Μεταπτυχιακό “Τζαζ και νέες Τεχνολογίες”

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eρμηνεία Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής με Κατεύθυνση «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Jazz Mουσικής και Νέες Τεχνολογίες» Ακαδημ.έτος 2017-18

Προκήρυξη «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Jazz Mουσικής και νέες Τεχνολογίες»

Αιτήσεις μέχρι 15 Σεπτεμβρίου  2017 / Εξετάσεις Τέλη Σεμπτέμβρη 2017

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα και τις εξετάσεις στο : www.music.uoa.gr, nflerianos@music.uoa.gr, georgaki@music.uoa.gr

Συνοπτικά

1. Προφίλ και στόχοι του μεταπτυχιακού
2. Μαθήματα – Περιλήψεις
3. Διδάσκοντες – Βιογραφικά
4. Προϋποθέσεις Αιτήσεις υποψηφίων
5. Προκήρυξή –Ύλη εξετάσεων

1. ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Η καινοτομία αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος έγκειται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη στιλιστική και ερμηνευτική προσέγγιση της Τζαζ μουσικής. Πιο συγκεκριμένα η ερμηνεία και εκτέλεση της Τζαζ συνδυάζεται με την χρήση νέων τεχνολογιών της μουσικής και του ήχου όπως οι τεχνολογίες ηχογράφησης και επεξεργασίας του ήχου (τεχνικές studio), σημειογραφίας και καταγραφής των μουσικών ακολουθιών, προγραμματισμού και διάδρασης, αυτόματης εναρμόνισης, σύνθεσης και ανάλυσης του αυτοσχεδιασμού μέσω «έξυπνων» αλγορίθμων .

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ερευνητική διάσταση της ανάλυσης των αυτοσχεδιασμών μέσω jazz mapping και τη σύνδεσή τους με την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός δικτύου με διεθνείς ερευνητικούς φορείς.

Ο διετής κύκλος αυτού του μεταπτυχιακού δίνει την δυνατότητα σε νέους μουσικούς να εντρυφήσουν στην ερμηνεία και τον αυτοσχεδιασμό στη Τζαζ μουσική και ταυτόχρονα να εξοικειωθούν στις νέες τεχνολογίες ανάλυσης, ηχογράφησης, σύνθεσης, εξερεύνησης του αυτοσχεδιασμού, των δρόμων της Τζαζ και της διαπολιτισμικής της διάστασης αλλά και στην δημιουργία νέων εφαρμογών για διευρυμένες παραστάσεις με νέα μέσα (multi-performances).

Τα θεωρητικά μαθήματα, η ερμηνεία στο όργανο και η συμμετοχή στα Μουσικά Σύνολα θα συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση του μαθησιακού κύκλου με projects στο πλήρως εξοπλισμένο studio του εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και τεχνολογίας του Τμήματος μουσικών σπουδών (labmat.music.uoa.gr).

Θα υπάρξει επίσης συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του μεταπτυχιακού «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» για την διερεύνηση του αυτοσχεδιασμού σε συνεργασία με μουσικούς από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται από καταξιωμένους μουσικούς και θεωρητικούς της Τζαζ μουσικής αλλά και από επιστήμονες ερευνητές στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της μουσικής.

Η χρονική διάρκεια για το ΠΜΣ ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Η παρακολούθηση του ΠΜΣ προϋποθέτει την καταβολή τέλους εγγραφής ύψους χιλίων (1.000,00) ευρώ για κάθε εξάμηνο φοίτηση

2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΤΖΑΖ

Το μάθημα αυτό επιδιώκει τη λεπτομερή εξέταση και ανάλυση των κυριότερων Στιλ της Τζαζ μουσικής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα μέσα από ένα μουσικο-κοινωνικό πρίσμα.
Η Τζαζ μουσική υπήρξε πάντοτε εκφραστής των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων της Αφροαμερικάνικης κοινότητας στο χώρο της τέχνης και, για πολλές δεκαετίες, η μόνη ίσως δυνατή άμυνα ενάντια στο ρατσισμό και την καταπίεση.
Ξεκινώντας από τις Δυτικοαφρικανικές μουσικές ρίζες των σκλάβων στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, το μάθημα προχωρά έως τα σύγχρονα avant-garde κινήματα. 
Στόχος του είναι να παρουσιάσει τα σημαντικά ρεύματα στη Τζαζ από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα, καθώς και να διερευνήσει την προέλευση των βασικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων που έχουν αναγάγει το μουσικό αυτό ιδίωμα σε ένα διεθνές πολιτιστικό φαινόμενο.
Το μάθημα θα διδάσκεται με κριτικό και αναλυτικό τρόπο βασισμένο – εκτός από την βιβλιογραφία και τις βιογραφίες – στη σχετική λογοτεχνία που αποτυπώνει αδρά τις ιστορίες των μουσικών και τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ζωής τους.

2. ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι : Ανάλυση, σύνθεση και επεξεργασία του ήχου

Στο πλαίσιο του μαθήματος Ανάλυση, σύνθεση και Επεξεργασία του ηχητικού σήματος διδάσκονται βασικά κεφάλαια ανατομίας του ήχου των μουσικών οργάνων (αντικειμενικά και υποκειμενικά χαρακτηριστικά) και βασικές τεχνικές ανάλυσης, σύνθεσης και επεξεργασίας του ήχου .
Στο πρώτο σκέλος του μαθήματος (ανάλυση ήχων) εξετάζονται οι κύριες τεχνικές ανάλυσης του ηχητικού σήματος και παρουσιάζονται αναλύσεις (κυματομορφές, φάσματα και τρισδιάστατη αναπαράσταση των ηχητικών δειγμάτων) με την βοήθεια ειδικών λογισμικών (AUDIOSCULPT, Sonic visualizer, Wavelab, κ.α.) για την καλύτερη κατανόηση των παραμέτρων του ήχου (των οργάνων της ορχήστρας και των παραδοσιακών οργάνων). 
Στο κεφάλαιο ηχητική σύνθεση, επιχειρείται η ανασύσταση του ήχου μέσα από τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες τεχνικών (τεχνικές διαμόρφωσης, φυσικής μοντελοποίησης, φασματικές τεχνικές και τεχνικές επεξεργασίας του ηχητικού σήματος στο χρόνο) στο περιβάλλον MAX/MSP. Επίσης, στο τελευταίο κεφάλαιο που σχετίζεται με την επεξεργασία του ήχου εξετάζονται τεχνικές χωροθέτησης του ήχου, επεξεργασίας με ειδικά effects και αναγνώρισης του ηχητικού σήματος.

3. ΕΚΤΕΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το μάθημα αυτό εστιάζει στη διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων σε υψηλό επίπεδο με στόχο την ενδελεχή κατανόηση της λειτουργίας της μουσικής εκτέλεσης σε περιβάλλον Τζαζ. Δίδεται έμφαση στη δεξιοτεχνία, στον αυτοσχεδιασμό, όσο και στις ιστορικές προοπτικές και τα στιλ.
Οι φοιτητές θα εργαστούν σε θέματα τεχνικής του οργάνου (ή της φωνής) αλλά και ερμηνείας, επεκτείνοντας το μουσικό λεξιλόγιο και την αναλυτική σκέψη τους, καλούμενοι να αυτοσχεδιάσουν σε κομμάτια από το ρεπερτόριο της Τζαζ. 
Το μάθημα προσφέρει επίσης μια εφαρμοσμένη προσέγγιση σε θέματα θεωρίας της μουσικής, αρμονίας, ρυθμικής και ακουστικής εξάσκησης, όσο και τη δυνατότητα εξέλιξης της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης.

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΖΑΖ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ

Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις ρυθμικές, μελωδικές, αρμονικές και δομικές πτυχές της Τζαζ. 
Μέσα από την εκτενή αρμονική, ρυθμική και μελωδική ανάλυση έργων και χρησιμοποιώντας γνώσεις Λειτουργικής Αρμονίας, θα θεμελιωθούν οι βασικές αρχές που διέπουν τη Τζαζ τόσο σε θεωρητικό όσο και εκτελεστικό επίπεδο. 
Η εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης μέσω ακουστικών παραδειγμάτων, μεταγραφών και εργασιών, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη – επέκταση της ικανότητας για αυτοσχεδιασμό.
Για την κατανόηση και επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτούνται γνώσεις γενικής Μουσικής Θεωρίας όσο και Αρμονίας. Απαιτείται επίσης η εξοικείωση με πρόγραμμα γραφής παρτιτούρας όπως Musescore, Finale, Sibelius κλπ.
Το μάθημα αυτό έχει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό χαρακτήρα. Οι εργασίες θα αφορούν ενίοτε στην εκτέλεση ασκήσεων η μουσικών αποσπασμάτων από τους φοιτητές οπότε η χρήση μουσικών οργάνων κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη.

2. MOYΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ II: STUDIO ΚΑΙ LIVE ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΖΑΖ ΣΥΝΟΛΑ

Το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στοχεύει στη κατάρτιση των φοιτητών με γνώσεις και δεξιότητες γύρω από τη βιομηχανία καταγραφής και απόδοσης της Τζαζ μουσικής μέσα στο πλαίσιο της μουσικής βιομηχανίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας του ήχου αλλά και της μουσικής τεχνολογίας, στη διαμόρφωση και εξέλιξη πολλών ρευμάτων της κατά την πάροδο των τελευταίων δεκαετιών.
Το γνωστικό αντικείμενο χωρίζεται σε δύο μεγάλους άξονες:
● Τη διαδικασία παραγωγής, τόσο ηχογράφησης όσο και μείξης, σε recording studio επαγγελματικού επιπέδου, όπου σε αυτή αναλύονται και παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της παραγωγής, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο προσέγγισης, ανάλογα με το μουσικό ιδίωμα.
● Τη διαδικασία προετοιμασίας, στησίματος και χειρισμού ενός ολοκληρωμένου live sound setup, όπου σε αυτή αναλύονται όλες γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να κατέχει ένας σύγχρονος μουσικός Τζαζ, προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχημένα στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες μιας συναυλίας, είτε πρόκειται για ένα μικρό Τζαζ σχήμα, είτε πρόκειται για μια μεγάλη ορχήστρα.
Παράλληλα με τη θεωρητικά μαθήματα οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις τεχνικές αυτές μέσα από πρακτική χρήση του εξοπλισμού, τόσο στο πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον του studio LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όσο και σε περιβάλλον συναυλιών.

3. ΕΚΤΕΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το μάθημα αυτό εστιάζει στη διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων σε υψηλό επίπεδο με στόχο την ενδελεχή κατανόηση της λειτουργίας της μουσικής εκτέλεσης σε περιβάλλον τζαζ. Δίδεται έμφαση στη δεξιοτεχνία, στον αυτοσχεδιασμό, όσο και στις ιστορικές προοπτικές και τα στιλ.
Οι φοιτητές θα εργαστούν σε θέματα τεχνικής του οργάνου (ή της φωνής) αλλά και ερμηνείας, επεκτείνοντας το μουσικό λεξιλόγιο και την αναλυτική σκέψη τους, καλούμενοι να αυτοσχεδιάσουν σε κομμάτια από το ρεπερτόριο της Τζαζ. 
Το μάθημα προσφέρει επίσης μια εφαρμοσμένη προσέγγιση σε θέματα θεωρίας της μουσικής, αρμονίας, ρυθμικής και ακουστικής εξάσκησης, όσο και τη δυνατότητα εξέλιξης της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης.

