Η Σάμος πλημμυρίζει νέους και κλασική μουσική

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Samos Young Artists Festival, Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, μιλά στο www.tospirto.net.

Info
07 Αυγούστου έως 14 Αυγούστου. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγoρείου, Σάμος.
Ώρα έναρξης συναυλιών: 20:30.
Εισιτήρια: 5€ / Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους

Από τη Μαρία Παπουτσή

Στη σκηνή του Samos Young Artists Festival, που για ένατη χρονιά φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου, θα ανέβουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και νέα ταλέντα πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα στη μουσική υψηλού επιπέδου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz και την καλλιτεχνική διεύθυνση συνυπογράφουν φέτος η Masha Ilyashov και ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, ο οποίος μίλησε στο tospirto.net για τους στόχους, την επιλογή του ρεπερτορίου καθώς και για το ευρύτερο όραμα του φεστιβάλ επισημαίνοντας: «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θεσμό ο οποίος θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την πρόοδο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας» καθώς επίσης «να καταστήσει την κλασική μουσική “σύντροφο ζωής” κάποιου ανθρώπου που δεν την είχε μέχρι στιγμής στην καθημερινότητά του αποτελεί για εμάς σκοπό!» μεταξύ άλλων τονίζει.

photo: Γιάννης Δρακουλίδης.

Τι θα ακούσουμε στον διαπολιτισμικό διάλογο του φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών της Σάμου είναι τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά διαπολιτισμικό. Συμβολικά λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας. Η Σάμος είναι το τελευταίο Ελληνικό νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, από την Ανατολή. Ο συμβολισμός αυτός αντικατοπτρίζεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και αυτό ακριβώς το διαπολιτισμικό στοιχείο θα ακούσουμε στις συναυλίες του φεστιβάλ. Η κλασική δυτική λόγια μουσική σχεδόν σε όλες της τις εκφάνσεις (από το μπαρόκ μέχρι και τον νεοκλασικισμό), θα αναμειχθεί με τη σύγχρονη ελληνική και τουρκική  μουσική δημιουργία, καθώς και με τους παραδοσιακούς ήχους των πολιτισμών της Μεσογείου. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ερμηνευτές του φεστιβάλ έρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου!

Τι το ιδιαίτερο έχει το νησί της Σάμου;
Εκτός απο την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και την γεωγραφική της θέση που ενώνει τρόπον τινά την Ανατολή με τη Δύση, η Σάμος είναι ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος τόπος. Ήταν πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας όπως ο Πυθαγόρας, ο Επίκουρος, ο αστρονόμος Αρίσταρχος αλλά είναι επίσης και τόπος όπου άνθισε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα η μουσική καθημερινότητα των Σαμίων που εκφραζόταν κατά κύριο λόγο στα πανηγύρια περιελάμβανε και ευρωπαϊκά, βαλς, ταγκό, μαρς, ελαφρά τραγούδια, καντάδες, συρτά, καλαματιανά, μπάλους, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, μινόρια και αμανέδες. Αυτήν την υπερπλήρη μουσική παράδοση προσπαθούμε να υπηρετήσουμε κι εμείς εμπνεόμενοι από το παρελθόν και έχοντας κατά νου το λαμπρό πολιτιστικό μέλλον του φεστιβάλ και του νησιού.

Ποια ειναι τα κριτήρια επιλογής του ρεπερτορίου σας;
Η επιλογή του ρεπερτορίου δεν είναι μία μονομερής διαδικασία. Προκύπτει από την συζήτηση των Καλλιτεχνικών Διευθυντών με τους συντελεστές των συναυλιών. Σίγουρα τα έργα που ακούγονται στο μουσικό φεστιβάλ της Σάμου πρέπει να έχουν μια συνάφεια με τον τόπο στον οποίο ερμηνεύονται, με την εποχή την οποία ερμηνεύονται αλλά και με τους ίδιους τους ερμηνευτές. Ο τόπος ερμηνείας είναι το μαγευτικό αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου της Σάμου, ένας τόπος με μια μυστικιστική διάσταση. Στεκόμαστε στην παράμετρο αυτή και επιλέγουμε έργα με βάθος και ουσία. Αυτό δε σημαίνει σε καμια περίπτωση πως τα έργα αυτά δεν είναι εύπεπτα! Η καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν εξάλλου μας επιβάλλει μια πιο ανάλαφρη κατεύθυνση. Η μουσική δωματίου η οποία έχει την τιμητική της στο φεστιβάλ, μας απομακρύνει από την ογκώδη έκφανση της μουσικής και μας οδηγεί σε κάτι πιο άμεσο και ιδιωτικό. Μία ακόμη παράμετρος επιλογής του ρεπερτορίου είναι ίσως και η πιο σημαντική· είναι τα θέλω των καλλιτεχνών. Ένας καλλιτέχνης που ονειρεύεται να ερμηνεύσει ένα έργο το ερμηνεύει πάντα καλύτερα! Τέλος δίνουμε βήμα στην σύγχρονη λόγια δημιουργία. Φέτος θα ακουστούν «φρεσκογραμμένα» έργα των Παπάνα και Bara.

