Σεμινάρια Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Ωδείου Αθηνών

«Το φλάουτο και η μουσική του από το Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ»
Σεμινάριο για το φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022
Εισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας

Αφορά σπουδαστές και νέους επαγγελματίες φλαουτίστες (φλάουτο, μπαρόκ φλάουτο και φλάουτο με ράμφος) με ενδιαφέρον για το ιστορικό ρεπερτόριο και την ερμηνεία της παλαιάς μουσικής.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

13:00-14:00: «Το φλάουτο από το Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ» Όργανα, Ρεπερτόριο, Εικονογραφία
14:00-18:00 / Ατομικά ανοιχτά μαθήματα σε μπαρόκ ρεπερτόριο του φλάουτου
20:00 / Ρεσιτάλ-παρουσίαση ιστορικών φλάουτων του Δημήτρη Κούντουρα

Δημήτρης Κούντουρας

Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπάροκ φλάουτο τραβέρσο και ιστορική ερμηνεία στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης και στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Μιλάνου (με υποτροφία του ιδρύματος Marco Fodella). Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο φλάουτο τραβέρσο στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης και στη μουσική του Μεσαίωνα στην Ανώτατη Σχολή Μουσική του Τρόσινγκεν. Είναι διδάκτορας μουσικολογίας του ΕΚΠΑ ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ.

Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο Ex Silentio με πλούσια δράση σε διεθνή φεστιβάλ και στη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε Ευρώπη, σε Μέση και Άπω Ανατολή κι έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με την Ορχήστρα της Πάτρας, με τη Harmony of Nations Baroque Orchestra και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Διδάσκει στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

“Saying something differently you say something different”
Σεμινάριο για το μπαρόκ βιολί και τη μπαρόκ ορχήστρα

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022
Εισηγήτρια: Φανή Βοβώνη

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και νέους επαγγελματίες βιολονίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν το μπαρόκ βιολί και το ιστορικό ρεπερτόριο. Η συμμετοχή στο μπαρόκ σύνολο είναι ανοιχτή σε όλα τα έγχορδα καθώς και σε ξύλινα πνευστά.

Η παρουσίαση-διάλεξη  του μπαρόκ βιολιού σκιαγραφεί μια σύντομη ιστορία του οργάνου από τις απαρχές έως και τον πρώιμο κλασικισμό δίνοντας έμφαση στην ιστορική ερμηνεία, στις πηγές και το ρεπερτόριο καθώς και σε κατασκευαστικά ζητήματα και διαφορές με το μοντέρνο βιολί. H τεχνική που απαιτεί το μπαρόκ βιολί και η γνώση της ιστορικής ερμηνείας εξετάζονται ως στοιχεία μιας συνολικότερης μουσικής παιδείας. Επίσης θα γίνουν αναφορές στην εξέλιξη του οργάνου μέσα στα σύνολα, από την violin band μέχρι την μπαρόκ ορχήστρα. Τα ανοιχτά μαθήματα αποσκοπούν στην γνωριμία με το μπαρόκ βιολί και το ρεπερτόριό του,  τη μουσική δωματίου και το ορχηστρικό σύνολο. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ – παρουσίαση της εισηγήτριας με έργα για μπαρόκ βιολί και μπάσο κοντίνουο του πρώιμου και όψιμου μπαρόκ.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

 

13:00 – 14:00 / Παρουσίαση – Διάλεξη
14:00  – 17:00 / Ατομικά ανοιχτά μαθήματα
17:00 – 18:00 / Ανοιχτή Πρόβα

Μπαρόκ σύνολο

20:00 / Συναυλία

«Modern and curious inventions” με έργα των N. Matteis, G.B.Fontana, A. P. Mealli, A. Corelli, G.P.Telemann και G.F.Händel.

