Μουσικός διαλογισμός με τον ήχο του sitar στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 21:30
A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, Ολυμπίου Διαμαντή 30 (άνω λαδάδικα), 55133 Θεσσαλονίκη
Διάρκεια λιγότερο από ώρα
Είσοδος: Συνεισφορά 5 ευρώ
Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων στο inbox tinamargariti@gmail.com (Η κράτηση ισχύει με το το email επιβεβαίωσης)

Μουσικός διαλογισμός με τον ήχο του sitar

Πλησιάζουν γιορτινές μέρες..
Φώτα παντού, χρώματα , οι ρυθμοί είναι ταχείς και ολοένα επιταχύνουν. Μια από τις πιο ιδανικές χρονικές περιόδους για μία μουσική παύση και επαφή με την αναπνοή.

Μουσικός διαλογισμός. Ακούω σημαίνει αναπνέω. Ακούμε με ολόκληρο το σώμα μας. 

Η Dhrupad της Ινδική κλασσική μουσικής έχει κάτι το ιδιαίτερο κάτι το διαφορετικό, όπου δεν έχουμε συνηθίσει να επιτρέπουμε συνειδητά να συμβαίνει στο σώμα μας με το άκουσμα μουσικής. Με κάθε εισπνοή και εκπνοή προσκαλεί τον ακροατή να βρεθεί σε σιωπή με τον εαυτό του, αδειάζει ο νους και ο ακροατής έρχεται σε επαφή με το σώμα του και τα συναισθήματα του εκείνης της στιγμής. Αφήνουμε την αναπνοή μας ελεύθερη, βαθιά, αβίαστη την παρατηρούμε χωρίς να επεμβαίνουμε σε αυτή. Επιτρέπουμε στις νότες και στις παύσεις, στο ρυθμό και την ένταση να επιδράσουν στο σώμα θεραπευτικά, επηρεάζοντας στην αρχή το βάθος και τη διάρκεια της αναπνοής του ακροατή , και στην πορεία τους ολόκληρο το σώμα

«Στη μουσική Dhrupad η κάθε μία νότα έχει σημαντική βαρύτητα και σημασία πως θα παιχτεί, σαν να κουβαλάς για παράδειγμα ένα πολύ γεμάτο ποτήρι με νερό ..αν κινηθείς γρήγορα το νερό θα χυθεί.» Ali Akbar Khan

Αυτό που συμβαίνει σε ένα μουσικό διαλογισμό μοιάζει μαγικό. Ο ακροατής περισσότερο αισθάνεται με το σώμα του παρά ακούει τη μουσική με τα αυτιά του. O ακροατής βιώνει την εσωτερίκευση του ήχου και της μελωδίας της raga (makam) την κάθε στιγμή, ακόμα και όταν η μουσική τελειώνει. Ο χρόνος σταματά, κρύβεται ..εξαφανίζεται ,ο ακροατής συνδέεται με το μουσικό και για λίγο όλα σταματούν.. 

Τίνα Μαργαρίτη 
Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Τα μουσικά ερεθίσματα υπήρχαν στην καθημερινότητα της από πολύ πολύ μικρή ηλικία ,ακολούθησαν τα μαθήματα κλασσικού πιάνου και το κλασσικό μπαλέτο . 

Η μουσική έγινε από γλυκιά παιδική ενασχόληση ,το απαραίτητο συστατικό για τη μαγεία της καθημερινότητας. 
Λίγα χρόνια αργότερα, διατηρώντας πάντα την επήρεια της παιδικής αγάπης και φαντασίας για τη κλασσική μουσική, και τον αυτοσχεδιασμό μετά από συμμετοχή σε φεστιβάλ μουσικής , μαθήματα μουσικοθεραπείας , jazz πιάνου , μουσικά παιδαγωγικά συνέδρια, μουσική διάδραση με πολλούς μουσικούς και συνεχή έρευνα στη μουσική επίδραση του διαφορετικών μουσικών ειδών ,στην Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία, το 2003 έγινε καθηγήτρια πιάνου και μουσικοκινητικής σε ωδεία όπως και το 2010 ιδρύτρια του δικού της εργαστηρίου μουσικής αγωγής και καλλιέργειας αισθήσεων βρεφών Baby Music Lab στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς.

Η αγάπη για τα ταξίδια, τη φύση, την έρευνα και εξερεύνηση διαφορετικών ήχων και ακουσμάτων την οδήγησε στη γνωριμία και μελέτη της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής μουσικής – Dhrupad . Ξεκίνησε να μελετά το 2009 την Ινδική κλασσική μουσική με το sitar, και την σωματική και συναισθηματική επίδραση της κάθε raga ( μουσικός δρόμος) στον ακροατή, με καθοδηγητή και δάσκαλο τον Νεκτάριο Μητριτσάκη στα Χανιά. Έκτοτε πραγματοποιεί εμφανίσεις μουσικού διαλογισμού – με το sitar στη Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Top