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

1. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΑΝΑΛΥΣΗ / JAZZ MAPPING

Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού θα διδαχτούν βασικά κεφάλαια αυτοσχεδιασμού και ανάλυσης αυτών με τις τεχνικές του Jazz mapping μέσω υπολογιστή. Το jazz mapping είναι μια καινοτόμα μέθοδος για την διερεύνηση της γλώσσας της Τζαζ στον αυτοσχεδιασμό και χρησιμοποιείται στο ερευνητικό πρόγραμμα «A novel deep learning model for musical creativity» (National Science Foundation USA: Gil Weinberg /Alexander Lerch /Martin Norgaard/ Δημήτρης Βασιλάκης/Georgia Tech/Georgia State Universities).

Η προσέγγιση αυτή που γεφυρώνει την Τζαζ με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, έχει σκοπό να αναλύσει σε βάθος ένα μεγάλο αριθμό από επιλεγμένους αυτοσχεδιασμούς σε διάφορα επίπεδα ερμηνείας, αντίληψης, συντακτικής, μελωδικής, αρμονικής, στιλιστικής και ρυθμικής προσέγγισης. Το μάθημα έχει σαν σκοπό την εξοικείωση του φοιτητή με τις τεχνολογίες ανάλυσης της γλώσσας της Τζαζ .
Σκοπός πέρα από τις τεχνολογικές εφαρμογές θα είναι η σε βάθος κατανόηση του «νοήματος» στην γλώσσα του αυτοσχεδιασμού της Τζαζ, που θα αποτελέσει αφετηρία για σύνδεση με εθνικές μουσικές, και άλλες μορφές τέχνης, λόγου και έκφρασης. 
Οι αναλύσεις θα γίνονται από τους φοιτητές θα συλλέγονται, αξιολογούνται, κωδικοποιούνται και θα μπορούν να τροφοδοτούν τις διπλωματικές εργασίες τους με τις έρευνες σχετικά με την Τζαζ (αλλά και την παραδοσιακή και άλλες μορφές αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής) και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τέλος, οι αναλύσεις θα εμπλουτίσουν μια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί σε συγκριτικές μελέτες σε παρόμοια διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

2. MΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙI: Ανάκτηση Μουσικής Πληροφορίας για τον αυτοσχεδιασμό (Μ.Ι.R)
Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας εξετάζονται ειδικές τεχνικές ανάκτησης των μελωδικών γραμμών και ρυθμικών μοτίβων των αυτοσχεδιασμών μέσω καινοτόμων λογισμικών η προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Θα αναφερθούν γενικά κεφάλαια για τη σχέση μαθηματικών και μουσικής, εξεγωγής μελωδιών και ρυθμικών μοτίβων και σύγχρονων τεχνικών ανάκτησης της μουσικής πληροφορίας με παραδείγματα όπως query-by-humming, chord-detection, polyphonic music-score alignment.
Εξετάζονται επίσης βασικά κεφάλαια αυτόματης εναρμόνισης και μηχανικής μάθησης σε θέματα αυτοσχεδιασμού για τον διαδραστικό αυτοσχεδιασμό και την κατανόηση των μελωδικών και αρμονικών δομών.
3. ΕΚΤΕΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το μάθημα αυτό εστιάζει στη διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων σε υψηλό επίπεδο με στόχο την ενδελεχή κατανόηση της λειτουργίας της μουσικής εκτέλεσης σε περιβάλλον τζαζ. Δίδεται έμφαση στη δεξιοτεχνία, στον αυτοσχεδιασμό, όσο και στις ιστορικές προοπτικές και τα στιλ.
Οι φοιτητές θα εργαστούν σε θέματα τεχνικής του οργάνου (ή της φωνής) αλλά και ερμηνείας, επεκτείνοντας το μουσικό λεξιλόγιο και την αναλυτική σκέψη τους, καλούμενοι να αυτοσχεδιάσουν σε κομμάτια από το ρεπερτόριο της Τζαζ. 
Το μάθημα προσφέρει επίσης μια εφαρμοσμένη προσέγγιση σε θέματα θεωρίας της μουσικής, αρμονίας, ρυθμικής και ακουστικής εξάσκησης, όσο και τη δυνατότητα εξέλιξης της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης.

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (Α, Β, Γ, Δ Εξάμηνα)

ΣΑΞΟΦΩΝΟ

ΠΙΑΝΟ

ΚΙΘΑΡΑ

ΜΠΑΣΟ

ΤΥΜΠΑΝΑ

ΦΩΝΗ

==========================================================================

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ (Α, Β, Γ, Δ Εξάμηνα)

Το μάθημα αυτό έχει σαν στόχο την προαγωγή της συλλογικότητας και της ομαδικής σκέψης, μέσα από την επιλογή, ενορχήστρωση και εκτέλεση μουσικών κομματιών από το Τζαζ ρεπερτόριο. Τα μουσικά σύνολα Τζαζ προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους στη μουσική επικοινωνία και διάδραση, καταθέτοντας ιδέες και προάγοντας τη συλλογικότητα ως στοιχείο απαραίτητο μιας σύγχρονης μουσικής αλλά και κοινωνικής προσωπικότητας.
Μέσα από τη μουσική εκτέλεση στο πλαίσιο ενός συνόλου Τζαζ, δίδεται επίσης η ευκαιρία στους φοιτητές να αναδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες ως σολίστ. Καταθέτοντας μουσικές γνώσεις και καλλιτεχνικές ευαισθησίες μέσω μιας σειράς προβών, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάζουν ρεπερτόριο το οποίο και θα παρουσιάζεται στο τέλος κάθε εξαμήνου. Οι συναυλίες θα ηχογραφούνται και θα βιντεοσκοπούνται. 
Θα προωθηθεί η σύνδεση με την τεχνολογία όπως multi-performance, interaction με live electronics και artificial intelligence, όπως επίσης και συνεργασία με τα τμήματα της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.

Θα προγραμματιστούν συνεργασίες με άλλα ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ με στόχο να αποτελέσουν τα μουσικά σύνολα τους πρεσβευτές του τμήματος.

