Ενιο Μορικόνε: Οι καλύτερες στιγμές μιας μουσικής ιδιοφυΐας
Εξήντα χρόνια καριέρας και εξακόσιες συνθέσεις. Μεταξύ αυτών πεντακόσιες που πέρασαν για πάντα στην κινηματογραφική ιστορία: Ο συνθέτης σάουντρακ ταινιών όπως «Κάποτε στην Αμερική», «The Mission» και «Σινεμά ο Παράδεισος» ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο με το δισκογραφικό συμβόλαιο που υπέγραψε με την Decca Records μόλις στα … 88 του χρόνια. Λίγο πριν κλείσει τα 88 ο ιταλός συνθέτης γιορτάζει την επαγγελματική του καριέρα με το νέο του άλμπουμ που με τίτλο «Morricone 60» κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ με greatest hits του Ennio Morricone, που διηύθυνε, ηχογράφησε και επιμελήθηκε ο ίδιος. Το άλμπουμ βρίσκει τον μαέστρο να εκτελεί μερικά από τα καλύτερα του έργα κινηματογραφικής μουσικής, από το «The Good, the Bad and the Ugly» έως το πρόσφατο «The hateful eight» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι άλμπουμ παρουσιάζει καινούργιες ηχογραφήσεις με την Czech National Symphony Orchestra, με την οποία ο Μορικόνε έχει συνεργαστεί σε σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά scores
Ας θυμηθούμε δέκα καλύτερα soundtracks μιας από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες του 20ου αιώνα
Για μια χούφτα δολάρια-A Fistful of Dollars (1964)
Ο μυστηριώδης Κλιντ Ίστγουντ, ο «άνθρωπος χωρίς όνομα» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρωτοποριακό spaghetti western του Σέρτζιο Λεόνε. Γι αυτό το ένα νέο είδος αντι-ήρωα, ο Μορικόνε, δημιούργησε ένα νέο είδος soundtrack – με ψαλμωδίες, ισπανικές κιθάρες, σφυρίγματα και κουδούνια. Είναι αυτό το κομμάτι που εκτόξευσε τον Ιταλό συνθέτη στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος-The Good, the Bad and the Ugly (1966)
Είναι η τρίτη ταινία στη λεγόμενη «Τριλογία των Δολαρίων» μετά το «Για μια χούφτα δολάρια» και τη «Μονομαχία στο Ελ Πάσο». Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τρεις πιστολέρο που ανταγωνίζονται να βρουν θαμμένο χρυσό. Ίσως το πιο διάσημο soundtrack του Μορικόνε, συνδυάζει ένα κλασικό θέμα συνδυασμένο με ηλεκτρικές κιθάρες και με δραματικά ουρλιαχτά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ουρλιαχτό του κογιότ.
Κάποτε στη Δύση-Once Upon a Time in the West (1968)
_
Μια επική ταινία με όλα τα συστατικά της επιτυχίας – έναν μυστηριώδη ξένο (με φυσαρμόνικα), έναν περιβόητο Desperado, μια όμορφη χήρα σε κίνδυνο, και έναν αδίστακτο δολοφόνο εργάτη του σιδηροδρόμου. Αυτό το λυρικό, χρωματισμένο με φυσαρμόνικα soundtack βοήθησε να χαρακτηριστεί το μπρουτάλ γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, μια all-time classic ταινία.
Mανταλένα-Maddalena (1971)
Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν δει την σκοτεινή ταινία του Jerzy Kawalerowicz, ωστόσο ο Μορικόνε έκανε την παραγωγή δύο εκπληκτικών κομματιών που χαρακτηρίζονται σήμερα ως δύο από τις καλύτερές του συνθέσεις. Το «Come Maddalena» και το εξαιρετικό «Chi Mai», το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη δραματική σειρά του BBC,«The Life and Times of David Lloyd George». Το κομμάτι έφτασε στο νούμερο δύο στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου το 1981.
