Εργαστήριο «Ο συναρπαστικός κόσμος των μουσικών βίντεο με τη Μαίη Κοκκίδου» στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου
Ώρα 16:00
Κρουστόφωνο Εργαστήρι Κρουστών, Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη 6 Θεσσαλονίκη

5ο Εργαστήριο: Μαίη Κοκκίδου: «Ο συναρπαστικός κόσμος των μουσικών βίντεο: εργαλεία ανάλυσης και εκπαιδευτικές εφαρμογές»

Το μουσικό βίντεο είναι ένα αυτόνομο σύνθετο καλλιτεχνικό πολυτροπικό αντικείμενο, χαρακτηριστικό δείγμα της αισθητικής του σύγχρονου πολιτισμού. Έχει μετασχηματίσει ριζικά τη μουσική εμπειρία και συνοψίζει τις σκέψεις και τους κώδικες επικοινωνίας της εποχής μας, με ποικίλους τρόπους και τεχνικές. Οι αφηγήσεις των μουσικών βίντεο αναδύονται στη δυναμική της δημοφιλούς κουλτούρας, μιας αρένας όπου συγκρούονται αξίες και ιδεολογίες. Οι ευφάνταστες μορφές τους αφομοιώνουν και, ταυτόχρονα, διαμορφώνουν συμπεριφορές, πρότυπα έκφρασης και ταυτότητες.

Οι σημερινοί μαθητές, ακόμα και από μικρή ηλικία, αφιερώνουν σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να παρακολουθούν μουσικά βίντεο. Άρα, χρειάζονται εργαλεία για να τα κατανοούν και να αξιολογούν τα μηνύματά τους. Σε αυτή τη βάση, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να βοηθήσουν τους μαθητές να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα οπτικοακουστικά κείμενα των μουσικών βίντεο. Μέσα από την αποκωδικοποίηση της αφήγησης και της πολιτισμικής-μουσικής σημασιολογίας των μουσικών βίντεο, οι μαθητές θα αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη καθώς και νέους γραμματισμούς που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν τις ορίζουσες και τη λειτουργία και άλλων πολυτροπικών κειμένων.

– Η Μαίη Κοκκίδου είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, ερευνήτρια, καθώς και εντεταλμένη λέκτορας στα μεταπτυχιακά προγράμματα Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Σημειωτική και Επικοινωνία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ετήσιος κύκλος σεμιναρίων Μουσικοπαιδαγωγικής Επιμόρφωσης 2019-20
για νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές, καλλιτέχνες-εμψυχωτές κ.α.

Θεματολογία:
• Οργάνωση ετήσιου προγράμματος μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
• Ευρύτερη εκπαίδευση και επιμόρφωση παιδαγωγών, καλλιτεχνών, εμψυχωτών
Αποτελείται:
Από ένα τρίωρο εισαγωγικό και 7 δεκάωρα εργαστήρια ανεξάρτητης αλλά συναφούς θεματολογίας,
περίπου ένα Σαββατοκύριακο ανά μήνα.
Σύνολο διδακτικών ωρών ετησίως: 70 βασικές ώρες και αρκετές συμπληρωματικές
Τα εργαστήρια γίνονται Σάββατο 16:00-20:00 & Κυριακή 10:00-14:00.

Παρέχονται:
– Εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεις από όλους τους εισηγητές
– Δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής στα παιδικά τμήματα του Κρουστόφωνου
– Βεβαίωση παρακολούθησης .

Κόστος ανά μεμονωμένο δεκάωρο εργαστήριο:
-50€ + ΦΠΑ (με εγγραφή έως 10 μέρες πριν από κάθε σεμινάριο*)
-Προσφορά 40€ + ΦΠΑ για μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε., φοιτητές ή άνεργους.

* Το δεκαήμερο πριν την έναρξη του σεμιναρίου οι τιμές διαμορφώνονται σε 55 και 45 ευρώ αντίστοιχα.

Ετήσια δίδακτρα, για όσους εγγραφούν για όλο τον βασικό ετήσιο κύκλο (70 διδακτικές ώρες):
300€ + ΦΠΑ και 260€ + ΦΠΑ για φοιτητές, άνεργους και μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε
Προσφορά 3 σεμιναρίων: 130€ + ΦΠΑ και 110€ + ΦΠΑ για φοιτητές, άνεργους και μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε

Επιπλέον παροχές για όσους εγγραφούν στον ετήσιο κύκλο:
1. Σαββατιάτικο δίωρο drum circle (Δωρεάν έως τα Χριστούγεννα)
2. Σαββατιάτικο δίωρο drum circle για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν μετά τα Χριστούγεννα αλλά και να λάβουν αντίστοιχη βεβαίωση, με ένα συμβολικό ποσό 25€.
3. Έκπτωση 12% για συμμετοχή σε άλλο ετήσιο εργαστήριο του Κρουστόφωνου.