==================================================================

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενθαρρύνονται οι καινοτόμες ιδέες σε επίπεδο εκτέλεσης, ενορχήστρωσης και σύνθεσης Τζαζ μουσικής. Απαραίτητη θεωρείται η χρήση νέων τεχνολογιών όπως οι τεχνικές sequencing, διάδρασης, ηχογράφησης και jazz mapping καθώς και η τοποθέτηση τους μέσα σε ένα ιστορικό-κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο.

 

3. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

EKTEΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ JAZZ MOYΣΙΚΗΣ 
1. Βασιλάκης Δημήτρης (Ανάλυση Jazz mapping, Σαξόφωνο, Σύνολα) 
2. Λαδόπουλος Αντώνης (Ιστορία, Θεωρία, Σαξόφωνο, Σύνολα)
3. Αναδολής Νικόλας (πιάνο) 
4. Μάνος Κωνσταντίνος (κοντραμπάσο) 
5. Ντάνης Γρηγόρης (κιθάρα) 
6. Παπαλάμπρου Σάσα (φωνή) 
7. Πολυχρονάκος Γιώργος (τύμπανα)

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
8. Δρ.Γεωργάκη Αναστασία (Μουσική Τεχνολογία, Aνάλυσης/σύνθεση ήχων)
9. Δρ. Ανδρεοπούλου Αρετή (Μουσική Τεχνολογία, ΜIR)
10. Δρ, ΑναγνωστοπούλουΧριστίνα (Mουσική Πληροφορική)
11 Δρ. Κωστελέτος Γιώργος (Μουσική και Γνωσιακές επιστήμες)
12. Μαλαφής Ιωάννης (Studio /live performance Tεχνικές)
13. Πείκίδης Ιωάννης (Studio)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

EKTEΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ JAZZ MOYΣΙΚΗΣ

Βασιλάκης Δημήτρης

• LRAMtd, Royal Academy of Music London, advanced postgraduate course σε jazz σαξόφωνο, πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου. (1990-1991).
• GLCMhons, London College Of Music/Thames Valley University, Graduate Diploma με άριστα 1990, (majors: saxophone, piano, composition, conducting), (1987-1990), με υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος. Bmus αναγνωρισμένο από (ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ).
• ALCM, Associate of the London College Of Music Classical δίπλωμα κλασικού σαξοφώνου με άριστα 1989. 
• B.Sc. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο τμήμα Χημικών Μηχανικών Λίαν καλώς 1986.
Διεθνούς φήμης βραβευμένος σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης, πανεπιστημιακός ερευνητής – πρώτος Έλληνας με διεθνή καριέρα στην τζαζ – έχει ηχογραφήσει 5 άλμπουμ για την ιστορική εταιρεία της τζαζ Candid Records («Secret Path», «Daedalus Project – Labyrinth», «Parallel Lines», «Across The Universe» και την συλλογή “Jazz For Bentley”), με εξαιρετικές κριτικές και βραβεύσεις από Downbeat, BBC Music Magazine και Jazz Times. 
Παρουσιάσεις των ηχογραφήσεων του και διδασκαλίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, τζαζ κλαμπ και Πανεπιστήμια παγκοσμίως, όπως: Birdland, Lincoln Center Dizzy’ s Club, Ronnie Scott’ s, Yale, Smithsonian Institute, Columbia, Royal Academy, Georgia Tech, Onassis Cultural Center, Νιάρχος, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττός, Τεχνόπολη, Royal Festival Hall- London Jazz Festival. 
Έχει παίξει και ηχογραφήσει με κορυφαίους της τζαζ όπως: David Liebman, Jeff «Tain» Watts, Abdullah Ibrahim, Ralph Peterson, Marc Johnson, Essiet Essiet, Dave Kikoski, Dan Wall, Benito Gonzalez, Adam Nussbaum, Jack Walrath, Jamie Cullum.
Ξεχωρίζουν επίσης το concept και οι παρουσιάσεις της “τζαζ δημοκρατίας” του στα TEDx Athens & TEDx Tokyo καθώς και στο London Jazz Festival.

“Infinite grace poetry and passion” 
BBC Music Magazine («Daedalus Project – Labyrinth», album of the month March 2002, voted 2nd jazz album of the year 2002 for the BBC). http://www.dimitriosvassilakis.com
www.dimitriosvassilakis.com

Λαδόπουλος Aντώνης

Ο Αντώνης Λαδόπουλος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των William Paterson University (Bachelor’s Degree) όπου σπούδασε Jazz Σαξόφωνο, Σύνθεση και Ενορχήστρωση και Eastern Illinois University (Master’s Degree in Jazz). Κατά τα έτη 1990 έως 1992 εργάστηκε σαν Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Eastern Illinois. 
Μερικές από τις καλλιτεχνικές του συνεργασίες περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Arild Andersen, Markus Stockhausen, Rex Richardson, Carla Cook, Kysia Bostic, Deborah Davis, Maria Markesini. Ο Αντώνης Λαδόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Τζαζ Κουιντέτου Page One. Ως εκτελεστής, συνθέτης και καθηγητής, έχει μεγάλη παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια στο χώρο της Τζαζ. 
Από το 2008 έως το 2011 δίδαξε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την περίοδο 2015 – 2016 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Jazz Ιωαννίνων. Από το 2014 διδάσκει στο American College of Greece. Είναι επίσης Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δισκογραφία:
East Vision (Utopia Records) 1994, Page One (Utopia Records) 1994, Beyond the Blue (FM records) 1995, Little Flowers (Muse.gr) 2007, 3G (Muse.gr) 2008, Aegean World Jazz (Goethe Institute) 2011, Phos (Jazz&Tzaz) 2012, Expanded Matrix (Muse.gr) 2016. 
www.ladopoulos.eu 
Αναδολής Νικόλας
Πιανίστας και συνθέτης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991. 
2015 Δίπλωμα πιάνου Εθνικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
2014 Master of music (jazz studies – performance) από New England Conservatory Boston, U.S.A. 
2012 Bachelor of Music, Berklee College of music, Boston, U.S.A.
2008 Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης 
ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Fred Hersch, Ran Blake, Joanne Brackeen, Lazlo Gardoni, Ray Santisi, Jerry Bergonzi, David Holland, Jason Moran Μαργαρίτα Εφραιμίδου.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 2012 Clare Fischer composition award (in recognition of outstanding musicianship) – Berklee College of Music.
2010 1st prize (Grand prix de la ville de Paris), Concours de piano jazz MARTIAL SOLAL
2008 Full Presidential Scholarships at The Berklee College of Music, Boston, U.S.A.
Έχει παίξει σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει με κορυφαίους της διεθνούς σκηνής της τζαζ όπως: Jerry Bergonzi, George Garzone, François Moutin, Christoph Huber, Dimitri Vassilakis.

