Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν
Όσα θα δούμε και θα συζητήσουμε στη Στέγη την περίοδο Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018
Το πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018 έχει ως κεντρικό άξονα το «συναίσθημα». Όπως κάθε χρόνο, οι πολυσυλλεκτικές δράσεις της Στέγης για το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, με ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν στόχο να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας και της διανόησης στην Αθήνα. Να πώς περιέγραψαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι προγραμματισμού τη νέα σεζόν, προτού μας αποκαλύψουν όλα εκείνα για τα οποία θα συζητάμε τους επόμενους μήνες:
«Δημιουργούμε παραστάσεις, συναυλίες, κάνουμε συζητήσεις, εντός και εκτός των τειχών του σπιτιού μας στη λεωφόρο Συγγρού, συνδέουμε τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες, σας προσκαλούμε να είστε μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή και σας βομβαρδίζουμε με αφορμές για να συναντιόμαστε. Θέλουμε να παίρνουμε μέρος στη συζήτηση για τα μικρά και τα μεγάλα που μας απασχολούν. Δεν κατέχουμε την αλήθεια, αλλά την ψάχνουμε. Επιδιώκουμε την έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αναζητούμε την πνευματική ένταση, τη συναισθηματική πρόκληση. Διεκδικούμε τη συγκίνηση, με το μεγαλεπήβολο στόχο να κάνουμε τη ζωή μας πιο ωραία ή, έστω, πιο ενδιαφέρουσα. Για να αλλάζουμε, να αναρωτιόμαστε και να εξελισσόμαστε, για να σκεφτόμαστε, και να σκεφτόμαστε αλλιώς. Ως πρόσωπα, και όχι ως πληθυσμιακές μονάδες. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ο στόχος, αξίζει να είναι ακριβώς αυτός. Θέλουμε να δρούμε και να αντιδρούμε, να συνδέουμε ανθρώπους και ιδέες. Πάνω από όλα, θέλουμε να νιώθουμε».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017
4-8.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 19:30
Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου (Ça ira (1) / Fin de Luis)
Joël Pommerat
Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Η Γαλλική Επανάσταση συμβαίνει εδώ και τώρα, ολόγυρά μας, και ο Ζοέλ Πομμερά, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν στη δίνη της Ιστορίας, αποδεικνύοντάς μας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Γαλλίας (βραβεία Μολιέρου, 2016) με ένα πλήθος ηθοποιών να ερμηνεύει δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, ενσαρκώνουν τις ιδέες τους. Ο ιστορικός διάλογος που «γέννησε» την ευρωπαϊκή δημοκρατία αναβιώνει, η Μασσαλιώτιδα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ συναντιούνται με το «εδώ και τώρα». Γιατί, ίσως, το 1789 να μην είναι τελικά τόσο μακριά.
Εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παίζεται, το Ca Ira είναι ένα θεατρικό γεγονός-εμπειρία, βίαιο και τρυφερό, αστείο και καίριο, δαιμόνια διασκεδαστικό και πολλαπλώς διαφωτιστικό. Ένα επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία.
Σκηνοθεσία: Joel Pommerat
Με τους: Saadia Bentaieb, Agnes Berthon, Yannick Choirat, Eric Feldman, Philippe Frecon, Yvain Juillard, Anthony Moreau, Ruth Olaizola, Gerard Potier, Anne Rotger, David Sighicelli, Maxime Tshibangu, Simon Verjans, Bogdan Zamfir
9.10.2017-14.1.2018 | ΕΚΘΕΣΗ | Σε διάφορους χώρους της Στέγης
Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο
Από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ στο Star Wars και το Ex Machina. Η Στέγη συνεργάζεται ξανά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ένα είδος που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Ταξιδέψτε –μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμικ, ταινίες και μουσικές που μας έχουν «στοιχειώσει»– σε μια έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο…
Επιμέλεια: Patrick Gyger
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts – Museum of Art & Visual Culture και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
13.10.2017 | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή
Flix it στη Στέγη
Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους, για δεύτερη χρονιά, για μια σειρά μηνιαίων προβολών που, με όχημα τις εικόνες και οδηγό τις ταινίες, αγνοούν κάθε στερεότυπο και προτείνουν μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά. Το Flix it στη Στέγη επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.
