Συγχρονίστε τον εγκέφαλο σας με το ρυθμό της μουσικής!

“Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η επιρροή που έχει στον εγκέφαλο το άκουσμα μιας μελωδίας;”


Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τις έρευνες που συσχετίζουν το ρυθμό της μουσικής με τον εγκέφαλο μας, σε βαθμό μάλιστα που παρουσιάζεται ως θεραπεία για αυτόν. Η μουσική θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για νευρολογικά προβλήματα, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα “ξυπνάει” πολλές περιοχές του εγκεφάλου. 

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, τόσο το άκουσμα ή ακόμα και η δημιουργία μιας μελωδίας, ενεργοποιεί τμήματα και περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα συναισθήματα, τον έπαινο, τις γνωσιακές λειτουργίες, τις αισθήσεις αλλά και την κίνηση.

Η Μουσική είναι Φυσική Άσκηση

Άθελα της, η μουσική ενθαρρύνει το άτομο να κινηθεί στο ρυθμό της μελωδίας.  Πόσες φορές έχετε ακούσει μια μελωδία και υποσυνείδητα σχεδόν κουνάτε ρυθμικά το κεφάλι ή το πόδι σας;  Η μικρή αυτή κίνηση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, και κατά συνέπεια την υγεία του εγκεφάλου.

Η Μουσική είναι Συναίσθημα

Η μουσική οδηγεί σε έκρηξη συναισθημάτων. Καταστάσεις, γεγονότα, άτομα, ξεπηδούν στη σκέψη μας με το άκουσμα και μόνο ενός κομματιού ή χαρακτηριστικής για εμάς μελωδίας.  Πόσες φορές έχουμε κλάψει ή γελάσει εξαιτίας ενός τραγουδιού; Το φαινόμενο αυτό εντείνεται ιδιαίτερα όταν είμαστε στενοχωρημένοι, αφού η επιλογή της μουσικής είναι πολύ συγκεκριμένη. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως το άκουσμα ενός γνώριμου ήχου, οδηγεί στην έκκριση νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι επηρεάζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η Μουσική βοηθάει στον Συγχρονισμό

Χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια ακούγοντας μουσική ή τραγουδώντας στο ρυθμό, τόσο τα παιδιά όσο και τα άτομα με κινητικά προβλήματα λόγω διαφόρων εγκεφαλικών παθήσεων (όπως εγκεφαλικού επεισοδίου ή Parkinson’s), παρουσιάζουν βελτίωση στην αίσθηση του χρόνου, και του συντονισμού στις κινητικές τους λειτουργίες.

Η Μουσική είναι Προσωπική Υπόθεση

Άτομα με προβλήματα νευρολογικά αλλά και ψυχολογικά, αποστασιοποιούνται από την καθημερινότητα καθώς και από τον ίδιο τους τον εαυτό.  Το άκουσμα μιας μελωδίας, ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου που αφορούν την μνήμη και επαναφέρουν στα άτομα αυτά την αίσθηση της ταυτότητάς τους, του ίδιου τους του εαυτού.

Η Μουσική Κοινωνικοποιεί και Ελκύει

Το άκουσμα μια μελωδίας ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου υπεύθυνα για την δραστηριοποίηση του ατόμου, προσφέροντας πολλά οφέλη, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Παράλληλα, ενεργοποιεί τον τρόπο που κάποιος τείνει να σκέφτεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους, προκειμένου να ενταχθεί σε μια ομάδα και να γίνει μέλος αυτής.  Ακόμα και στο χώρο εργασίας, έρευνες έχουν παρουσιάσει τα ευεργετικά αποτελέσματα του ρυθμού της μουσικής στην παραγωγικότητα και την ψυχική διάθεση των εργαζομένων.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, πως party δίχως μουσική δεν γίνεται, ταινία χωρίς μελωδία δεν βλέπεται και χορός χωρίς μουσική δεν υπάρχει. Επωφεληθείτε από την δύναμη της μουσικής και βάλτε τη στη ζωή σας καθημερινά!


Πηγή

Top