Κάποτε στην Αμερική-Once Upon a Time in America (1984)
Φυσαρμόνικες, φωνητικά και σφυρίγματα ακούγονται στο κομμάτι του Μορικόνε, για την επική σειρά του Σέρτζιο Λεόνε με θέμα τους Εβραϊους γκάνγκστερς στη Νέα Υόρκη. Με την εμβληματικη αυτή σύνθεση, ο μεγάλος Μουσικός κέρδισε το βραβείο BAFTA. Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζέιμς Γουντς οι επικεφαλής του λαμπρού καστ.
Η αποστολή-The Mission (1986)
Το υποψήφιο για Όσκαρ soundtrack του Ennio Morricone κατάφερε να συνδυάσει με αριστουργηματικό τρόπο μπαρόκ χορωδίες με tribal τύμπανα ώστε να αποτυπώσει την πολιτισμική σύγκρουση του 18ου αιώνα, μεταξύ Ιησουιτών Ισπανών και Ινδιάνων του Αμαζονίου. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζέρεμι Άιρονς είχαν αξιόλογες ερμηνείες, αλλά η μουσική του Μορικόνε έκλεψε την παράσταση.
Οι αδιάφθοροι-The Untouchables (1987)
Η ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα, αφηγείται τα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και περιγράφει την προσπάθεια του πράκτορα Έλιοτ Νες (Κέβιν Κόστνερ) και των συνεργατών του να οδηγήσουν τον διαβόητο κακοποιό Αλ Καπόνε στη φυλακή. ταινία έλαβε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Σον Κόνερι. Όλη η ατμόσφαιρα της εποχής, συλλαμβάνεται τέλεια και αποδίδεται συγκλονιστικά στο συναρπαστικό soundtrack του Μορικόνε.
Σινεμά ο Παράδεισος-Cinema Paradiso (1989)
Η ιστορία του Τζουζέπε Τορνατόρε για τη φιλία ενός νεαρού αγοριού με έναν μηχανικό προβολής κινηματογράφου ενέπνευσε μερικές από τις πιο συγκινητικές και μελωδικές μουσικές του Μορικόνε. Το soundtrack που έγραψε ο Ένιο Μορικόνε με το γιο του Ανδρέα, κέρδισε βραβείο BAFTA το 1990.
O θρύλος του 1900-The Legend of 1900 (1998)
Ένας χαρισματικός πιανίστας που γεννήθηκε το 1900 πάνω σ’ ένα επιβατικό πλοίο αρνείται να αποβιβαστεί στη στεριά, μια και ο μοναδικός κόσμος που γνώρισε είναι αυτός της θάλασσας και του πλοίου-πατρίδας του. Ο χαρισματικός πιανίστας έπαιζε μια μοναδική μουσική. Τη “μουσική του Ωκεανού”. Ο Τιμ Ροθ πρωταγωνίστησε, και ο Μορικόνε πήρε σπίτι του τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης.
Μαλένα-Malèna (2000)
Σ’ ένα σικελικό χωριό του 1942, ο 13χρονος Ρενάτο ερωτεύεται τη Μαλένα, χήρα ενός στρατιώτη, που η ομορφιά της προκαλεί τη ζήλια των γυναικών, αλλά και την κακεντρέχεια των ανικανοποίητων ανδρών. Η Μόνικα Μπελούτσι πρωταγωνίστησε στην ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε και ο Μορικόνε πήρε την πέμπτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ μουσικής.
Μόλις υπέγραψε το συμβόλαιο με την Decca, ο Ennio Morricone σχολίασε:
«Μετά την επιτυχία του “The hateful eight” score, είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στην Decca με δικό μου δισκογραφικό συμβόλαιο – ένα αξιοσημείωτο γεγονός για την 60η χρονιά της επαγγελματικής επετείου μου. Είναι θαυμάσια εμπειρία να είμαι ικανός να συνθέτω και να ηχογραφώ με την Czech National Symphony Orchestra. Η ποιότητα της εκτέλεσης του έργου μου είναι πραγματικά εξαιρετική».Το νέο άλμπουμ και το συμβόλαιο συμπίπτει με την περιοδεία «60 Years of Music World Tour», που βρίσκει τον διάσημο συνθέτη να δίνει παραστάσεις σε όλη την υδρόγειο με ένα νέο πρόγραμμα, με περισσότερους από 200 μουσικούς και τραγουδιστές στη σκηνή.
Πηγή: thetoc