Τα μαθηματικά σαν παιχνίδι

Πάντα το παιχνίδι ήταν και είναι ο αγαπημένος σύντροφος των μικρών παιδιών. Φαντασία και περιπέτεια, εικόνες και πολλαπλές παραστάσεις, ευρηματικότητα και δημιουργία, ιδέες και πειραματισμός, σκέψη και έκφραση, έρευνα και κατασκευή, χαρά και ενθουσιασμός, είναι πολλά από εκείνα που προσφέρει η σχέση ενός παιδιού με το παιχνίδι.!

Το Μουσείο των Ηρακλειδών πρωτοπόρο στον χώρο της αλληλεπιδραστικής μη τυπικής εκπαίδευσης, δημιούργησε για τους μικρούς του φίλους, Σαββατιάτικες μικρές περιπέτειες Παιχνιδιού και Γνώσης, οργανωμένες σε δεκατρείς αυτοτελείς ιστορίες.

Φως και χρώμα, όμορφες γεωμετρικές κατασκευές, κινέζικες δημιουργίες, ταξίδι στον κόσμο των συμμετριών, οφθαλμαπάτες και περίεργες εικόνες, οι περιπέτειες της μελισσούλας ρομπότ, η κατασκευή της πυξίδας και τα σημεία του ορίζοντα, είναι κάποιες από τις ενότητες που συνθέτουν το παζλ των δεκατριών αυτοτελών ιστοριών.

1. 3 Φεβρουαρίου – Ταξίδι στον Κόσμο των Σχημάτων
2. 10 Φεβρουαρίου – Καθρέφτες και Συμμετρία
3. 24 Φεβρουαρίου – Φως: Γεωμετρία και Χρώμα
4. 10 Μαρτίου – Η Γοητευτική Πρόκληση των Τρισδιάστατων Παζλ
5. 17 Μαρτίου – Πλακοστρώσεις
6. 31 Μαρτίου – Μπαίνοντας στην Τρίτη Διάσταση
7. 21 Απριλίου – Το Φως του Ήλιου και η Σκιά του Θαλή
8. 28 Απριλίου – Το παιχνίδι με τα Κιριγκάμι
9. 5 Μαΐου – Η Ανάγκη για Καταμέτρηση και Υπολογισμούς
10. 12 Μαΐου – Οφθαλμαπάτες
11. 19 Μαΐου – Το Ταξίδι του Ρυθμού με τη Μελωδία 
12. 2 Ιουνίου – Αναζητώντας τα Τέσσερα Σημεία του Ορίζοντα
13. 9 Ιουνίου – Η γλώσσα της Μελισσούλας

Το ταξίδι μας ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου από τον συναρπαστικό κόσμο των σχημάτων. Εκεί, τα παιδιά συναντούν αλληλεπιδραστικά εκθέματα και ειδικά επιλεγμένα εικαστικά έργα τέχνης τα οποία δημιουργούν προκλήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της προσοχής, της παρατήρησης, της αντίληψης και της πρώιμης νοητικής αφαίρεσης, του γεωμετρικού ορισμού και της γεωμετρικής κατασκευής. Ο στόχος αυτής της θεματικής ενότητας είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά την έννοια του γεωμετρικού σχήματος και μέσα από την βιωματική επαφή, να επιχειρήσουν τη διατύπωση ορισμού και να γνωρίσουν τα θεμέλια της γεωμετρίας.

Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια:
Άρης Μαυρομμάτης, Απόστολος Παπανικολάου

Υλοποίηση:
Ιωάννης Λαζάρου, Αρετή Ευσταθίου, 
Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών

Σάββατο στις 11 π.μ. – 12:30 μ.μ.
Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16
118 51 Αθήνα

facebook event

Πηγή

Top