Η μουσική ως θεραπεία στη ΜΕΘ
Νέα μελέτη, υποστηρίζει πως η ακρόαση μουσικής σε κατεσταλμένα άτομα στη Μονάδα της Εντατικής Θερπαέιας (ΜΕΘ), βοηθά στη μείωση του άγχους. Η κλινική δοκιμή έδειξε οφέλη της μη φαρμακευτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών.
Η έρευνα δείχνει ότι για ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με μηχανικούς αναπνευστήρες, η χρήση ακουστικών για να ακούσουν τα αγαπημένα τους είδη μουσικής θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και να μειώσει την ανάγκη τους για ηρεμιστικά φάρμακα.
Σε μια κλινική δοκιμή, η επιλογή ακρόασης μουσικής μείωσε το άγχος, κατά μέσο όρο, κατά 36,5 τοις εκατό. Επίσης, μείωσε τον αριθμό των ηρεμιστικών δόσεων κατά 38 τοις εκατό. Παράλληλα, και την ένταση της καταστολής κατά 36 τοις εκατό σε σύγκριση με ασθενείς ΜΕΘ με αερισμό που δεν έλαβαν τη μουσική παρέμβαση. Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν, κατά μέσο όρο, πέντε ημέρες μετά τη μελέτη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο στο Journal of the American Medical Association.
Οι ερευνητές αρχικά αξιολόγησαν τις μουσικές προτιμήσεις των ασθενών και διατήρησαν μια συνεχή ροή μουσικής σε συσκευές αναπαραγωγής CD δίπλα στο κρεβάτι. Oι ασθενείς φορούσαν ακουστικά που είχαν ένα σύστημα που κατέγραφε την ώρα και την ημερομηνία κάθε χρήσης.
Οι επαγγελματικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την προσεκτική διαχείριση του πόνου, της διέγερσης και του παραλήρημα στη ΜΕΘ, ώστε, να διατηρούν τους ασθενείς με μηχανικό αερισμό άνετους και ξύπνιους. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η υπερβολική καταστολή είναι συχνή σε αυτούς τους ασθενείς, η οποία πιθανόν να οδηγεί σε φυσιολογικά προβλήματα, συνδεόμενα με παρατεταμένη ακινησία και ψυχολογικά ζητήματα που περιλαμβάνουν φόβο και απογοήτευση για την αδυναμία επικοινωνίας, ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής καταστολής από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, με το να ενισχύουμε τους ασθενείς. Ωστόσο, μερικοί ασθενείς δεν θέλουν έλεγχο, αλλά πολλοί ασθενείς θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει με τη φροντίδα τους», δήλωσε η Linda Chlan, PhD, RN, FAAN, διακεκριμένη καθηγήτρια έρευνας διαχείρισης συμπτωμάτων στο Κολλέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και επικεφαλής συγγραφέας του η μελέτη. «Ωστόσο, δεν μιλώ για τη χρήση μουσικής αντί του ιατρικού σχεδίου περίθαλψης.
Αυτά τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να τοποθετούν ακουστικά σε οποιονδήποτε ασθενή της ΜΕΘ. Για να έχει η παρέμβαση τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μείωσης του άγχους, η μουσική πρέπει να είναι οικεία και παρηγορητική για τον ασθενή. Γι’ αυτό και η προσαρμογή της μουσικής συλλογής για να την ακούσει ο ασθενής ήταν το κλειδί για την επιτυχία αυτής της μελέτης.”
Ο Chlan παρουσίασε την έρευνα στις 20 Μαΐου στο Διεθνές Συνέδριο της American Thoracic Society στη Φιλαδέλφεια. Διεξήγαγαν τη μελέτη με 373 ασθενείς σε 12 ΜΕΘ σε πέντε νοσοκομεία στη Minneapolis-St. Περιοχή Παύλου.
Από αυτούς, τυχαιοποήσαν 126 ασθενείς για να λάβουν τη μουσική παρέμβαση κατευθυνόμενη από τον ασθενή. 125 έλαβαν τη συνήθη φροντίδα και 122 ήταν σε ομάδα ενεργού ελέγχου. Έτσι, ξεκίνησαν από μόνοι τους τη χρήση ακουστικών ακύρωσης θορύβου. Όλοι οι ασθενείς κατείχαν επαφή με το περιβάλλον, ώστε να δώσουν τη δική τους συγκατάθεση για συμμετοχή.
Ένας μουσικοθεραπευτής αξιολόγησε κάθε ασθενή στη μουσική ομάδα για να αναπτύξει μια συλλογή ανάλογη των προτιμήσεων των ασθενών. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου ειδικά για αυτό το μέρος της μελέτης. Οι ερευνητές, τοποθέτησαν έως και 1.000 επιλογές στο CD player συμβατό με mp3 κάθε ασθενή.
Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν την παρέμβαση εάν ένιωθαν άγχος, ή ήθελαν να χαλαρώσουν. Σε κατεσταλμένους ασθενείς, όμως, οι νοσηλευτές, βοήθησαν στην τοποθέτηση των ακουστικών.
Σε όλους τους ασθενείς, οι ερευνητές πραγματοποίησαν καθημερινές αξιολογήσεις του άγχους. Καθώς και δύο μετρήσεις της έκθεσης σε ηρεμιστικά σε οποιοδήποτε από τα οκτώ συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα: την ένταση του φαρμάκου και τη συχνότητα των δόσεων.
Το άγχος ήταν μετρήσιμο με μια οπτική αναλογική κλίμακα. Όπου ζητούσαν από τους ασθενείς να περιγράψουν το άγχος τους με δηλώσεις «καθόλου ανήσυχος» και «πιο ανήσυχος ποτέ». Οι ασθενείς παρέμειναν στη μελέτη για όσο διάστημα ήταν σε αναπνευστήρες, έως το πολύ 30 ημέρες.
Οι ασθενείς της μελέτης νοσηλεύτηκαν για μια ποικιλία παθήσεων που περιλάμβαναν κυρίως προβλήματα στους πνεύμονες ή λοιμώξεις. Καθώς κύριοι λόγοι για τον αερισμό ήταν η αναπνευστική ανεπάρκεια ή η αναπνευστική δυσχέρεια.
Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς της ομάδας μουσικής άκουγαν μουσική, κατά μέσο όρο, σχεδόν 80 λεπτά την ημέρα. Δεν παρατήρησαν, όμως, σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης της συσκευής και του άγχους. Οι ερευνητές, όμως, παρατήρησαν ότι η αποσωλήνωση ήταν πιο γρήγορη σε όσους άκουγαν μουσική, σε αντίθεση με όσους ασθενείς δεν άκουγαν.
ΠΗΓΕΣ:
DellaVolpe, J.D. and Huang, D.T. (2015). Is there a role for music in the ICU? Critical Care, 19(1), p.17. doi:10.1186/s13054-014-0663-1.
The Ohio State University College of Nursing. (n.d.). Listening to favorite music lowers anxiety, sedation in ICU patients on ventilators. [online] Available at: https://nursing.osu.edu/news/2019/12/10/listening-favorite-music-lowers-anxiety-sedation-icu-patients-ventilators.