Φέτος, ξεκινά τις προβολές του καλωσορίζοντας το φθινόπωρο και ξορκίζοντας τη μελαγχολία του. Δίνουμε ραντεβού στις 13 Οκτωβρίου για «Το Φθινόπωρο του Yasujirō Ozu», ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους auteurs της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου και έναν σπουδαίο φιλμικό φιλόσοφο. Θα προβληθούν δύο αριστουργήματά του, (An Autumn Afternoon και Late Autumn), σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες από τα ιαπωνικά Schochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI. Θα προηγηθεί παρουσίαση για το έργο του σκηνοθέτη.
13-22.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 21:00
Ουγκώ: Μια Ουτοπία
Σοφία Μαραθάκη
Πρεμιέρα
«Αυτό που ορθώνεται ετούτη τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη των λαών・είναι η Ευρώπη των βασιλέων» γράφει ο σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης, Βικτόρ Ουγκώ, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η σκηνοθέτης Σοφία Μαραθάκη βασίζεται στον Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη του Ουγκώ για να φτιάξει μια παράσταση για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ανθρωπισμού.
«Τι είναι η Ευρώπη;» αλλά και «Τι θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη;», αν οι επαναστάσεις είχαν πετύχει το στόχο τους;
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας
17.10.2017 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Κεντρική Σκηνή | 19:00
Jo Nesbo
Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Νορβηγός Γιο Νέσμπο, με φανατικούς αναγνώστες σε περισσότερες από πενήντα χώρες και δημιουργός του πιο διάσημου λογοτεχνικού αντιήρωα των καιρών μας (Χάρι Χόλε), έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.
Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματά του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχουν αναδείξει τον Νέσμπο σε έναν από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Λίγες μέρες πριν ο Γιο Νέσμπο συναντήσει το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου —και πάλι στη Στέγη— η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας της Universal Ο Χιονάνθρωπος, βασισμένης στο ανατριχιαστικό ομώνυμο μυθιστόρημά του, με τον Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο του επιθεωρητή Χάρι Χόλε και σε σκηνοθεσία του Τόμας Άλφρεντσον. Η είσοδος θα πραγματοποηθεί με προσκλήσεις. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου από την UIP.
20.10.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Marc Ribot & The Young Philadelphians
Κιθαρίστας με ρίζες στην εναλλακτική αβανγκάρντ, το σκληροπυρηνικό post-rock και το πειραματικό no-wave /punk/noise, o Μαρκ Ρίμπο άλλαξε την πορεία του όταν άκουσε το δίσκο Of Human Feelings του Ornette Coleman, μια «free-jazz αποδόμηση που δεν χρειάζεται να ακούγεται σαν bebop ή swing». Συνδυάζοντας τον Κόουλμαν με την disco-soul των ’70s, επινόησε το νέο ήχο των Young Philadelphians, μια μουσική ακατάτακτη, επιθετική, αυτοσχεδιαστική, συχνά χορευτική και δυναμικά πολυσύνθετη.
23.10.2017 – 15.5.2018 | ΧΟΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Εκτός Στέγης
Τρίπλες και τριπλέτες
Μέντη Μέγα
Πρεμιέρα
Η Στέγη πηγαίνει στα… στάδια! Συγκεκριμένα, στα γήπεδα μπάσκετ και τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας. Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα μυεί τους μαθητές, με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό, στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την «αντιμέτωπη» με το συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. Το Τρίπλες και Τριπλέτες αξιοποιεί τη συνθήκη των δημοφιλών reality shows επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων, για να την ανατρέψει ολοκληρωτικά και πολύ χιουμοριστικά.
Ξεχάστε τους νικητές και τους ηττημένους, τον οπαδισμό και την εμπορευματοποίηση της δεξιότητας, τα στερεότυπα ομορφιάς και σωματικής ευεξίας. Στην τέχνη, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ, αντί για τα καλάθια, άλλα πράγματα μετρούν. Ή, όπως έλεγε ένα γκράφιτι, «η ποίηση είναι ένα extreme σπορ».
