Ο μουσικός εμπλουτισμός της αφήγησης

Εργαστήριο με θέμα Ιστορίες και Μουσικές ή αλλιώς: πως ζωντανεύουμε μουσικά μια αφήγηση με εφαρμογές στην Εκπαίδευση
Σάββατο & Κυριακή 13 & 14 Ιανουαρίου 2018, 11.00 – 17.00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Πληροφορίες: 6972261037 (Σάσα Βούλγαρη)

 

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί τις παρτιτούρες των ιστοριών που λέτε: αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πρωτότυπα οργανάκια από διάφορα μέρη του κόσμου, ηχηρές κινήσεις, εναλλαγές φωνών, τραγουδίσματα και μελίσματα, κουτάλες και τυμπανάκια… όλα μπορούν να είναι μουσική σε μια αφήγηση! Στις παραδοσιακές κοινωνίες η μουσική έκφραση, όπως και η προφορική τέχνη του λόγου ήταν πρακτικές ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή με μία αίσθηση χρηστική – δεν  υπήρχε δηλαδή η έννοια της Τέχνης όπως τη νοούμε στην εποχή μας.

Κατ΄ουσίαν οι καλοί παραδοσιακοί τεχνίτες του λόγου ήταν μουσικοί: τραγουδούσαν,  έπλαθαν στίχους, δημιουργούσαν ρυθμό όχι μόνον με τον αφηγηματικό λόγο που χρησιμοποιούσαν αλλά ακόμα και με χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία. Το συγκεκριμένο εργαστήρι αποσκοπεί να δείξει μέσα από έμπρακτο πειραματισμό πως η  μουσική στην προφορική αφήγηση πηγάζει αρχικά από τον ίδιο το λόγο, από τη γλώσσα και τις εκφράσεις της όπως αυτά είναι δομημένα αριστοτεχνικά σε ένα καλό προφορικό κείμενο που αποτελεί την παρτιτούρα της αφήγησης. Θα εμπλουτίσουμε την αφήγηση με πειραματισμούς τόσο με απλά μουσικά όργανα (που θα παρέχει η συντονίστρια) όπως και με αυτοσχέδια – όπως κουτιά, κουτάλες, πλαστικά μπουκάλια, ηχηρές κινήσεις, τραγουδίσματα κ.α. Ευπρόσδεκτα και τα μουσικά όργανα εφόσον υπάρχει άτομο που γνωρίζει κάποιο.

Μερικά από τα θέματα:
• Το οργανικό δέσιμο αφήγησης και μουσικής.
• Πως εισάγουμε μουσική στην αφήγηση.
• Πως αξιοποιούμε τα φωνήματα και τους τόνους σε μια αφήγηση.
• Ηχοτόπια και ηχοχρώματα, σιωπές, παύσεις, αναπνοές και ρυθμός στην αφήγηση.
• Φυσικά μουσικά όργανα ή μουσική από άλλες πηγές (π.χ. ψηφιακή μουσική), στην
προφορική αφήγηση.
• Ηχηρές κινήσεις, παλαμάκια, ποδοκροτήματα, σφυρίγματα κ.α.
• «Παράδοξες» πηγές μουσικής συνοδείας (π.χ. ποτήρια, κουτάλια, ραβδιά κ.α.).
• Πως εντάσσουμε τραγούδια μέσα στην αφήγηση.
• Πως αξιοπιούμε ένα μουσικό όργανο που γνωρίζουμε καλά.
Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα εργαστήρια

 

Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Υποψήφια 2014 & 2015, της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award. Πρωτοπόρος της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993.  Με σπουδές Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, έχει αναπτύξει τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή. Από το 1995 πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια και η  μέθοδός της αναπτύσσεται συνεχώς και εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά αντικείμενα. Στην διδασκαλία της έχει ενσωματώσει την μέθοδο φωνητικής αγωγής της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη. Έχει επιμορφώσει σε Πανεπιστήμια (Παιδαγωγικά και Λαογραφικά Τμήματα, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο κ.α.) και σε Εκπαίδευση ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έχει αφηγηθεί σε Πολιτιστικά Κέντρα (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Κολέγιο Αθηνών), σε μεγάλα Μουσεία (Κυκλαδικής, Γουλανδρή – Γαία, Μπενάκη, Λεβέντειο), σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.α.

Το Δεκέμβριο του 2013 με παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιούργησε, σκηνοθέτησε και αφηγήθηκε στην παράσταση «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ. Το 1998 αφηγήθηκε 13 Ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1: «Ψέμματα κι αλήθεια έτσι ειν΄ τα παραμύθια» σειρά με πολλές επαναλήψεις – η πρώτη Ελληνίδα αφηγήτρια με σειρά στην τηλεόραση.Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην μετα-μόρφωση της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης σε ένα σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης και αυτογνωσίας με καινοτόμες εφαρμογές ακόμα και σε τομείς δράσης που έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η σύγχρονη διδασκαλία οικονομικών και θετικών επιστημών, η συμβολή στην διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρίες, η σύνδεση με μεθόδους αυτογνωσίας, κ.α. Από το 2013 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις. Η πολυετής συνεργασία της από το 2010 με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ισχυρές πλέον βάσεις εμπιστοσύνης και δημιουργικής ανάπτυξης σε πολλούς τομείς (προγράμματα αφηγήσεων για ενήλικες και παιδιά, επιμόρφωση ενηλίκων, εικαστικές εκθέσεις, events κ.α.) προχωρά φέτος σε μία νέα κατεύθυνση με ευφάναταστες προτάσεις τόσο στην επιμόρφωση ενηλίκων όσο και σε προγράμματα αφήγησης για όλες τις ηλικίες.

Top