Μάνος Κωνσταντίνος

Σπουδές: 2016 Ολοκλήρωση Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (άριστα) «Το Σόλο Κοντραμπάσο» 
2015 Δίπλωμα στο κλασικό κοντραμπάσο. Αποφοίτηση από την τάξη του Αναστ. Κάζαγλη (βαθμολογία άριστα)
2013 Πτυχίο του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου(κατεύθυνση jazz με ειδίκευση στο τζαζ μπάσο Βαθμολογία 8,5)
2007 Αποφοίτηση από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σερρών.
Βιολοντσέλο (τάξη Α΄ ανωτέρα) με καθηγητές τον κ.Άγγ.Ντοροφτέι και τον κ.Ζόραν Στέπιτς. 
Ηλεκτρικό Μπάσο με καθηγητές τους κ.Κ.Δομενικιώτη και Π.Κιουρτσόγλου. 
Θεωρητικά-Αρμονία-κλασσικό πιάνο στο Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης. 
Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες jazz μουσικούς και με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως: Ralph Peterson jr., David Kikoski, Tivon Penicott (Monk competition finalist), Manfred Schoof, J.D.Walter, Kevin Mahogany, Laurent Maur και Shachar Elnatan.
Σεμινάρια-Λοιπές Συμμετοχές: John Patitucci, Ron Mclure, Olivier Gatto, Διεθνές συνέδριο σχολών της jazz( IASJ 2010) στη Χάγη της Ολλανδίας, Athens technopolis Jazz festival, Tinos jazz festival, Syros jazz festival, London Jazz Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ντάνης Γρηγόρης

Σπουδές στο Jazz and Contemporary Music Program του New School University της Νέας Υόρκης, με κατεύθυνση Jazz Performance, BFA with Honors. Ιδιαίτερα μαθήματα με τους Peter Bernstein, Vic Juris, Paul Bollenback, Jane Ira Bloom, Richie Beirach, Jamie Haddad, Reggie Workman, Larry Koonse, Ted Greene, Γιώτη Σαμαρά, Δημήτρη Φάμπα. 
Σπουδές στο Musicians Institute (G.I.T.), διάρκειας έξι μηνών στο πρόγραμμα Encore. Σπουδές στο Παρίσι ενός έτους στο Programme Jazz Professional του I.A.C.P. Έχει εμφανιστεί με διάφορα jazz σχήματα στη Νέα Υόρκη, ενώ στην Αθήνα εμφανίζεται με το τρίο του (C. Schantz, Ν. Σιδηροκαστρίτης) και ως sideman με διάφορα jazz σχήματα.

Παπαλάμπρου Σάσα

Η Σάσα Παπαλάμπρου είναι τραγουδίστρια και πιανίστας. Έχει πτυχίο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου της Κέρκυρας και Μεταπτυχιακό της Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι καθηγήτρια φωνητικής. 
Έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Βασιλάκη, Μάνο Σαριδάκη, Αντώνη Λαδόπουλο, Βασίλη Ρακόπουλο, Τηλέμαχο Μούσα, και πολλούς άλλους μουσικούς της τζαζ αλλά και της ελληνικής μουσικής σκηνής. Την άνοιξη του 2017 κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη Re-define Productions το cd CRAMA όπου υπογράφει την ιδέα, την ενορχήστρωση και βέβαια την ερμηνεία 7 παραδοσιακών τραγουδιών, διατυπωμένα με το ιδίωμα της τζαζ.

Πολυχρονάκος Γεώργιος

(MMus) – Ντράμερ, Καθηγητής Ντραμς
Αριστούχος του Victorian College of the Arts (V.C.A/Melbourne University) από το οποίο τιμήθηκε με το “Gwen Nisbet Music Scholarship for Outstanding Musical Talent” (1988). 
Διδάχτηκε από τους φημισμένους Αυστραλούς ντράμερ: Virgil Donati, Alex Pertout, Andrew Gander, Ted Vining, Peter Blick και Andrew Gander ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς τζαζ μουσικούς της χώρας, όπως οι: Graeme Lyall, Tony Gould, Lisa Young, Ben Robertson, Linda Cable, Christine Sullivan, Peter Jones, John Sangster, Joe Chindamo, Mark Fitzgibbon, Keith Hounslow όπως και με τους μουσικούς επισκέπτες John Hoffman, Peter Leitch και Rudolf Josel.

