μέσα σε αυτή και μέσα από αυτή. Είναι η παγκόσμια μορφή επικοινωνίας.
Σοφία Χριστοδουλοπούλου
16. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική, ιδιαίτερα σε ομάδες, έχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης.
Elpida Siskou
17. Είναι μια ανταποδοτική διαδικασία με τον σκοτεινό εαυτο μας. Μετασχηματίζει η τέχνη το σκοτεινό σε φωτεινό.
McRina Delli
18. Γιατί η τέχνη μας επιτρέπει να συγκινούμαστε και να νιώθουμε/είμαστε/γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι (και για όλους τους άλλους λόγους που ανέφεραν οι προηγούμενοι/ες στα σχόλια). Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό https://www.youtube.com/watch?v=Qn-wUuY-yXs και σκεφτόμουν, μα είναι δυνατόν να μη συγκινηθεί κάποιος με αυτή τη φωνή, με αυτή τη μελωδία; Πώς θα είναι η ζωή μας χωρίς τις τέχνες; (ερώτημα που τέθηκε πρόσφατα επίσης από τον καλλιτεχνικό κόσμο).
Dafni Infad
19. Είμαι μια απλή δασκάλα Δημοτικού. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα διδάξω οποιοδήποτε από τα αντικείμενά μου χωρίς τις τέχνες. Είναι το μέσο μου για να κάνω βιωματική τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία, τη Γεωγραφία. Είναι ο μόνος τρόπος να επιβραδύνω τον φρενήρη χρόνο της διαδικτυακής καθημερινότητας και να αφήσω τα παιδιά να σκεφτούν, να νιώσουν, να κρίνουν, να αποφασίσουν, να γνωρίσουν τον ευατό τους και το περιβάλλον τους. Είναι το μέσο μου για να δώσω χρώμα και πνοή σε ένα σχολείο στείρο, χωρίς φαντασία. Τα παιδιά λατρεύουν να δουλεύουν μέσα από την Τέχνη και τη Λογοτεχνία. Όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, φτωχά και πλούσια, παιδιά χαρισματικά ή παιδιά που δυσκολεύονται, παιδιά με τραύματα, από άλλες χώρες και κουλτούρες. Η Τέχνη είναι η Πύλη από όπου μπορούν να περάσουν όλοι. Είναι ο πιο δημοκρατικός, δημιουργικός και γόνιμος τρόπος διδασκαλίας. Χωρίς καλλιτεχνική παιδεία δε θα υπάρχουν καλλιτέχνες και ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ένα τόσο δυστοπικό μέλλον; Έχω συνεργαστεί άψογα στα πολλά χρόνια της εμπειρίας μου με τους δασκάλους των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Μου άνοιξαν τους ορίζοντες, μου έδειξαν νέους δρόμους, με βοήθησαν να ζωντανέψω τη διδασκαλία μου. Ένα σχολείο που δε σέβεται τις τέχνες, είναι ένα σχολείο άδειο κέλυφος, φυτώριο άδειων ανθρώπων, άδειων πολιτών. Η διδασκαλία των τεχνών είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία, σε όλες τις τάξεις, για διαφορετικούς λόγους. Θα έπρεπε να ζητήσουμε να ενισχυθούν, όχι να μειωθούν, πολύ περισσότερο να καταργηθούν.
