Το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου με τις Ισοκράτισσες και τον Christopher C. King

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις επτά το απόγευμα, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθήνας (ΑΣΚΣΑ), Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, στο Κολωνάκι.
 

Οι Ισοκράτισσες είναι ένα φωνητικό σύνολο οκτώ γυναικών που ιδρύθηκε το 2015 και συνεχίζει την αρχαία παράδοση των πολυφωνικών τραγουδιών της Ηπείρου. Το όνομα του συνόλου προέρχεται από τον μουσικό όρο ισοκράτημα – το ίσο – τη βάση του πολυφωνικού τραγουδιού. Το τραγούδι ξεκινάει με τον παρτή (κύρια μελωδία) και συνεχίζει με το γυριστή (με χαρακτηριστικά μοτίβα), ενώ η υπόλοιπη ομάδα κρατάει το ίσο.

Γεννημένες και μεγαλωμένες σε ελληνόφωνα χωριά γύρω από τη Δερόπολη και την Πολύτσανη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, οι Ισοκράτισσες γαλουχήθηκαν με την αρχαϊκή μουσική που πέρασε από γενιά σε γενιά, ακούγοντας και τραγουδώντας τα τραγούδια αυτά με την οικογένεια και τους φίλους τους από την παιδική τους ηλικία. Η μουσική τους επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της γυναικείας φωνής στα νότια Βαλκάνια, ενώ παράλληλα αναζωογονεί την ίδια αυτή τέχνη. Τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου αποτελούν μέρος μιας αρχαίας προφορικής παράδοσης, μιας κοινωνικής μουσικής που έχει από καιρό καλλιεργηθεί στους κόλπους των φτωχών, περιθωριοποιημένων και απαξιωμένων κοινοτήτων της περιοχής. Πολλά από τα τραγούδια αυτά είναι παραλλαγές μοιρολογιών – τραγούδια της μοίρας, τραγούδια του πένθους – που κάποτε κυριαρχούσαν και τραγουδιόνταν σε όλα τα νότια Βαλκάνια, από όπου τώρα έχουν – σε μεγάλο βαθμό – εξαφανιστεί, με εξαίρεση την περιοχή της Ηπείρου.

Οι Ισοκράτισσες (Άννα Κάτση, Άρτεμις Ίσου, Σοφία Ίσου, Παναγιώτα Τσελίκη, Μαρία Γκίκα, Ηλέκτρα Κιέρα, Αγάθη Τζούτη) μόλις επέστρεψαν από την επιτυχημένη περιοδεία τους στις ΗΠΑ, με μία ιδιαίτερη εμφάνιση στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος «Κλαίμε με δάκρυα», με 13 τραγούδια, από τη δισκογραφική εταιρεία Third Man Records του Jack White. Έχουν, επίσης, εμφανιστεί στην Ουτρέχτη (2019), στο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα (κάθε χρόνο από το 2016), στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (2022), στην Αλβανία κ.α.    

Ο φίλος τους Christopher C. King, βραβευμένος με βραβείο Grammy, παραγωγός, εθνομουσικολόγος, αρχειονόμος και συγγραφέας (Ηπειρώτικο μοιρολόγι: οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης) θα παρουσιάσει τη μουσική τους.

Θα παίξει, επίσης, δίσκους 78 στροφών με πολυφωνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του 1920 έως και του 1950 και θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του μουσικού αυτού είδους της Ηπείρου. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Ηπείρου να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής. 

Την παρουσίαση και συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. [Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά]

Τα τραγούδια είναι στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει και αγγλική μετάφραση των στίχων στην οθόνη.

Είσοδος ελεύθερη.

πηγή

Top