Από το 1993 που ζει στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μουσικούς της τζαζ και με διεθνούς κύρους μουσικούς επισκέπτες όπως τους: Τάκης Μπαρμπέρης, Δημήτρης Βασιλάκης Γιώργος Κοντραφούρης, Benito Gonzalez, Essiet Okon Essiet, Jack Walrath, Rex Richarson, Nana Simopoulos, Juliet Kelly, Andy Sheppard, Theodosii Spassov κ.α.
Έχει διδάξει σε πολλά ωδεία της χώρας, ενώ από το 2014 διδάσκει ντραμς στο Ωδείο Αθηνών και από το 2015 στο Αμερικάνικο Κολέγιο (Deree). Είναι πιστοποιημένο μέλος του Ελληνικού δικτύου δασκάλων του οργανισμού L.C.M/exams (London College of Music) & Rockschool (RSL).
Το 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD (Legend) με τον τίτλο “Blink” στον οποίο εμπεριέχονται έντεκα από τις συνθέσεις/ενορχηστρώσεις του. 
Τον Φεβρουάριο του 2012 ολοκλήρωσε με άριστα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μουσική Ερμηνεία) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Το Ηχοχρωματικό Φάσμα του Ταμπούρου στη Τζαζ».
Είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου δράσης για την μουσική “Music Is Network”.
www.polyhronakos.com

================================================================
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Δρ.Γεωργάκη Αναστασία

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από σπουδές Φυσικής (1981-86) και Μουσικής (1981-90) στην Ελλάδα εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στο IRCAM (σε συνεργασία με EHESS) στο Παρίσι στη Μουσική και Μουσικολογία του 20ου αιώνα με έμφαση την Μουσική τεχνολογία(1990-1995). Εργάστηκε σαν επιστημονικός συνεργάτης και μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (1995-2001) και από το 2002 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει μαθήματα που αφορούν την εφαρμογή της Μουσικής Ακουστικής και των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται απο το χώρο την ακουστικής και ανάλυσης/σύνθεσης της τραγουδιστής φωνής και οργάνων, στο χώρο της Ακουστικής οικολογίας και βιομουσικής έως την χρήση της ακουστικής τεχνολογίας σε έργα ηλεκτρακουστικής και αλγοριθμικής μουσικής συνθετών σύγχρονης μουσικής όπως ο Ξενάκης, Αδάμης, Λογοθέτης, Μache και σε θέματα ακουστικής ανάλυσης της μουσικής επιτέλεσης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και ελληνικά συνέδρια μουσικής τεχνολογίας/πληροφορικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής και έχει στο ενεργητικό της πολλά άρθρα σε μουσικολογικά περιοδικά και βιβλία γύρω από την μουσικολογική και συστηματική διάσταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην μουσικολογική έρευνα, μουσική δημιουργία και μουσική εκπαίδευση. Επίσης, έχει διοργανώσει πλήθος Διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων. Συνεργάζεται με πολλά Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης, είναι ενεργός μουσικός (ακορντεονίστα) και συνεχίζει τις μουσικές της δραστηριότητες από όπου αντλεί υλικό για την έρευνα της γύρω από την ερμηνεία και πρόσληψη της μουσικής μέσα από το πρίσμα της Ακουστικής και της Πληροφορικής.

Δρ. Ανδρεοπούλου Αρετή

Η Δρ. Αρετή Ανδρεοπούλου εξειδικεύεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία ηχητικού σήματος και στη γνωσιακή αντίληψη του ήχου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα Μουσικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από όπου αποφοίτησε το 2013. 
Η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με την ανάπτυξη εργαλείων διασφάλισης της βέλτιστης ακουστικής εμπειρίας σε συνθήκες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual and augmented auditory reality). Έχει εργαστεί επίσης ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο γαλλικό κρατικό ερευνητικό κέντρο CNRS, διεξάγοντας έρευνα σε θέματα που άπτονται της ανθρώπινης ηχητικής αντίληψης. Σήμερα συνεργάζεται ερευνητικά με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας (LabMAT), του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση της μουσικής τεχνολογίας. 
Η έρευνά της άπτεται του κλάδου της μουσικής και ακουστικής τεχνολογίας. Υπήρξε υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright, Audio Engineering Society Educational Foundation, Λίλιαν Βουδούρη, και Γεροντέλης, καθώς και του Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development στο NYU.
Δημοσιεύσεις της έχουν συμπεριληφθεί σε τεύχη διαφόρων διεθνών περιοδικών και σε πληθώρα διεθνών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση διεθνών και εγχώριων συνεδρίων καθώς και στους συλλόγους διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων. Επί σειρά ετών, έχει διατελέσει κριτής επιστημονικών δημοσιεύσεων για λογαριασμό διεθνών συνεδρίων και περιοδικών.

Δρ. Κωστελέτος Γιώργος

Ο Γιώργος Κωστελέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Φυσική στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο 1999) και μουσική στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου 2000, πτυχίο ειδικού αρμονίας 2004, πτυχίο Αντίστιξης 2008). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στη Μουσική Τεχνολογία (Πανεπιστήμιο York, Μεγάλη Βρεττανία, 2001) και Διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία του Νου με έμφαση στη φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική (Φ.Π.Ψ./τομέας Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ, 2011).
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Δίδαξε Νευρο-ηθική στα πλαίσια του μαθήματος Βιοηθικής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ηθικής Φιλοσοφίας του τομέα Φιλοσοφίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, 2012-15) και Φιλοσοφία του Νου και Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ‘Ακαδημία Πλάτωνος (2014-15). 
Από το 2015 διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σχετικά με τη Μουσική, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικολογίας στη κατεύθυνση Μουσική Τεχνολογία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και σε διεθνή συνέδρια μουσικής τεχνολογίας και φιλοσοφίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Γνωσιακή διάσταση της Μουσικής και η διερεύνηση των φιλοσοφικών ζητημάτων που
ανακύπτουν κατά τη σύγχρονη έρευνα και πρακτική της Μουσικής Τεχνολογίας. Από το 2017 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τη σχέση Μουσικής-Ηθικής σε επίπεδο γνωσιακών λειτουργιών.

