Εργαστήριο: Τραγουδοχοροί της Γης – Το ταξίδι αξίζει

Τραγουδοχοροί της Γης – Το ταξίδι αξίζει / Νίκος Θεοδωρίδης
17/3/2018
15:00-17:00
Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας – Αδριανού 1 & Αλέκου Παναγούλη, 142 34 Νέα Ιωνία Αττικής

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της 1ης Προσυνεδριακής Ημερίδας του 8ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα, και έχει θέμα: «Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις στη μουσική εκπαίδευση»

 

Περιγραφή

Τραγουδοχοροί της Γης- Το ταξίδι αξίζει! Από την εµψύχωση στη µάθηση και από την επικοινωνία στη δηµιουργία Τα τραγούδια-παιχνίδια από διαφορετικούς πολιτισµούς ήταν διαχρονικά ένα ελκυστικό υλικό για τα παιδιά, χρήσιµο ως υλικό και ως µεθοδολογικό εργαλείο για τη διδασκαλία της µουσικής, τα θεµατικά-διεπιστηµονικά προγράµµατα ή τα προγράµµατα δηµιουργικής απασχόλησης. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να βιώσουν οι συµµετέχοντες τη διαδικασία οργάνωσης και εφαρµογής διαπολιτισµικών προγραµµάτων µέσω της µουσικής και να αναγνωρίσουν τους πολύπλευρους 1η Προσυνεδριακή Ημερίδα Ε.Ε.Μ.Ε. – Νέα Ιωνία – 17 Μαρτίου 2018 – www.eeme.gr 4 στόχους και τα οφέλη που ενυπάρχουν σε αυτά. Παράλληλα επιδιώκεται να διαφανούν/αναδειχτούν οι διαφοροποιηµένοι τρόποι της επίδρασης των µουσικών του κόσµου, τόσο ως µέσο ψυχαγωγίας ή ενός ευχάριστου µουσικού ταξιδιού σε άλλα µέρη, όσο και ως µέσο διευκόλυνσης της επαφής, της εµβάθυνσης, κατανόησης, αποδοχής και αλληλεπίδρασης µε το διαφορετικό πολιτισµό και τον διαφορετικό «άλλο» συνοµήλικο. Περιεχόµενο και δραστηριότητες του εργαστηρίου αποτελούν τα µουσικά παιχνίδια και κυρίως χορευτικά τραγούδια-παιχνίδια που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της γης και διαφορετικά πολυπολιτισµικά περιβάλλοντα. Επίσης, προτείνονται τρόποι σύνδεσής τους µε µορφή µουσικού ταξιδιού. Εργαστήρια 17:00-19:00

 

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

O Νίκος Θεοδωρίδης δραστηριοποιείται στο χώρο της µουσικής παιδαγωγικής µε έµφαση στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία . Είναι διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής και ερευνητής στο πεδίο της αποτελεσµατικότητας της µουσικοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης και επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και της οργάνωσης προγραµµάτων για παιδιά. Από το 2012 ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ, Α΄ βαθµίδα) του ΤΕΠΑΕ του Α.Π.Θ., ενώ έχει διδάξει στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστηµίου Δυτικής Μακεδονίας από το 1993 έως το 2011 και επίσης ως επιµορφωτής στα ΠΕΚ, στην Εξοµοίωση, στο Διδασκαλείο, σε Μεταπτυχιακά προγράµµατα κ.ά. Έχει δηµοσιεύσει βιβλία µε cd’s και άρθρα µουσικοπαιδαγωγικού περιεχοµένου. Έχει συνθέσει παιδικά τραγούδια για θέατρο και για µουσικοπαιδαγωγικές εφαρµογές. Επιµελήθηκε και πήρε µέρος σε παραστάσεις µουσικού θεάτρου και εµψύχωσης για όλες τις ηλικίες µε χαρακτήρα µουσικοπαιδαγωγικό, διαπολιτισµικό και επικοινωνιακό. Υπήρξε µέλος οργανωτικών επιτροπών και εισηγητής σε συνέδρια και ηµερίδες. Είναι ιδρυτικό µέλος της καλλιτεχνικής-παιδαγωγικής οµάδας ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ, της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), όπου διετέλεσε µέλος του ΔΣ επί τρεις θητείες και ακόµη της µουσικοπαιδαγωγικής οµάδας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ «Παιχνιδιάτορες του Πύργου». Τέλος, είναι ιδρυτικό µέλος και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΑΜΚΕ Εργαστήρι Κρουστών-Μουσικό Παιχνιδοθέαµα ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ, στο οποίο συµπράττει έως σήµερα, ως επιστηµονικά υπεύθυνος των µουσικοπαιδαγωγικών δράσεων και συν-συντονιστής της Παιδικής σκηνής και πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συμμετοχή: Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. και μέλη του Ε.Σ.Μ.Α. CARL ORFF: 20€ – Μη μέλη: 35€
Δηλώσεις συμμετοχής: https://goo.gl/forms/R5KkoYZCGMICSYn73
Πληροφορίες: info@eeme.gr

Περισσότερα 

 

Δείτε το νέο βιβλίο του Νίκου Θεοδωρίδη εδώ

Top