Προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους για το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Ιανουαρίου

Από την Πέπη Νικολοπούλου

Νέος Χρόνος, νέες δράσεις με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί με μια κινηματογραφική πρόταση

 

Νέος Χρόνος, νέες δράσεις και ποικιλία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων για τους μικρούς μας φίλους. Συγκεντρώσαμε όπως κάθε εβδομάδα μερικές μόνο από τις προτάσεις για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, προσθέτοντας αυτή τη φορά και μια πρόταση κινηματογραφική γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτή. Πρόκειται για τη νέα ταινία «Το Θαύμα» που κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 28/12.

 

Δημιουργικές Δράσεις και Αφηγήσεις

 

Παραμυθοϊστορίες της γκρίνιας και της αναποφασιστικότητας, Μουσείο Συναισθημάτων
Σάββατο 13 Ιανουρίου, 13.00
Παιδιά 5+
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7 & Τ. Καρατάσου, λόφος Φιλοπάππου

Ο σκοπός της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού!», είναι να προσφέρει ερεθίσματα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που τα περιβάλλουν, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση με τα διαδραστικά εκθέματα, να επεξεργαστούν, να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια.

Στην παραμυθοϊστορία που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων, μέσα από την πορεία του ήρωα, μέσα από τα σύμβολα στον κόσμο των παραμυθιών, μικροί και μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ερωτήματα και απαντήσεις ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, σύμφωνα με τη δική του ανάγκη.

 

Ο Γύρος του Κόσμου σε 70 λεπτά, Ελληνικός Κόσμος
Σάββατο 13 Ιανουρίου, 11.30
Παιδιά 5+
Εισιτήρια: Παιδιά 8€, Ενηλίκων 4€
Διάρκεια: 70 λεπτά
Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος Τηλ: 212 254 0000

Ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Τα παιδιά κάνουν το Γύρο του Κόσμου και ανακαλύπτουν πώς ζουν τα παιδιά από τη μία άκρη της γης έως την άλλη, μαθαίνουν για τη ζωή στην έρημο, στη ζούγκλα και στους πάγους. Και τελικά προσκαλούνται να ανακαλύψουν τα μικρά μυστικά κάθε τόπου μέσα από το παιχνίδι.

 

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 18.00
Παιδιά 4+
Είσοδος: 8 ευρώ
Οικία Κατακουζηνού Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας 4 Πλατεία Συντάγματος 5ος όροφος

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με πολλούς από τους ήρωες των παραμυθιών. Στο δρόμο τους συναντούν ζώαδέντρα και ποτάμια που μιλούν, βασιλιάδες που δικάζουν, δύσκολα αινίγματα και απαιτητικές αποστολές. Η αφήγηση γίνεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Διάρκεια: 60′
Αφήγηση: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη
Μουσική συνοδεία: Δάφνη Ζουρνατζή

 

Ο ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων, Ίδρυμα Θεοχαράκη
Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 15.00
Παιδιά 4+

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Τηλ 210-3611206

Διαδραστικό, δημιουργικό εργαστήριο από την Ομάδα Άνασσα με βασικό σημείο την εκμάθηση των σχημάτων.

Ο Ονειρούλης είναι ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ζει στην Επιπεδοχώρα. Όπως όλα τα σημεία, δεν έχει σχήμα ούτε μέγεθος. Δεν είναι μικρό ούτε μεγάλο. Ούτε ψηλό ούτε κοντό. Το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία είναι ότι ονειρεύεται συνέχεια. Ώσπου μια μέρα, αποφασίζει να ονειρευτεί περισσότερο και να κινηθεί διαφορετικά, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι την δική του προσωπική Γραμμή.

Ο Ονειρούλης και η Γραμμή θα συνεργαστούν και θα σχεδιάσουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, το διασκεδαστικό κόσμο των σχημάτων που τόσο λαχταρούσαν. Θα ανακαλύψουν ότι όποια κι αν είναι τα όνειρά τους, αν τα πιστέψουν και βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να φτιάξουν το δικό τους καινούργιοκαλύτερο κόσμο!

