«Στην ΕΛΣ δεν αρκούμαστε στην απραξία»

«Opera Povera» (31/5), με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Από τη Μάρω Βασιλειάδου

Σε εποχή κρίσης και αλλεπάλληλων ακυρώσεων, η Ελληνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ανακοινώνει ένα νέο φεστιβάλ. Το «Εξοδος: Ανοιξη» είναι το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ που μπορούμε να παρακολουθήσουμε δωρεάν από το σπίτι μας. Εχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με σκοπό να γίνει η πρώτη μας «ψηφιακή έξοδος» προς τη φετινή εσωστρεφή άνοιξη, μέσα από βιντεο-παραστάσεις μουσικής, χορού και λυρικής τέχνης, που φτιάχτηκαν ειδικά για να αποτελέσουν ολοκληρωμένες εμπειρίες θέασης και ακρόασης. Αυτός ο νέος κύκλος στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του οργανισμού εγκαινιάζεται «λίγο πριν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον νέο κόσμο που μας περιμένει εκεί έξω», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες όπερες της Ευρώπης –ήδη η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου και η Οπερα του Παρισιού– μεταθέτουν τον προγραμματισμό τους για το 2021. Τι θα συμβεί στην Αθήνα και στη Λυρική Σκηνή; «Κατ’ αρχήν, ο υπάρχων προγραμματισμός για την περίοδο ’20-’21 ισχύει», βεβαιώνει ο κ. Κουμεντάκης, αναφερόμενος σε όσα ευελπιστεί ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. «Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε προσαρμοσμένοι απολύτως στις οδηγίες που μας δίνει το υγειονομικό πρωτόκολλο και προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Εχει προβλεφθεί ήδη η μετάθεση κάποιων παραστάσεων σε νέες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στο πλαίσιο του “The artist on the compose”. Επίσης οι κύριες παραγωγές που θα παρουσιαστούν εντός του ΚΠΙΣΝ, και στις δύο σκηνές της ΕΛΣ, είναι καταγεγραμμένες και περιμένουμε τις εξελίξεις για να προχωρήσουμε την προετοιμασία. Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να λειτουργήσει η σχολή χορού, και μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουμε ευρύτερα τις πρόβες».

Στην ερώτησή μας σχετικά με όσα περιμέναμε να δούμε το καλοκαίρι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ μάς πληροφορεί ότι η περφόρμανς της Μαρίνα Αμπράμοβιτς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουλίου, έχει μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία, και οι δύο όπερες του καλοκαιριού στο Ηρώδειο, τόσο η «Τόσκα» όσο και ο «Ριγκολέτο» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, δεν θα πραγματοποιηθούν. Στη θέση τους θα γίνουν συναυλίες, ρεσιτάλ και κάποια γκαλά. «Είναι πολύ βασικό να καταλάβουμε ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχουν μεν ορισμένες απώλειες λόγω των μηνών που δεν δουλέψαμε, αλλά έχουμε προσαρμόσει τα οικονομικά μας αναλόγως. Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, μετά η απόκλιση από τον προϋπολογισμό θα είναι μεγάλη».

Το διαδικτυακό φεστιβάλ της ΕΛΣ είναι το πρώτο μιας ανάλογης σειράς που θα γίνεται σχεδόν κάθε μήνα με πρόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, μας πληροφορεί ο Γιώργος Κουμεντάκης. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι παράλληλοι προγραμματισμοί για το φθινόπωρο, επιδιώκοντας τη συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που βρίσκονται εκτός ΕΛΣ. «Δεν αρκούμαστε στην απραξία», συμπληρώνει μιλώντας για τη δυναμική της ΕΛΣ. «Ο σχεδιασμός των δράσεων γίνεται από κοινού με το ΥΠΠΟ, για να κρατηθεί ο οργανισμός ζωντανός σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Επίσης, με χρήματα του ΥΠΠΟ έχουμε κάνει ήδη αναθέσεις σε 20 συνθέτες για νέα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το «Εξοδος: Ανοιξη», που ξεκινά στις 17/5 (έως 8/6), παρουσιάζει μουσικά έργα που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε, και κάποια παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιπλέον, καθεμία από αυτές τις παραγωγές έχει γίνει έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου τρόπου παρακολούθησης, έχει συγκεκριμένο σενάριο, συνεπώς ο σχεδιασμός τους είναι πρωτότυπος και ενίοτε ανατρεπτικός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.nationalopera.gr.

Πηγή

Top