Σεμινάρια: «Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου» από olipoli

Η olipoli είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, μία κοινότητα μουσικής πράξης και έρευνας. Έχει ως αποστολή της να αναδείξει και να προωθήσει το μουσικό πλούτο των παραδόσεων του Ελλαδικού χώρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθώς και σύγχρονες τάσεις εμπνευσμένες από την παράδοση, σε μια πόλη σταυροδρόμι όπου οι πολιτισμικές επιρροές που δέχεται ακόμα και σήμερα διαμορφώνουν τον πολύχρωμο πολιτιστικά χαρακτήρα της.

 

Bridges_online | Μουσικά Σεμινάρια_2η Ενότητα

«Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου»

 

Ρυθμικές πρακτiκές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων
Δημήτρης Παναγούλιας, 24.03-25.03.2021

Παρουσίαση, ανάπτυξη και ρυθμολογική ανάλυση της ομάδας των ρυθμών, γνωστή ως «Τσιφτετέλια». Το σεμινάριο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως οργάνου. Μέσα από την ανάπτυξη και την εκτέλεση των σχημάτων θα γίνει παράλληλα και παρουσίαση βασικών τεχνικών και χειρισμών που συνθέτουν τον υφολογικό χαρακτήρα των οργάνων και των ρυθμών.

 

Εισαγωγή στο αστικό τουρκικό τραγούδι (Η Φόρμα του Şarkı )
Έλενα Μουδίρη Χασιώτου, 26.03-27.03.2021

Η μορφή της κλασικής τουρκικής μουσικής σήμερα είναι γνωστή ως Türk Sanat Müziği και τα Şarkı είναι μια τραγουδιστική φόρμα που ανήκει σε αυτό το είδος. Πρόκειται για συνθέσεις με στίχο, που χρησιμοποιούν το σύστημα των μακάμ και είναι δομημένες σε πιο σύντομους ρυθμικούς κύκλους (Küçük Usuller). Ως αποτέλεσμα του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα των μεγαλουπόλεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , συναντάμε αμέτρητα παραδείγματα συνθέσεων Şarkı, από συνθέτες που ανήκουν σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες (Τούρκοι, Αρμένιοι, Ρωμιοί, Εβραίοι). Από τα τέλη του 19ου αιώνα η φόρμα Şarkı αρχίζει να αποκτά σημαντική θέση στο ρεπερτόριο της Κλασικής Οθωμανικής Μουσικής, με αποτέλεσμα στις αρχές του επόμενου αιώνα να θεωρείται από το λαό το πιο διαδεδομένο είδος. Από τότε μέχρι και σήμερα, η φόρμα Şarkı απαντάται σε χώρους ψυχαγωγίας (Μeyhane – ταβέρνες, Gazino), καθώς και στη ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Στο εργαστήριο αυτό θα ασχοληθούμε με τους τρόπους, τις τεχνικές και τα μουσικά στολίδια που συναντάμε στη φόρμα των Şarkı και θα εξερευνήσουμε το ύφος των τραγουδιών αυτών μέσα από ρεπερτόριο διαφορετικών χρονολογικά συνθέσεων.

 

Εισαγωγή στο Ανατολικό Τροπικό Σύστημα των Μακάμ
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα, 28.03-29.03.2021

Τι είναι τα μακάμ; Πώς σχηματίζονται; Πώς συνδέονται μεταξύ τους και ποια τα βασικά στοιχεία επιτέλεσής τους;
Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις μέσα από την ακρόαση, ανάλυση και εκτέλεση αντιπροσωπευτικού ρεπερτορίου της μουσικής παράδοσης των μακάμ, σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε κατά τους οθωμανικούς χρόνους με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Με αφετηρία λοιπόν τη θεμέλια κλίμακα και αλλοιώσεις αυτής, θα αναλύσουμε βασικά μακάμ καθώς και τη σύνδεση αυτών μεταξύ τους. Μελωδικές κινήσεις, συμπεριφορές, υφολογικά και στυλιστικά χαρακτηριστικά που θα αφομοιώσουμε μέσα από την ακρόαση και την πράξη.

 

Η αρμονία στους τρόπους και τα μακάμ
Παύλος Σπυρόπουλος, 31.03-01.04.2021

Τα τροπικά μουσικά συστήματα χαρακτηρίζονται από περίτεχνες μελωδίες, δουλεμένες μαζί με μια πανσπερμία ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία μελωδιών δεν εμφανίζεται παρά σπάνια. Πώς αλλάζει ο χαρακτήρας αυτών των πολύχρονων μουσικών παραδόσεων, όταν έρχεται να προστεθεί η “δυτικής” έμπνευσης αρμονία; Η οποία, αποκτά άλλη όψη εντός ενός νέου μουσικού περιβάλλοντος από αυτό που τη γέννησε, ξεπροβάλλοντας έτσι ποικίλα ρεπερτόρια, τα οποία ίσως κυριαρχούν ως ακούσματα στις μέρες μας.

Στο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους η αρμονία μπορεί να συνεργαστεί με τις τροπικές μελωδίες, μελετώντας διάφορα παραδείγματα από διαφορετικά ρεπερτόρια των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της κεντρικής Ασίας. Tο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους. Θα γίνει χρήση οργάνων (ή φωνής), χωρίς να θεωρούνται προαπαιτούμενα. Όλα τα όργανα είναι δεκτά. Απαραίτητη η ανάγνωση παρτιτούρας, έστω σε βασικό επίπεδο.

 

Ανάλυση και εκτέλεση αυτοσχεδιασμού (ταξίμι)
Κυριάκος Ταπάκης, 02.04-03.04.2021

Ανάλυση και εκτέλεση επιλεγμένων φράσεων από χαρακτηριστικούς αυτοσχεδιασμούς σημαντικών δεξιοτεχνών του ουτιού. Σκοπός είναι η κατανόηση της συγκεκριμένης φρασεολογίας καθώς και η δημιουργία ασκήσεων ώστε να επιτευχθεί ευρύτερα και ευκολότερα η τεχνική της εφαρμογή. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό προς όλα τα όργανα.

 

Διάλεξη/Συζήτηση
«Ποια η ωφέλεια μελέτης-προσέγγισης της Οθωμανικής μουσικής στη σύγχονη Ελλάδα»
Εισηγητής: Νίκος Ανδρίκος (Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) 04.04.2021

Μετά από μια σύντομη ιστορική αναφορά στην παρουσία της Οθωμανικής μουσικής στον Ελλαδικό χώρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, θα αναπτυχθεί ένας ευρύς προβληματισμός αναφορικά με την χρησιμότητα μελέτης του εν λόγω μουσικού συστήματος από μουσικούς στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί ο συλλογισμός θα είναι οι εξής:

Η Οθωμανική μουσική ως:
1) μέγεθος Θεωρητικής αναφοράς
2) πηγή άντλησης ρεπερτοριακού-αυτοσχεδιαστικού υλικού
3) μοντέλο ερμηνευτικών προσεγγίσεων
4) αφορμή πρωτογενούς συνθετικής δημιουργίας με τροπικό πρόσημο

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια εδώ.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 21 Μαρτίου εδώ.

Ώρες διεξαγωγής 19:00-22:00

*Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησής τους.

Πηγή, facebook

 

Top