Χορογραφία & Δραματουργία: Μέντη Μέγα
Σύνθεση μουσικής (σε συνεργασία με τους ερμηνευτές): Χρύσανθος Χριστοδούλου
Ερμηνεύουν οι: Νάντη Γώγουλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλίν Μπατανιάν, Αριάδνη Παπαπαναγιώτου, Χριστίνα Ράινχαρτ, Αντώνης Στρούζας, Στέλιος Χατζηκαλέας, Βιβή Χριστοδουλοπούλου
24-27.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
887
Robert Lepage / Ex Machina
Ο Ρομπέρ Λεπάζ, «ο αλχημιστής του βλέμματος» και «σκηνοθέτης της χίμαιρας», όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ πολλών άλλων, ο σπουδαίος Καναδός multimedia δημιουργός, επιστρέφει στη Στέγη, η οποία και τον πρωτοσύστησε στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, καταφτάνει αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του.
Ο μέγας παραμυθάς-στοχαστής και μοναδικός περφόρμερ-αφηγητής αναρωτιέται: πώς λειτουργούν η μνήμη και η λήθη – ατομική και συλλογική; Πώς συγκροτείται και πώς αποδομείται η ταυτότητα – προσωπική και εθνική; Κυρίαρχο σκηνικό στο λυρικό, καυστικό, παιγνιώδες και μελαγχολικό 887 είναι ένα πολυμορφικό κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε ο Λεπάζ, στον αριθμό 887 της Murray Avenue της πόλης του Κεμπέκ.
«Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος Roland Barthes και το 887 μοιάζει με έναν ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στη διάσημη αυτή ρήση.
Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνικά & Ερμηνεία: Robert Lepage
Μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Κιμούλης
25-27.10.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00
Kalakuta Republik
Serge Aimé Coulibaly
Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Ο χαρισματικός Νιγηριανός μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο. Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και της Αφρικής μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.
Σύλληψη & Χορογραφία:Serge Aime Coulibaly
Δημιουργία & Ερμηνεία: Adonis Nebie, Marion Alzieu / Daisy Phillips, Sayouba Sigue, Serge Aime Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017
3.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Μετασχηματισμοί | Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι
Το Ελληνικό Σχέδιο
Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία;
Με τον κύκλο «Μετασχηματισμοί», παρουσιάσαμε ιδέες και τρόπους ακρόασης έργων σύγχρονου ρεπερτορίου ή νέων έργων. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών Χειμωνιάτικο Ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ, σε ποίηση Βίλχελμ Μύλλερ, αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού. Έπειτα, ο κύκλος των lieder μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Καψάλη και στη συνέχεια τα μεταφρασμένα ποιήματα του κύκλου μελοποιήθηκαν σε κύκλους τραγουδιών από τους Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι: Τρεις πορείες.
Η σειρά αυτών των Μετασχηματισμών κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε Ένα Διαφορετικό Ταξίδι, τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή, καθώς και κάποια από τα lieder του Σούμπερτ, θα ερμηνευτούν από τους λυρικούς σολίστες Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Διονύση Σούρμπη (βαρύτονος) και Δημήτρη Γιάκα (πιάνο).
Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Συνθέτες: Χειμωνιάτικο ταξίδι, κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Franz Schubert
Χειμωνιάτικο ταξίδι: Τρεις πορείες, κύκλοι τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος
Ποίηση: Wilhelm Muller
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Ερμηνεύουν: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Διονύσης Σούρμπης
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
4-7.11.2017 | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή
In-Edit
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο επιστρέφει στη Στέγη! Το In-Edit δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ, είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας, αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις. Αποτυπώνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής, αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα. Κλείνοντας 15 χρόνια παρουσίας στη Βαρκελώνη, απ’ όπου ξεκίνησε, συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο, κάνοντας πρώτη στάση στην Αθήνα. Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται φέτος στη Στέγη είναι γεμάτο συναρπαστικές ιστορίες, λέξεις, εικόνες και μουσική, που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
7-12.11.2017 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Στη Στέγη & στο κέντρο της πόλης
Enter Afrofuturism
Ένα φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο σύμπαν της Μαύρης και Αφρικανικής εμπειρίας. Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή από έργα επιστημονικής φαντασίας, μουσικής, θεωρίας, οπτικών τεχνών και τεχνοκουλτούρας, που θα εξερευνηθεί μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών.