Πληροφορίες- Γραμματεία: 2310861874 (5-9μμ)
Γενική διεύθυνση: Χρ. Ερκέκογλου 6944503542
Υπεύθυνες οργάνωσης του κύκλου: Ακριβή Ερκέκογλου, Ναυσικά Θεοδωρίδου
Επιστημονικά υπεύθυνος-ΜουσικοΠαιδαγωγική διεύθυνση: Ν. Θεοδωρίδης 6944134525

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜOYΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 2019-20

6ο Εργαστήριο: Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαρτίου 2020
Ανθή Θάνου: «Παίζουμε… παραμύθια; Το παραμύθι, η αφήγηση, η παράσταση»

Η αφήγηση του παραμυθιού, ο μύθος καθώς και άλλα είδη του λαϊκού λόγου (παραλογές, παραδόσεις κ.α.) ελκύει και καθηλώνει μικρούς και μεγάλους. Αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου, η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τις χειρονομίες, τις γκριμάτσες, τις αλλαγές στη φωνή. Ο αφηγητής επιστρατεύει την μιμική τέχνη για να κάνει ακόμα πιο παραστατική την αφήγησή του. Το παραμύθι εκτός από το να το αφηγηθούμε απλά, μπορεί να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να πάρει τη μορφή θεατρικής παράστασης. Σε αυτό το εργαστήρι θα πειραματιστούμε:
1. Αφήγηση (πως μαθαίνουμε ένα παραμύθι, ρυθμός, κίνηση, λόγος)
2. Αφήγηση και μουσική (η μουσική επένδυση στην αφήγηση)
3. Ακίνητες εικόνες (πίνακες ζωντανεύουν την ιστορία)
4. Δραματοποίηση της ιστορίας
5. Θεατρική πράξη (κοστούμια, φώτα, μικτές τεχνικές)
Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους δουλεύουν με παιδιά, αγαπούν το παραμύθι και τη θεατρική πράξη.
-Η Ανθή Θάνου είναι αφηγήτρια παραμυθιών, πτυχιούχος Νηπιαγωγός και μέλος του Κέντρου Μελέτης και διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, καθώς και του ΠΟΦΑ.

7ο Εργαστήριο: Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Απριλίου 2020
Νίκος Δημηνάκης: «Η πλαστικότητα της φωνής και η φωνή του πλαστικού. Βιωματικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Beatbox & PVC Didjeridou»

Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με στοιχεία της φωνητικής τεχνικής beatbox, καθώς επίσης και με τη φιλοσοφία της εκτέλεσης του αυστραλιανού didjeridou. Το beatbox αποτελεί μία φωνητική τεχνική που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού», παραπέμποντας ουσιαστικά στο στόμα του εκτελεστή, ενώ το didjeridou είναι ένα ιδιαίτερο αερόφωνο (πνευστό) όργανο των αβορίγινων πληθυσμών της Β. Αυστραλίας.
Και στις δύο περιπτώσεις/τεχνικές θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία, βασικοί ήχοι και ο εμπλουτισμός τους, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς. Ως εισαγωγή στην προτεινόμενη διεργασία θα λειτουργήσουν μουσικοκινητικά και ηχοχρωματικά παιχνίδια που θα αποσκοπούν στη μουσική διερεύνηση και στην από κοινού δημιουργία και σύνθεση. Βασικός στόχος είναι η βιωματική κατανόηση των παραπάνω θεματικών, καθώς και η τοποθέτηση τους σε ένα ομαδικά δημιουργικό πλαίσιο δράσης.
Η χρήση δύο τόσο εναλλακτικών εργαλείων στην σχολική τάξη έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την εκπαιδευτική ρουτίνα και να τη μετατρέψει σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής καθώς και σε όσους/ες επιθυμούν να πειραματιστούν με τον ήχο. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις-δεξιότητες.

-Ο Νίκος Δημηνάκης είναι κάτοχος διπλώματος σαξοφώνουαπό το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικός μουσικής, εμψυχωτής, performer και υποψήφιος διδάκτορας συστηματικής μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Α.Π.Θ.).

Πηγή, facebook event

Top