Στη συναυλία συμμετέχουν: Φανή Βοβώνη (μπαρόκ βιολί), Μάρκελος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο)

Φανή Βοβώνη

Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο του Kλάγκενφουρτ με τον Helfried Fister και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης της Βιέννης με τον Ernst Kovacic,  όπου και αποφοίτησε με διάκριση (2007). Παράλληλα σπούδασε μπαρόκ βιολί με τον Hiro Kurosaki και αργότερα με τον  Reinhard Goebel στο Mozarteum του Σάλτζμπουργκ. Υπήρξε μέλος της European Union Youth Orchestra (2000) καθώς και της European Union Baroque Orchestra (2004, 2006). Δραστηριοποιείται συστηματικά με την ιστορική ερμηνεία καθώς και με τη μοντέρνα μουσική.  Μετά από τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην εφαρμοσμένη δραματουργία επικεντρώνεται σε ζητήματα δραματουργίας της μουσικής performance. Εργάζεται στην Αυστρία και την Ελλάδα, και συνεργάζεται με σύνολα όπως τα Klangforum Wien, Camerata Salzburg, Barruco, Concerto Stella Matutina, Il Pomo d´Oro, Black Page Orchestra, Cappela Leopoldina, Ensemble Prisma κ.α. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Παράλληλα έχει τακτική συνεργασία με το ελληνικό σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio.

 

Σεμινάρια Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Ωδείου Αθηνών

Όροι Συμμετοχής

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην on line αίτηση μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2022.
  • Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για την εγγραφή σας: Αίτηση Εγγραφής
  • Στο σεμινάριο γίνονται δεκτοί ενεργοί σπουδαστές και ακροατές.
  • Κάθε ενεργός σπουδαστής θα κάνει ένα ατομικό μάθημα διάρκειας 45’ και μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις του διήμερου σεμιναρίου. Επίσης, δύναται να συμμετάσχει και σε μάθημα μουσικής δωματίου διάρκειας 60’.
  • Οι ακροατές παρακολουθούν όλες τις δράσεις του διήμερου σεμιναρίου.
  • Στο τέλος των σεμιναρίων, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες (ενεργοί σπουδαστές και ακροατές).
  • Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.

 

Δίδακτρα Σεμιναρίου

  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Για κάθε σεμινάριο τα δίδακτρα είναι €30
    • Τα δίδακτρα προπληρώνονται με την υποβολή της αίτησης.
    • Σε περίπτωση απουσιών ή διακοπής της παρακολούθησης, δεν επιστρέφεται μέρος ή το συνολικό ποσό των διδάκτρων που έχουν καταβληθεί.
  • ΑΚΡΟΑΤΕΣ: Δωρεάν συμμετοχή

 

Καταβολή Διδάκτρων

Τα δίδακτρα κατατίθενται στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς του Ωδείου Αθηνών:

– EUROBANK: ΙΒΑΝ GR9702601780000810201010110
– ALPHA BANK: ΙΒΑΝ GR7101401150115002002017817

Δικαιούχος: Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος «Ωδείον Αθηνών – 1871»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: Κωδικός 70006, ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ (Δ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ή Φ. ΒΟΒΩΝΗ) και ΟΝΟΜΑ/ΕΠΩΝΥΜΟ όπως αυτό αναγράφεται στην παρούσα αίτηση.

Ευγενική Σημείωση: Τα τραπεζικά έξοδα εμβάσματος από άλλη τράπεζα επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον εντολέα – σπουδαστή [DEBT/OUR].

Πληροφορίες

  • Για εγγραφές, αιτήσεις, δίδακτρα: επικοινωνήστε με την Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών.
    T. 210 7240673 (καθημερινές 11.00-19.00), info@athensconservatoire.gr
  • Για την συμμετοχή στη μπαρόκ ορχήστρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους εισηγητές και να πληροφορηθούν σχετικά με το ρεπερτόριο ώστε να τους αποσταλεί το μουσικό υλικό.
  • Δημήτρης Κούντουρας, dkountouras@athensconservatoire.gr
  • Φανή Βοβώνη: fani_vovoni@hotmail.com

Κατεβάστε όλες τις πληροφορίες σε μορφή pdf εδώ.

Πηγή

Top