Το Τρίτο Πρόγραμμα στην Ημέρα της Ποίησης

Το Τρίτο Πρόγραμμα στην Ημέρα της Ποίησης
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Η ημέρα ξεκινά με τον Γιώργο Φλωράκη στα Πρωινά του Τρίτου (α’ μέρος 08.00 – 10.00) που ακούει και διαβάζει Έλληνες και ξένους (μελο)ποιητές, από τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε στον Ντύλαν και τον Κοέν, με ενδιάμεσες στάσεις Αναγνωστάκη, Κάμμινγκς, Σαχτούρη.

Η Τζουλιέττα Καρόρη ανοίγει το «Παράθυρο στον Κόσμο» της ποίησης στην Παληά Μουσική (10.00 – 12.00).

Γιώργος Κακουλίδης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ανθούλα Δανιήλ και Νίκος Μοσχοβάκος μιλούν για την ελληνική (ποιητική) Γενιά του ’70 στο στούντιο την πρώτη ώρα της εκπομπής “BookFly” του Δημήτρη Τρίκα (13.00 – 14.00) ενώ για σπουδαία ποιητικά κείμενα φιλοξενούνται τη δεύτερη ώρα (14.00 – 15.00) οι Θάνος Σαμαρτζής (Εκκλησιαστής) –Γιάννης Αντιόχου (Έρημη Χώρα- Έλιοτ), Γιώργος Μπλάνας (Όμηρος, Σοφοκλής).

Μουσική που βασίστηκε σε ποίηση παρουσιάζει η Αφροδίτη Κοσμά στην έκτακτη εκπομπή της «Στίχοι που έγιναν νότες» (18.00 – 19.00).

Απευθείας μετάδοση (19.00 – 20.30) της Άννας Σακαλή από τη Στοά του Βιβλίου της εκδήλωσης του Κύκλου Ποιητών, σε συνεργασία με την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ / ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, με 25 ποιητές να διαβάζουν από ένα ποίημα με θέμα το παιδί.

Ο Κώστας Καναβούρης στην από χαρακτήρα ποιητική του εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» (20.30 – 21.30) φιλοξενεί τον ποιητή, κριτικό και επί πολλά χρόνια προϊστάμενο του Τμήματος Επιμόρφωσης και Πολιτισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κώστα Παπαγεωργίου, με τον οποίο ξεφυλλίζουν τα ελληνικά περιοδικά ποίσης.

Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη ρυθμίζει τις «Μουσικές Συντεταγμένες» της (21.30 – 22.30) σε γοητευτικά lieder από συναυλίες μέσω της EBU.

Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης μας εισάγει στην «Αληθινή Πραγματικότητα» της ποίησης (22.30 – 23.00), με βάση το γνωστό βιβλίο του Σίλερ «Περί Αφελούς και Συναισθηματικής Ποίησης», ενώ ο Δημήτρης Τρίκας στις «Μουσικές του Καιρού μας» (23.00 – 00.00) κλείνει την Ημέρα της Ποίησης με καλεσμένο έναν συνθέτη που ασχολήθηκε επιτυχημένα, σε πλάτος και βάθος με τη μελοποίηση, τον Μιχάλη Γρηγορίου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μονόλεπτα ποιήματα 10 νέων Ελλήνων ποιητών, που οι ίδιοι απαγγέλουν, ανάβουν σαν πυροτεχνήματα στον αέρα του Τρίτου!

Τρίτο Πρόγραμμα: Στην ποίηση της Μουσικής. Στη μουσική της Ποίησης
webradio.ert.gr/trito

Top