Eργαστήριο: Η δημοφιλής μουσική στη μουσική εκπαίδευση

Η δημοφιλής μουσική στη μουσική εκπαίδευση: Μια εφαρμογή με το Space Oddity του David Bowie

 

Εισηγήτρια: Μαίη Κοκκίδου

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της 1ης Προσυνεδριακής Ημερίδας του 8ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα, και έχει θέμα: «Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις στη μουσική εκπαίδευση».

Τα τραγούδια της δημοφιλούς μουσικής είναι αυτόνομα καλλιτεχνικά αντικείμενα, με τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτισμικά νοήματα. Η δημοφιλής μουσική στο μάθημα της μουσικής δεν είναι μόνο ένα “άλλο ρεπερτόριο” αλλά συνεπάγεται άλλες πρακτικές διδασκαλίας – μάθησης όπως είναι το παίξιμο με το αυτί, η πολυτροπικότητα (τα βίντεο των καλλιτεχνών) και η αναφορά σε κώδικες και ιδεολογίες.

Αξίωμα στη διδασκαλία-μάθηση της δημοφιλούς μουσικής είναι ότι η μελέτη πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο (πολιτισμικό – κοινωνικό, μουσικό, ιδεολογικό) και να αντλεί από τις εμπειρίες των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή. Στο εργαστήριο θα προσεγγιστούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από το παράδειγμα του Space Oddity του David Bowie.

 

Βιογραφικό

Η Μαίη Κοκκίδου (PhD) είναι ερευνήτρια στο πεδίο της µουσικής παιδαγωγικής και της µουσικής σηµειωτικής. Διδάσκει ως εντεταλµένη λέκτορας στα µεταπτυχιακά προγράµµατα Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου) και Σηµειωτική και Επικοινωνία (Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας). Άρθρα της έχουν δηµοσιευτεί σε πολλά διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, µε πρόσφατες εκδόσεις: «Διδακτική της Μουσικής» και «Η εµψύχωση στη Διδασκαλία-Μάθηση» (εκδόσεις Fagotto) και «From kindergarten to early adulthood – Findings from a longitudinal study» (εκδόσεις Ε.Ε.Μ.Ε.). Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη φιλοσοφία της µουσικής εκπαίδευσης και στην πολυτροπική πρόσληψη και αντίληψη της µουσικής.

 

Δείτε και τα υπόλοιπα εργαστήρια της ημερίδας εδώ

 

Top