 

Ένας βάτραχος διψά, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 11.30
Παιδιά 2+, Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

Στο πρώτο εργαστήρι της χρονιάς, παρέα με τους ήχους των ζώων της ζούγκλας, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία ενός πολύ διψασμένου βατράχου. Θα δουν τις διαφορετικές κούπες που έχει το κάθε ζώο, έτσι όπως τις φαντάστηκε η κεραμίστρια Elizabeth Fritsch. Θα πλάσουν, θα κόψουν, θα δημιουργήσουν υφές και αποτυπώματα με λογιών, λογιών αντικείμενα και στο τέλος θα δώσουν σχήμα στη δική τους κούπα.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση του πηλού. Θέλουν να το ζουλήξουν, να το χτυπήσουν, να του κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πώς αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια του. Αυτές οι αλλαγές φαντάζουν μαγικές στα μάτια τους και ο πηλός τους κινητοποιεί να συνεχίσουν τους πειραματισμούς τους με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι γονείς θα ανακαλύψουν ή θα ξαναθυμηθούν τη χαρά της δημιουργίας με πηλό.

 

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις

Χάνσελ και Γκρέτελ, Θέατρο Παλλάς
Σάββατο 13 Ιανουαρίου
Παιδιά 4+
Εισιτήρια 8-29€
Θέατρο Παλλάς, Συνεδριακό Κέντρο, Citylink, Βουκουρεστίου 5, 10564 Αθήνα, Τηλ 2103213100

Το παραμύθι των αδερφών Grimm παρουσιάζει φέτος η ομάδα του Athens Children’s BalletΤο κλασικό μπαλέτο Hansel & Gretel θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε παραμυθένια δάση με σπίτια φτιαγμένα από χρωματιστά ζαχαρωτά και γλειφιτζούρια. Θα καταφέρει η κακιά Μάγισσα να ξεγελάσει τον Hansel και την Gretel; Πώς θα βρουν τον δρόμο τους οι δύο πρωταγωνιστές να γυρίσουν στην οικογένειά τους; Ποιος θα τους βοηθήσει και θα τους σώσει από την πανούργα Μάγισσα;

Μουσική: Oliver Davis
Xορογραφία: Erico Μontes (Α’ Χορευτής του Royal Ballet)

 

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 12.30
Παιδιά 4+

Διάρκεια θεατρικής εμπειρίας: 70′
Θεατρικός μονόλογος: 40′
Θεατρικό παιχνίδι μετά την παράσταση:30′
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 21 1010 4750 & 6983 434 636
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 5€
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 4 (5ος όροφος)

«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, έρχεται στην Αθήνα για να διηγηθεί την ιστορία της, η οποία πραγματεύεται την αξία της ισότητας.

Μια φορά και έναν καιρό ένας πρίγκιπας ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Γύρισε όλη τη Γη αλλά δεν την βρήκε πουθενά και επέστρεψε στο παλάτι του. Ένα βράδυ με τρομερή καταιγίδα χτύπησε το κουδούνι του παλατιού. Η υπηρέτρια άνοιξε και αντίκρισε μία βρεγμένη κοπέλα! Την οδήγησε στη Βασίλισσα, στην οποία η κοπέλα ισχυρίστηκε πως είναι πριγκίπισσα. Η Βασίλισσα για να μάθει την καταγωγή της, έδωσε εντολή η κοπέλα να κοιμηθεί σε κρεβάτι με 20 στρώματα και από κάτω να τοποθετηθεί ένα μπιζέλι. Το επόμενο πρωί η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας την ρώτησαν: «Πώς κοιμήθηκες;». Η απάντηση της κοπέλας αποκαλύπτεται επί σκηνής!

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 7 ετών, παίζεται και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

 

Το κομμάτι, Θέατρο Χώρα
Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 11.30
Παιδιά 4+
Εισιτήρια: Κανονικό – 12€, Εξώστης – 10€, Οικογενειακό (πλατεία, 4 άτομα) – 10€

Κρατήσεις συλλόγων, σχολείων, groups Υπεύθυνος επικοινωνίας Δημήτρης Κουκάς – 6947.300.609
Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20 Αθήνα

«Το Κομμάτι» είναι μια φανταστική περιπέτεια που μιλάει για τα όνειρα και το πώς όλοι μας πρέπει να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Μια ιστορία που μας προτρέπει να κρατάμε τα όνειρά μας ζωντανά, προφυλάσσοντας όλα όσα θεωρούμε γύρω μας «δεδομένα».

