Online ομιλία: Σχολές και μέθοδοι ακρόασης και ενεργοποίησης της φαντασίας

H ομιλία της Παπανικολάου Ευαγγελίας με θέμα: Σχολές και μέθοδοι ακρόασης και ενεργοποίησης της φαντασίας

 

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού “Ελεύθερο Εργαστήρι Μοσικής Παιδείας” με διοργανωτή την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη έχει τίτλο «Μουσική για την ψυχή μας» και περιλαμβάνει 4 σεμινάρια κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από 2 δίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα (18:00 – 20:00) από 31 Ιανουαρίου έως και 21 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σχολές και μέθοδοι ακρόασης και ενεργοποίησης της φαντασίας

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο που αντλεί γνώσεις από διάφορες ανθρωπιστικές επιστήμες, την ψυχολογία, την ιατρική, την ειδική αγωγή, καθώς και από ποικίλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, προκειμένου να ενισχύσει τη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικό εργαλείο σε τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας. Σήμερα εφαρμόζεται με πολλούς τρόπους σε πολυάριθμα ψυχο-κοινωνικά και ιατρικά πλαίσια, για όλες τις ηλικίες και για πολλούς λόγους -ανάλογα το πλαίσιο και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου- είτε σε ατομικές συνεδρίες, είτε σε ομάδες.
 
Σκοπός της διάλεξης είναι να περιγράψει τις εφαρμογές και τα είδη της μουσικοθεραπείας στην ψυχική και σωματική υγεία, εστιάζοντας σε μεθόδους διαδραστικής μουσικοθεραπείας (α’ μέρος) και μεθόδους δεκτικής μουσικοθεραπείας (β’ μέρος). Η διάλεξη περιλαμβάνει σύντομα κλινικά παραδείγματα, σύντομη βιωματική εμπειρία (β’ μέρος) και χώρο για συζήτηση πάνω στις ερωτήσεις του κοινού.
 

Παπανικολάου Ευαγγελία
Μουσικοθεραπεύτρια
 
Η Ευαγγελία Παπανικολάου, PhDc, ΜΑ, Μsc, FAMI, είναι μουσικοθεραπεύτρια, κλινική επόπτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της μεθόδου μουσικοθεραπείας “Guided Imagery & Music”(GIM). Έχει σπουδάσει Μουσική στην Ελλάδα, Ψυχοδυναμική Μουσικοθεραπεία και Κλινικές Νευροεπιστήμες και Ανοσολογία στη Μ. Βρετανία (Roehampton University) και στη Δανία στο Danish Institute for GIM. Σήμερα, είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικοθεραπείας με υποτροφία του πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας.

Πηγή

Top