Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής στη Λέρο

Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής στη Λέρο 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου
 
Γνωριμία με τη μουσική παράδοση της Λέρου, γνωριμία με τον τόπο, τα τραγούδια, τις μυρωδιές, τις γεύσεις.
Η “Aegean Arc” με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” οργανώνει σεμινάρια Παραδοσιακής Μουσικής στο νησί της Λέρου. Τραγούδια, σκοποί και χοροί από το “Νησί της Αρτέμιδος”, επιρροές και αλληλεπιδράσεις με τις γειτονικές ακτές της Μικρασίας, της Κρήτης αλλά και της Δύσης. Μουσικές από τις περιοχές της Μάκρης, του Λιβισίου, αλλά και της Σμύρνης και της Καππαδοκίας, όπου σχετίζονται και συνομιλούν με τις Λέρικες παραλλαγές. Στο κάθε εργαστήριο, πέρα από ρεπερτόριο, θα μελετηθούν οι τεχνικές των οργάνων και θα γίνεται θεωρητική ανάλυση των κομματιών.
Εκτός από τις ώρες που τα εργαστήρια θα δουλεύουν αυτόνομα, θα υπάρχουν πολλές ώρες κοινών μαθημάτων, όπου θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να γνωριστούν, να φτιάξουν υπο-ομάδες , αλλά και να δουλέψουν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο σύνολο.
 
Στο μεγάλο αυτό σύνολο θα γίνει εισήγηση με θέμα τους τοπικούς χορούς , αλλά και γενικότερες πληροφορίες για την παράδοση της Λέρου από τους ντόπιους Αντώνη Νταλλαρή – Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου.
 
Θα μας τιμήσει με την παρουσία του και με μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη ο καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Λάμπρος Λιάβας.
 
Τραγούδι – Χορός / Ανεξάρτητα και μαζί
Το εργαστήριο τραγουδιού, καθώς και το εργαστήριο χορού θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά και σε συνεργασία, καθώς θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην “κίνηση” της μελωδίας και στην χορευτική αίσθηση στο τραγούδι, αλλά και το αντίστροφο. Έτσι οι τραγουδιστές θα χορέψουν τα τραγούδια που θα μάθουν και οι χορευτές θα σιγοτραγουδήσουν χορεύοντας. Τα υπόλοιπα εργαστήρια θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά και σε μεγάλο σύνολο, σε πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί ανάλογα με το δυναμικό της κάθε ομάδας με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Τραγούδι Κατερίνα Παπαδοπούλου
 
Χορός Χαρίτωνας Χαριτωνίδης
 
Κανονάκι Στέφανος Δορμπαράκης
 
Λαούτο – θεωρία Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
 
Λύρα Γιώργος Κοντογιάννης
 
Λαούτο – θεωρία Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
  
Χορευτική εισήγηση τοπικών χορών Αντώνης Νταλλαρής – Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου
 
Δημιουργική απασχόληση παιδιών Νένα Βαγιανού
 
 
 
Καθένας από τους συμμετέχοντες θα παρακολουθήσει 20 ώρες μαθημάτων.
 Καθηγητές και μαθητές θα διαμένουν στο Crithoni ‘s Paradise Hotel, συνολικής έκτασης 13 στρεμμάτων, με τεράστιους δεντροφυτεμένους εξωτερικούς χώρους. https://www.crithonisparadisehotel.com/the-hotel/   Εκεί θα τους δίνεται η δυνατότητα να παίζουν μουσική ελεύθερα, στους χώρους του ξενοδοχείου, ούτως ώστε να γνωριστούν και να διαμορφώσουν μικρές μουσικές ομάδες, οι οποίες στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Η θάλασσα είναι στα 50 μέτρα.
 
Πληροφορίες, εγγραφές: Μαρία Σπερδούλη +306984483357 ώρες επικοινωνίας: καθημερινές μετά τις 17:00, ΣΚ από τις 10:00 και μετά.
Εικαστικό αφίσας: Νένα
Top