Ελευθερία Καλούδη
20. Η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει τη μνήμη, τη ρύθμιση του συναισθήματος, αναπτύσσει τις εκτελεστικές λειτουργίες (συγκέντρωση, γνωστική ευελιξία κ.α.) και συμβάλλει στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων μη λεκτικής επικοινωνίας, κυρίως μέσω των ομαδικών μουσικών δραστηριοτήτων. Η σύγχρονη επιστημονική συζήτηση και έρευνα στους τομείς της ψυχολογίας της μουσικής και των νευροεπιστημών, καταλήγει στο ότι η μουσική μάθηση συντελείται μέσα από περίπλοκες εγκεφαλικές λειτουργίες και διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου. Μουσική μάθηση δεν είναι μόνο η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αλλά και η διατήρηση του παλμού με ηχηρές κινήσεις (παλαμάκια κ.α.), το τραγούδι, η κίνηση με επίκεντρο τη μουσική και πολλά άλλα, που δεν αφορούν μόνο τους δεξιοτέχνες-επαγγελματίες μουσικούς, αλλά όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Και κυρίως τα παιδιά…
Chrysi Vomvogianni
21. Η μουσική είναι μια τέχνη όπου συνδιάζεται και με άλλες τέχνες οπότε δημιουργεί, στον εγκέφαλο, στο πνεύμα και στο σώμα, κυρίως όμως η μουσική μπορεί, είναι και προσφέρει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου – παιδιού όπου σιγά σιγά με το παρόν και το μέλλον πλάθει τον χαρακτήρα του επίσης ως προς το καλύτερο.
Ενεργεί και δρα έως τεχνική εκγύμνασης στον εγκέφαλο σε όλα τα σημεία και στις εντολές όπου δίνει μετέπειτα στο σώμα και στην ψυχή .
Όπως επίσης ακόμη και η ακουστική μορφή πόσο δύναμη δίνει στις αισθήσεις ακουστικής και για ποιό λόγο όπου αφορά την ψυχολογία και την αδρελανινη όπου μετέχει πάνω σε αυτή για κάθε φορά το είδος μουσικής ακούσματος.
Όπως προτείνω και καθοδηγώ πάντα τους μαθητές μου εκτός από μουσική παιδεία δείτε ότι είναι ο δικός σας φίλος η μουσική, τόσο έμπιστος αλλά και τόσο ωραίος τρόπος όπου μας βοηθάει όταν έχουμε νεύρα, χαρά, άγχος, αρνητικοτητα, λύπη, κατάθλιψη, πένθος, ή οτιδήποτε της στιγμής, να πηγαίνεται να παίζεται το μουσικό σας οργανο, έστω για λίγο ή να ακούτε μουσική για λίγο, θα σας περάσει.
Και χαίρομαι γιατί το κάνουν πραγματικά πράξη και τους βοηθάει πολύ, με πολύ μουσική αγάπη από εμένα προς εσάς, αυτά με βάση τη δική μου εμπειρία πάντα!!!
Fotini Giouleka
22. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Εκπαίδευσης είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, σε γνωστικό, ηθικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Κάθε καλλιτεχνικό έργο δεν αποτελεί απλώς μια έκφραση, αλλά μια δημιουργική έκφραση, πολυσχιδούς παιδευτικής αξίας.
Οι μαθητές μπορούν να ωφεληθούν, αλλά και αμεσότερα να διδαχθούν, μέσα από την επαφή τους με διάφορες μορφές αισθητικής έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος κ.λπ. Συγκεκριμένα, η επαφή με την Τέχνη τούς βοηθάει να αναπτύσσονται ολόπλευρα, να αποκτήσουν ευαισθησία, ικανότητα για μάθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα και συντελεί στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους, των άλλων ανθρώπων και του κόσμου!
Θα έπρεπε να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αυτά τα μαθήματα κι όχι επιλογής! Στην τελική, αν ρωτούσαμε τους μαθητές πόσοι θέλουν τα μαθηματικά ή την ιστορία για παράδειγμα, τί ποσοστό θα είχαμε άραγε; Όμως αυτά προωθούνται χρόνια τώρα ως βασικά μαθήματα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια! Λες και δεν υπάρχουν σχολές όπως η ΑΣΚΤ ή η Αρχιτεκτονική!