Η Γούλα είναι ένας πολύ μικρός πλανήτης με δύο πόλεις: την φωτεινή, όμορφη, καθαρή και οργανωμένη Αστάρτη και τη σκοτεινή, σκονισμένη και βρώμικη Ντούρτα. Η Αστάρτη έχει ουρανό, ενώ η Ντούρτα ένα κενό. Οι δύο πόλεις, που έχουν τη δυνατότητα να μετακομίζουν όποτε το θελήσουν, βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη και μια συνεχή καταδίωξη, επειδή η Ντούρτα προσπαθεί να πάρει τον ουρανό της Αστάρτης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Αστάρτης είναι πάντα σε επιφυλακή. Έτσι, όταν ένα κομμάτι του ουρανού θα πέσει στην πόλη της Αστάρτης, τα πάντα θ’ αλλάξουν. Και έτσι η περιπέτεια αρχίζει.

 

Κινηματογράφος

Το Θαύμα

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του best seller βιβλίου «Θαύμα»(Wonder) της R.J. Palacio, που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με νέο εξώφυλλο, βασισμένο σε εικαστικό της ομώνυμης ταινίας με πρωταγωνιστές τους Τζούλια ΡόμπερτςΌουεν Γουίλσον και τoν 11χρονο Τζέισον Τρέμπλεϊ, γνωστό από την ταινία «Το Δωμάτιο».

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Όγκι Πούλμαν, ένα συνηθισμένο, γλυκό και τρυφερό παιδί με ένα «ασυνήθιστο» πρόσωπο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε στον κόσμο, έχει συνοδό του μια σπάνια ασθένεια που έχει παραμορφώσει το πρόσωπό του. Ο Όγκι χρειάστηκε να υποστεί πολλά χειρουργεία, περισσότερες από 25 επεμβάσεις ώστε να είναι σε θέση να ζει όπως όλοι οι άνθρωποι. Η εμφάνισή του, αρκετά διαφορετική από των υπόλοιπων παιδιών, τον κράτησε ως τα δέκα του χρόνια στο σπίτι, λαμβάνοντας από την μητέρα του κατ’ οίκον εκπαίδευση.

Φθάνει όμως η στιγμή που αυτός, αλλά και η οικογένειά του θα κάνουν το τολμηρό βήμα: ξεκινά να φοιτά σε ένα συνηθισμένο δημοτικό σχολείο. Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά και ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής, τόσο για τον Όγκι όσο και για τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν, τους γονείς, την αδερφή του, τους συμμαθητές και τους καθηγητές του. Ένα μάθημα που θα μεταμορφώσει την περιέργεια και την απέχθεια σε αποδοχή και καλοσύνη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τίποτα δεν θα έχει μείνει ίδιο, αφού ο Όγκι έχει κατορθώσει να αγγίξει τη ζωή όλων, ενώ ο ίδιος θα συνειδητοποιήσει πως όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις, δεν μπορείς να είσαι σαν όλους τους άλλους!

Μία εξαιρετική ταινία ύμνος στη διαφορετικότητα, την αποδοχή, αλλά και τη δύναμη του ανθρώπου όταν οι βάσεις του οικοδομήματος της ζωής του είναι γερές, σμιλεμένες με αγάπη από την οικογένειά του στα πρώτα βήματα. Μία ταινία που μας υπογραμμίζει με αριστοτεχνικό και τρυφερό τρόπο, τη σημαντικότητα των γερών δεσμών μέσα στην οικογένεια, αλλά και την αναγκαιότητα των εκπαιδευτικών που θα ενθαρρύνουν, θα εμπνεύσουν και θα απογειώσουν ένα παιδί στα πρώτα του σχολικά χρόνια.

Η ταινία δεν είναι μεταγλωτισμένη (δυστυχώς) για αυτό και προτείνουμε να την παρακολουθήσετε με παιδιά άνω των 8 ετών.

Πηγή

Top