Μαλαφής Ιωάννης

Είναι καθηγητής Ηχοληψίας, Κλασικής και Ηλεκτρικής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Είναι κάτοχος Bed Mus (Hons) (Bachelor of Education in music, University of Aberdeen, Scotland 1993), Diploma in Audio Engineering (SAE Institute of Technology 2007) , Πτυχίου Αρμονίας (1991), Πτυχίου Κιθάρας (1994), Πτυχίου Αντίστιξης (1993), Πτυχίου Φυγής (Φούγκας, 1994), Διπλώματος Σύνθεσης. (1997). 
Διδάσκει μουσική και ηχοληψία εδώ και 20 έτη στη Β/θμια Εκπαίδευση στα Μουσικά Σχολεία, Ηχοληψία στο SAE Creative Media Institute (Athens) και έχει διδάξει και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ως ΠΔ407 επί σειρά ετών, διδάσκοντας μαθήματα σχετικά με την Ηχοληψία και την Ακουστική, όπως Μικρόφωνα -Μεγάφωνα-Ηχεία, Εισαγωγή στην Ηχοληψία, Ηχοληψία σε Studio, Ακουστική Σχεδίαση Κλειστών Χώρων με Η/Υ, Μουσική για Media. Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα σεμιναρίων για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών μουσικής της Β/θμιας Εκπ/σης σε θέματα Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, και διατελεί υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και είναι Steinberg Certified Trainer για την Ελλάδα.
Έχει πλούσια καλλιτεχνική δράση ως μουσικός, με πληθώρα συναυλιών και είναι ενεργό μέλος σε μουσικό σύνολο, ως κιθαρίστας και σαξοφωνίστας. Ως ηχολήπτης και ως παραγωγός, έχει πραγματοποιήσει πλήθος δισκογραφικών δουλειών κλασικής, παραδοσιακής, βυζαντινής και ethnic μουσικής, καθώς και πολυάριθμες συναυλίες στο Μέγαρο μουσικής, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ηρώδειο, και πολλούς άλλους συναυλιακούς χώρους. Επίσης, από το 2008 είναι ο ηχολήπτης της βραβευμένης με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, χορωδίας Rosarte.

 

4. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Στο ΠΜΣ του ΤΜΣ γίνονται δεκτοί:
i. Πτυχιούχοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της ημεδαπής ή ισοτίμων και αντιστοίχων της αλλοδαπής (με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ).
ii. Πτυχιούχοι οποιουδήποτε άλλου Τμήματος ή Σχολής Ανώτατης Παιδείας (σύμφωνα με το Ν. 4009/2011 ή ισοτίμων βάσει της κείμενης νομοθεσίας) μπορούν να γίνουν δεκτοί ύστερα από σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ), εφόσον διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα του ΠΜΣ.
iii. Γίνονται επίσης δεκτοί οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ), συναφούς με το ΠΜΣ αντικειμένου.

Η παρούσα προκήρυξη αφορά την εισαγωγή κατ’ ανώτατο όριο 20 φοιτητών τη Κατεύθυνση Εκτέλεση/Ερμηνεία της Jazz Μουσικής & Νέες Τεχνολογίες του ΠΜΣ ‘Ερμηνεία Φωνητικώνοργναικών και φωνητικών συνόλων” για το ακαδημαϊκό έτος 2017-8, οι οποίοι κατανέμονται στις ακόλουθες τέσσερις κατευθύνσεις ως εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι/νες, καλούνται να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας από 10ης Ιουλίου έως 15ης Σεπτεμβρίου 2017 στη Γραμματεία του Τμήματος ή ταχυδρομικά με συστημένη αποστολή και με ημερομηνία ταχυδρομικής σφραγίδας έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2017 στη Διεύθυνση:

Πανεπιστήμιο Αθηνών-Γραμματεία Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, 3ος όροφος, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου (υπόψη κου Νικολάου Φλεριανού) Τ.Κ. 157 84, Αθήνα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έλαβαν το πτυχίο τους ή αποδεδειγμένα περάτωσαν τις σπουδές τους μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Οι υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών και εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία για τη λήψη του πτυχίου πρέπει να καταθέσουν σχετική βεβαίωση του Τμήματος συνοδευόμενη από αναλυτική βαθμολογία και βαθμό πτυχίου.

 

5. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ «ΕKTEΛΕΣΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ JAZZ MOYΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ»

Α) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Στις εξετάσεις οι υποψήφιοι θα εξεταστούν:

Α) Σε δύο βασικές κατηγορίες τεσσάρων (4) ερωτήσεων γύρω από:
-βασικά ζητήματα μουσικής τεχνολογίας και τεχνολογιών του ήχου 
-βασικά θέματα ιστορίας και θεωρίας της jazz

Β) σε σύντομο δοκίμιο (Essay) το οποίο θα αφορά την επίδραση της τεχνολογίας στην δημιουργία, παραγωγή, πρόσληψη και προώθηση της jazz μουσικής στον 20ο και 21ο αιώνα.

Θεματικές εξέτασης:
Ιστορία και Θεωρία της jazz /Jazz Αυτοσχεδιασμός/ Jazz και μουσική τεχνολογία
Μουσική Ακουστική και Ψυχοακουστική / Βασικές αρχές Μουσικής Τεχνολογίας (Audio-MIDI, υλισμικά/λογισμικά) /Μουσική και Μαθηματικά

Η ακόλουθη βιβλιογραφία είναι ενδεικτική και βοηθητική για τους υποψήφιους:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

➢ Μoles, Α. (2005) Θεωρία της Πληροφορίας και αισθητική αντίληψη. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
➢ Χαδέλης, Λ. (2010) Τεχνολογία Ήχου. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Δεμερτζής 
➢ Berliner, P. F. (1991) Thinking in jazz (2009), The infinite art of improvisation. University of Chicago Press Crook, Hal 
➢ Crook, Hal (1991) How to improvise: An Approach to Practicing Improvisation. Advance Music, GmbH. Mainz
➢ Fauvel, John, Raymond Flood, and Robin J. Wilson. (2006) Music and mathematics: from Pythagoras to fractals. Oxford University Press on Demand
➢ Gridley Μ. (2015).Τζαζ, Ρεύματα και στιλ: ιστορία και ανάλυση (Επιμέλεια Α. Λαδόπουλος), εκδόσεις Αρχιπέλαγος, Αθήνα
➢ Rossing, Thomas D.(2002) et al. The science of sound. Vol. 3. San Francisco: Addison Wesley
➢ Taylor, T. D. (2014), Strange Sounds: Music, Technology, and Culture. New York: Routledge

2. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ

➢ Pachet, F. (2000), “Computer Analysis of Jazz Chord Sequence: Is Solar a Blues?.”: 85-113.
➢ Johnson-Laird, Philip N. (2002) “How jazz musicians improvise.” Music Perception: An Interdisciplinary Journal 19.3: 415-442.
➢ Coker, Jerry (1964). Improvising Jazz. Simon & Schuster Inc. New York.
➢ Williamon, A. (2004). Musical excellence: Strategies and techniques to enhance performance. Oxford University Press, 2004.
➢ Katz M. (2010) Capturing sound: how technology has changed music. Vol. 1. Univ of California Press
➢ Assayag, G. (2016),”Improvising in Creative Symbolic Interaction.” Mathematical conversations: Mathematics and Computation in Music Performance and Composition. 2016. 61-74.
➢ Biles, J. A. (1994), “GenJam: A genetic algorithm for generating jazz solos.” ICMC. Vol. 94. 
➢ M. Norgaard, J. Spencer, and M. Montiel, (2013) “Testing cognitive theories by creating a pattern-based probabilistic algorithm for melody and rhythm in jazz improvisation.” Psychomusicology: Music, Mind, and Brain, vol. 23, no. 4, pp. 243–254

Β) ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε μουσικούς που έχουν εξοικείωση με τη τζαζ μουσική σε θεωρητικό και εκτελεστικό επίπεδο και έχουν ασχοληθεί με θέματα μουσικής τεχνολογίας όπως τεχνικές πολυκάναλης ηχογράφησης, μουσικής παραγωγής και χρήσης μουσικών λογισμικών .
Για το πρώτο σκέλος της δοκιμασίας οι υποψήφιοι :
• Θα παίξουν/ερμηνεύσουν 3 κομμάτια της επιλογής τους σε διαφορετικό ύφος από τη λίστα με jazz standards που δίδεται πιο κάτω. 
Τρόπος εξέτασης: 
α) Θα τους συνοδέψει σχήμα από διδάσκοντες. 
β) Εναλλακτικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί CD συνοδείας της επιλογής του υποψηφίου με δική του ηχογράφηση, μίξη, mastering, ή συνοδεία από προγράμματα όπως iReal Pro, Band in a Box η παρόμοια, με την προϋπόθεση ο εξεταζόμενος να προσκομίσει το απαραίτητο υλισμικό. 
Πριν την εξέταση, ο κάθε υποψήφιος έχει την υποχρέωση να παραδώσει στην επιτροπή 5 αντίτυπα σε παρτιτούρα από το κάθε κομμάτι .Όσοι επιλέξουν ως όργανο τη φωνή, μπορούν εναλλακτικά να έχουν μαζί τον δικό τους πιανίστα η κιθαρίστα για συνοδεία.
• Στους πιανίστες και κιθαρίστες θα ζητηθεί να ερμηνεύσουν ένα από τα τρία κομμάτια χωρίς συνοδεία (a capella), ή να συνοδέψουν πνευστό. 
• Θα δοθεί ένα κομμάτι για πρώτη ανάγνωση.

Για το δεύτερο σκέλος της δοκιμασίας στη μουσική τεχνολογία οι υποψήφιοι :
• Θα προσκομίσουν προς αξιολόγηση φάκελλο σχετικό με μουσική τεχνολογία, δηλαδή ηχογραφήσεις, μείξεις, παραγωγές και προγραμματιστικά περιβάλλοντα (προαιρετικό).
• Θα εξεταστούν ως προς την εξοικείωση τους σε DAW. 
Σε κάθε υποψήφιο θα δοθεί αμιξάριστο project μέχρι 8 κανάλια και θα ζητηθεί η επεξεργασία και το τελικό mix μέσα σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο native effects και mixers του DAW.

Ο εξεταζόμενος είναι δυνατόν να προσκομίσει δικό του υπολογιστή εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της αρεσκείας του (για την εξέταση γίνονται δεκτές οι τελευταίες εκδόσεις των λογισμικών Cubase SX, Nuendo και Logic).

Ενδεικτική λίστα με jazz standards για προετοιμασία των ακροάσεων:
Jazz:
All The Things You Are, Alone Together, Beautiful Love, Take The “A” Train, There Is No Greater Love, There Will Never Be Another You, What Is This Thing Called Love, Night And Day, A Night In Tunisia, Solar, Stella By Starlight, Footprints, Donna Lee, On Green Dolphin Street, Just Friends, Inner Urge, All Blues, Impressions, Moment’s Notice, Bye Bye Blackbird, Cherokee, Caravan, Whisper Not, Four, Confirmation, Softly As In A Morning Sunrise, Have You Met Miss Jones, Days Of Wine And Roses, Mr. PC (or any minor blues), Billie’s Bounce (or other blues), Anthropology (or any rhythm changes tune).
Latin Jazz/ Fusion:
Girl From Ipanema, Corcovado, Once I Loved, Summer Samba, Recorda Me, Song For My Father, The Shadow Of Your Smile, Triste, Wave, Blue Bossa, Agua De Beber, Black Orpheus, St. Thomas, 500 Miles High, Chameleon, Spain, Cantaloupe Island, Sunny, Mercy Mercy Mercy. 
Ballads:
Body & Soul, Prelude To A Kiss, Skylark, Solitude, Misty, In a Sentimental Mood, You Don’t Know What Love Is, My Funny Valentine, Soul Eyes, Round Midnight, A Time For Love, Don’t Explain.

Πηγή

Top