Alexia Efstathopoulou
23. Είμαστε προγραμματισμένοι να ακούμε, να δημιουργούμε, να αναπαράγουμε μουσική και να την επικοινωνούμε δημιουργώντας τέχνη και πολιτισμό… με τον ίδιο τρόπο, όπως είμαστε προγραμματισμένοι να εντρυφούμε στη γλώσσα, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, αλλά και τις υπόλοιπες τέχνες. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα όλων των εκφάνσεων, τα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ως είδη μάθησης, άρα και αντικείμενα προς διδασκαλία, τα παραπάνω. Ο βαθμός υποστήριξης της κάθε πτυχής, δεν έχει να κάνει με τη σημαντικότητά της, αλλά αποκαλύπτει πολλά για τη νοοτροπία, τις αντιλήψεις, τις στρεβλώσεις, τις ευαισθησίες και κυρίως για το όραμα και τη στρατηγική των ποικίλων εκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζονται ανά την υφήλιο. Υπάρχουν τεχνικές management οι οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία προκειμένου οι ιθύνοντες να είναι σε θέση να εξισορροπούν στόχους και πόρους, χωρίς να θυσιάζουν την ουσία και την πολυτροπικότητα της εκπαίδευσης. Ωστόσο στις πλείστες των περιπτώσεων, οι αδαείς ή οι σκληροπυρηνικοί επιλέγουν να υπεραπλουστεύουν τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν τα πάντα ως οικονομικούς δείκτες… και όταν ένας δείκτης φαίνεται αδύναμος, άρα ασύμφορος, η εύκολη αντιμετώπιση είναι η κατάργηση της οντότητας που μετρά… η υποστήριξη και η αναβάθμιση της οντότητας, σε τουλάχιστον ισότιμο ποσοστό με τις “αποδεκτές” λοιπές οντότητες (δλδ. τα λοιπά διδακτικά αντικείμενα) προκειμένου να ανακάμψει ο δείκτης αποκλείεται να υφίσταται ακόμα και ως απλή ιδέα…
Maria Efpatridou
24. Η τέχνη σε μαθαίνει να βλέπεις ότι κάθετι υπάρχει με το αντίθετο του. Σε μαθαίνει να εμβαθύνεις, να βλέπεις τις λεπτομέρειες. Σε μαθαίνει να επικοινωνείς με τον άλλον, να συνεργάζεσαι και οι σχέσεις να μην είναι βραχνάς. Μαθαίνεις να ακούς και να εκφράζεσαι. Βλέπεις τις αποχρώσεις της ζωής γύρω σου με τρόπο δημιουργικό και ευφάνταστο. Μαθαίνεις να αγωνίζεσαι γι’ αυτό που σε αφορά και σε καίει. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να λερώσουν τα χέρια τους με μπογιές, να ιδρώσουν γιατί έφτιαξαν σκηνικά, να ράψουν κουστούμια για χαρακτήρες, να μελετήσουν ζωγράφους, να ματώσουν τα δάχτυλα τους απ’τις χορδές. “Η τέχνη είναι το καθαρτήριο της ψυχής”. Είναι το μοναδικό μας όπλο για να συνεχίσουμε ή να αρχίσουμε να ζούμε ενεργα. Άλλωστε, αν κοιτάξουμε γύρω μας η φύση είναι φτιαγμένη με τέχνη. Η λεπτότητα με την οποία είναι παρατεταγμένα τα πέταλα στα άνθη, ο Ρυθμός κ το μέτρο που κρύβεται στο τιτιβισμα των πτηνών και στο βουητό των εντόμων, το ίδιο το νευρωνικό σύστημα των ζώων. Οι καμπύλες των συναρτήσεων των μαθηματικών και τα σχέδια της φυσικής, και αυτά τέχνη είναι. Πώς γίνεται να στερούνται τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι την ευκαιρία να διαβάσουν τον κόσμο γύρω τους με άλλα μάτια, και να μπορέσουν να κοιτάξουν έξω από το κουτί.