Καλεσμένοι είναι οι: Sun Ra Arkestra, Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald, ATH Kids, Abdul Qadim Haqq, Black Quantum Futurism, Reynaldo Anderson, Louis Chude-Sokei, Tabita Rezaire, Nkisi και άλλοι.
9.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Sun Ra Arkestra
Με σύνθημα «Space Is The Place» και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια απόλυτης μουσικής ελευθερίας με ήχους από το χτες, το σήμερα και το αύριο της τζαζ. Κάθε εμφάνιση της Sun Ra Arkestra απέχει από μια συμβατική περφόρμανς όσο και η Γη από τον Κρόνο, τον πλανήτη απ’ όπου προσγειώθηκε ο ιδρυτής της, ο Sun Ra. Μια μουσική κολεκτίβα που αναζητά διαρκώς νέες διαστάσεις και ήχους φροντίζοντας να μην επαναλαμβάνει όσα έχει παίξει στο παρελθόν.
18.11.2017 – 15.4.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Εφηβική Σκηνή | 19:00
Οι παραθεριστές του Μαξίμ Γκόρκι
Μαρία Μαγκανάρη
Πρεμιέρα
«Πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι για να μην τους βαριόμαστε;» αναρωτιέται ο Μαξίμ Γκόρκι στο πολυπρόσωπο και ελάχιστα παιγμένο στη χώρα μας έργο του 1904 που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή, με τη Μαρία Μαγκανάρη να το μεταφέρει από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού.
Συχνά λέμε ότι πάμε διακοπές για να «ξεφύγουμε». Ξεφεύγουμε, όμως, ποτέ από τον εαυτό μας; Οι παραθεριστές του Γκόρκι αναλώνονται σε φλυαρίες, γκρίνιες, τσακωμούς, μεθύσια και ανεκπλήρωτους έρωτες μέσα σε μια ατμόσφαιρα νωθρότητας. Ευτυχώς, όχι όλοι. Κάποιοι, οι νεότεροι, θα μας θυμίσουν αυτό που πάντα υποστήριζε ο Γκόρκι: «Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θαύμα στη Γη».
Μετάφραση: Μαρία Μαγκανάρη, Σύρμω Κεκέ
Διασκευή & Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Ερμηνεύουν οι: Κλήμης Εμπέογλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιώργος Κατσής, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Παρασύρη, Ανδριάνα Χαλκίδη
22.11.2017 – 10.12.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Δαιμονισμένοι του Φιoντόρ Ντοστογιέφσκι
Konstantin Bogomolov
Παγκόσμια Πρεμιέρα
Ο Ντοστογιέφσκι προσγειώνεται στην Αθήνα και οι χίλιες σελίδες των Δαιμονισμένων του ζωντανεύουν με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, τον ρηξικέλευθο Ρώσο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, που αποθεώθηκε το 2016 για τους αξέχαστους Καραμάζοφ του, να εργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς. Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζουν τη Στέγη. Οι Δαιμονισμένοι δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε πιο σημερινοί, «ελληνικοί», «ρωσικοί» και οικουμενικοί.
Παίζουν: Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης
24-25.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 21:00
Tourbillions
Γιώργος Απέργης
Μια γυναίκα κάθεται σε ένα τραπέζι πλαισιωμένη από δύο οθόνες. Δύο μικρές κάμερες αποτυπώνουν τη μορφή της. Η σύνθεση του Γιώργου Απέργη, Tourbillons (Δίνες), είναι μια παράσταση-πορτραίτο για μία ηθοποιό-τραγουδίστρια, που υπερβαίνει τη γλώσσα. Είναι ένα είδος παζλ που αναφέρεται στις ποικίλες όψεις ενός σύνθετου χαρακτήρα, αλλά και μια ιστορία για τη μοναξιά. Με μια ιδιαίτερη μορφή, αναμειγνύει τραγούδι, απαγγελία, κείμενο και εικόνες σε γρήγορη διαδοχή. Τα φωνήματα επανασυνδυάζονται διαρκώς σε λέξεις αφήνοντας τον ακροατή να σχηματίσει το δικό του νόημα.
Ερμηνεία: Donatienne Michel-Dansac
Μουσική Σύνθεση & Σκηνοθεσία: Georges Aperghis
Κείμενο: Olivier Cadiot