Οι φετινοί σας στόχοι;
Οι φετινοί στόχοι του φεστιβάλ είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι, αν μπορούμε να απομονώσουμε κάποιους, είναι οι ακόλουθοι: Είναι η πρώτη φορά που το φεστιβάλ έχει στο δυναμικό του δύο Καλλιτεχνικούς Διευθυντές. Αυτή η ιδιαιτερότητα εξυπηρετεί τον κύριο στόχο μας. Την ισομερή συμμετοχή Ελλήνων διεθνών και ξένων διεθνών καλλιτεχνών με έναν αμιγώς εξωστρεφή προσανατολισμό. Ο χώρος των ελληνικών καλοκαιρινών φεστιβαλ έχει συνήθως στεγανά όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. Είτε συναντούμε φεστιβάλ που απαρτίζονται εξ ολοκλήρου από Έλληνες καλλιτέχνες, είτε μονο απο ξένους. Εμείς φέτος «σπάμε τα στεγανά» αυτά και αποδεικνύουμε πως το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας συνομιλεί επι ίσοις όροις με  το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η σύμπραξη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ειναι το κύριο όχημα της επίτευξης του στόχου αυτού.
Ένας ακόμη στόχος είναι η προσέλκυση εντόπιου κοινού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ίδρυμα Schwarz και το φεστιβαλ να μεταδώσει στην τοπική κοινωνία την ουσία των αξιών του. Το να «ξεφοβίσει» κάποιος το κοινό απο τις συναυλίες κλασικής μουσικής είναι ένα πράγμα. Το να σαγηνεύσει κάποιος όμως το κοινό και να καταστήσει την κλασική μουσική «σύντροφο ζωής» κάποιου ανθρώπου που δεν την είχε μέχρι στιγμης στην καθημερινότητά του αποτελεί για εμάς σκοπό!

Ποιο ειναι το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες σας;
Το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες του φεστιβάλ είναι ετερόκλητο. Εκτείνεται από κατοίκους της Σάμου που περιμένουν κάθε χρόνο να απολαύσουν το φεστιβάλ, σε ανθρώπους απο το εξωτερικό που έρχονται κάθε χρόνο ειδικά για να απολαύσουν τις συναυλίες μας. Υπάρχουν πάντα και οι απρόβλεπτοι επισκέπτες! Στόχος του φεστιβάλ βέβαια ειναι να καταστεί ένα ετήσιο μουσικό σημείο συνάντησης και να προσελκύσει μπαίνοντας ενεργά στην πολιτιστική ατζέντα της χώρας, θεατές από όλη την Ελλάδα.

Το ευρύτερο όραμά σας για το φεστιβάλ; Το μεγαλύτερό σας όνειρο;
Να δημιουργήσουμε έναν θεσμό ο οποίος θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την πρόοδο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Η εκκίνηση του φεστιβάλ θα γίνει την Τρίτη 7 Αυγούστου με το Duo Sitkovetsky – Alexander Sitkovetsky (βιολί) και Wu Qian (πιάνο).

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 8 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει το «Solo – Duo – Trio» με έργα Μπετόβεν και Παπάνα και τους: Σίμο Παπάνα (βιολί), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) και Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστο (βιολοντσέλο).

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, Ρεσιτάλ Πιάνου “A portrait of a Young Artist” Maxim Lando (πιάνο).

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου στη σκηνή ανεβαίνει το «Trio Arte». Θα ακουστούν έργα των Beethoven, Bara και Ravel. Veriko Tchumboridze (βιολί), Dorukhan Doruk (βιολοντσέλο) και Yunus Tuncali (πιάνο).

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το φεστιβάλ συνεχίζεται με συναυλία μουσικής δωματίου από τον Schubert στον Bernstein. Θα ακουστούν έργα των Schubert, Poulenc, Bernstein. Θεόδωρος Ιωσηφίδης (πιάνο), Φανή Αντωνέλου (σοπράνο), Veriko Tchumburidze (βιολί), Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος (βιολοντσέλο) και Δημήτρης Τίγκας(κοντραμπάσο).

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, «Hortus Conclusus: Μουσική από την Ιταλία, 17ος αιώνας».
Με το Latinitas Nostra baroque ensemble υπό τη Διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Διεύθυνση και τσέμπαλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε),Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) και Δώρα Μπάκα (mezzo-σοπράνο).

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, «Songs of the Mediterranean» με Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera Trio, Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και Κώστας Βόμβολος Kanoaki (ακορντεόν), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).

Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία, την Τρίτη 14 Αυγούστου, με ρεσιτάλ πιάνου με έναν από τους νικητές του διαγωνισμού Swiss Concours 2018, Géza Anda (πιάνο).

Οι εκδηλώσεις του Schwarz Foundation στη Σάμο προέρχονται από μια ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από ιδιωτικές δωρεές και τοπικούς φορείς και οργανώσεις.

Πηγή

Top