Giannis Johann Batsis
25. Η παιδεία και η εκπαίδευση πρέπει να καλύπτουν ολόπλευρα τον άνθρωπο και όχι μόνο ως προς έναν τομέα. Οι τομείς ανάπτυξης αφορούν:
1. Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση,
2. Συναισθηματική Ενδυνάμωση,
3. Νοητική Ενδυνάμωση
4. Κινητικές Ικανότητες.
Τα γνωστικά αντικείμενα μέσα από τα οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο μαθητής στους 4 παραπάνω τομείς είναι τα εξής 7:
1. Κοινωνικές Σπουδές
2. Εικαστικές Τέχνες
3. Μαθηματικά
4. Γλωσσική Αγωγή
5. Μουσική Αγωγή
6. Φυσική Αγωγή
7. Φυσικές Επιστήμες
Αυτά σύμφωνα με το Αναλυτικό πρόγραμμα της Κύπρου για ηλικίες 3-6 ετών.
Δεν θα πρέπει η μάθηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του εκπαιδευτικού συστήματος να καλύπτει ολόπλευρα τις εν δυνάμει ικανότητες των μαθητών και να τις αναπτύσσει;
Για τον ίδιο λοιπόν λόγο που δεν πρέπει να βγει η Φυσική, τα Μαθηματικά κλπ. από το πρόγραμμα, δεν πρέπει να βγει και η Μουσική!
Ακόμη, ρίξτε μια ματιά στη θεωρία του Howard Gardner για την πολλαπλή νοημοσύνη.
Πολλά μπράβο για την πρωτοβουλία σας!!!
Nikoletta Tsum
26. Η ενασχόληση με τη μουσική ανοίγει προοπτικές και αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων τη βάση της παιδείας. Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τη μουσική, αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τον κόσμο και τη ζωή γύρω του. Η μουσική οξύνει το πνεύμα σου, σε καλλιεργεί και γίνεσαι ένας καλύτερος άνθρωπος. Η χαρά της δημιουργίας, της φαντασίας και των συναισθημάτων ανυπέρβλητη.
Άννα Μαρία Κότσιφα
27. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την τέχνη όπως έχει ανάγκη το ψωμί και το νερό, χωρίς αυτή δεν ζει, απλά υπάρχει…
Ilia Birba
28. Γιατί σε ένα άχαρο,άχρωμο και αναίσθητο κόσμο βάζει χρώμα, ευαισθησία και συναισθήματα…
Tina Pensa
29. Θα τα πω πρακτικά και μέσα από την εμπειρία μου ως μουσικός σε σχολεία: όλα μα όλα τα παιδιά, λιγότερο ή περισσότερο, έχουν συστολή και χαμηλή αυτοεκτίμηση ως προς τον τρόπο έκφρασής τους. Η ομαδική διαδικασία της μουσικής πράξης, με τραγούδια ρυθμούς και κίνηση τους προσφέρει βαθμιαία όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση, διέξοδο εκφραστική κι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τους άλλους. Το θέμα της μη λεκτικής επικοινωνίας είναι πολύ σοβαρό. Αλλά και στη λεκτική επικοινωνία συμβάλλει, καθώς η άρθρωση γίνεται σαφέστερη και η εκφραστικότητα της φωνής εμπλουτίζεται. Πόσες και πόσες φορές δε βελτίωσαν οι μουσικοί την απαγγελία ενός ποιήματος ή την ανάγνωση ενός κειμένου που δόθηκε σε μαθητή για εκδήλωση με μεγαλύτερο κοινό από αυτό της τάξης. Μήπως αυτές δεν είναι δεξιότητες απαραίτητες στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή του καθένα; Κανείς δεν ανακαλύπτει τον εαυτό του εάν δεν αφεθεί στη διαδικασία των τεχνών, με το μυαλό και την ψυχή του. Διαφωνω με την άποψη κάποιων που λέει πως η τέχνη χαλαρώνει. Η τέχνη λυτρώνει.
Sofia Tzifaki