Σεμινάριο του Ross Daly – Δομή & Φρασεολογία των Μακάμ

25 – 30 Ιουνίου 2018 | Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, Χουδέτσι. Ηράκλειο Κρήτης

 

Είδος Σεμιναρίου: Ανοικτό – Μουσική Ομάδα
Επίπεδο συμμετεχόντων: Μεσαίο
Παρτιτούρες: Δίνονται 

Το σύστημα Μακάμ της τροπικής ανάλυσης είναι ίσως το πιο εξαπλωμένο στον κόσμο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια μεγάλη τοπική ποικιλομορφία στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία συναντώνται τα μακάμ.

Για παράδειγμα τα Μακάμ που βρίσκονται στην ιρακινή, συριακή, μαγκρέμπι και τουρκική παράδοση έχουν μικρή ομοιότητα με αυτά των Uyghurs της Κεντρικής Ασίας ή με του Αζερμπαιτζάν. Αυτό που είναι κοινό σε όλα είναι ο τρόπος κατανόησης και επεξεργασίας της τροπικής πληροφορίας σαν ένα υλικό μιας αρχέτυπης φράσης το οποίο, αν και είναι εκ φύσεως πολύ συγκεκριμένο, είναι επίσης πάρα πολύ ευέλικτο δίνοντας έτσι ελεύθερη πρόσβαση στη δημιουργικότητα του κάθε μουσικού σε ένα σχεδόν απεριόριστο βαθμό.

Σε αυτό το σεμινάριο, ο Ross Daly, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, θα αναλύσει και θα δώσει παραδείγματα απλών και σύνθετων μακάμ όπως συναντώνται στο κλασσικό τουρκικό σύστημα, κυρίως μέσω της χαρακτηριστικής φρασεολογίας που συνδέονται μεταξύ τους, τονίζοντας ταυτόχρονα το κοινό τους υπόβαθρο αλλά και τα «μονοπάτια» που τα συνδέουν μεταξύ τους.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί με διαφορετικά μουσικά όργανα που είναι ικανοί να αναπαράγουν μη συγκερασμένα τονικά διαστήματα.

Το ταξίδι του Ross Daly στις μουσικές του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πορεία ζωής. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική.

Τιμή σεμιναρίου ανά άτομο: 230€

Top