Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της πρώτης ορχήστρας Γκάμελαν στην Ελλάδα

Η πρώτη Ινδιονησιακή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα είναι γεγονός! 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αθήνα εγκαινιάζουν τον Ιανουάριο του 2020 δύο νέα εργαστήρια Γκάμελαν, την παραδοσιακή μουσική της Ινδονησίας. 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μίας ορχήστρας Γκάμελαν και η εισαγωγή των μελών της στην παραδοσιακή Γκάμελαν μουσική της Ιάβας, μέσα από τη συνύπαρξή της με ρεπερτόριο σύγχρονης κλασσικής μουσικής. Στο εργαστήριο αυτό η Γκάμελαν μουσική παράδοση αποκτά νέα μορφή και ύφος, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν Ινδονησιακά παραδοσιακά κομμάτια αλλά και ένα σύγχρονο έργο γραμμένο για Γκάμελαν από τον συνθέτη και εμψυχωτή του εργαστηρίου Άντη Σκορδή. Τα μέλη της ορχήστρας θα έρθουν σε επαφή με τα διάφορα όργανα μιας ορχήστρας Γκάμελαν και θα γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της μουσικής σε σχέση με τη φόρμα και το ρυθμό. Με αφετηρία την μουσική παράδοση της Γκάμελαν και εστιάζοντας στην κοινωνική της διάσταση, η συνύπαρξη των μουσικών και η επικοινωνία θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό συστατικό για τη μουσική εξέλιξη.

Το εργαστήριο θα δημιουργήσει δύο ομάδες των 12 ατόμων.

H Γκάμελαν είναι η παραδοσιακή αυλική μουσική της Ινδονησίας η οποία απαρτίζεται από κρουστά όργανα φτιαγμένα από μέταλλο, ξύλο ή μπαμπού. Τα όργανα που απαρτίζουν την ορχήστρα είναι διαφόρου μεγέθους ξεκινώντας από τεράστια Γκόνγκς μέχρι μικρές καμπάνες, δημιουργώντας ένα συμπληρωμένο ακουστικό φάσμα, παρόμοιο με μια κλασσική ορχήστρα. Πέραν των κρουστών, μια ορχήστρα Γκάμελαν συμπεριλαμβάνει αρκετές φορές επιπλέον όργανα όπως: Κεντανγκ (ξύλινο κρουστό με δέρμα), Ρεμπάπ (έγχορδο), Σουλίνγκ (πνευστό από μπαμπού), Γκάμπαγκ (ξυλόφωνο), Ζίθερ και φωνές. Στο κάθε μέρος όπου αναπτύχθηκε η μουσική (Ιάβα, Μπαλί, Σουμάτρα, κ.α.), αναπτύχθηκε και με ένα διαφορετικό τρόπο, προσεγγίζοντας τον ρυθμό, το τονικό σύστημα, τη δομή και πολλά άλλα με έναν μοναδικό τρόπο που διαφέρει αρκετά το ένα με το άλλο.

Η Γκάμελαν παρουσιάζεται κυρίως σε δύο τονικά συστήματα, το Πέλογκ (επτατονικό) και Σλέντρο (πεντατονικό), ωστόσο η κάθε ορχήστρα έχει το δικό της σύστημα που διαφέρει σε διαστήματα και σε γενικό χαρακτήρα έτσι ώστε να δημιουργείτε ένα χρώμα μοναδικό, που διαφέρει αρκετά από το δυτικό τονικό σύστημα. Η ορχήστρα που θα δημιουργηθεί θα έχει ως τονικό σύστημα το Σλέντρο.

Άντης Σκορδής

Ημερομηνίες Διεξαγωγής
25 & 26 Ιανουαρίου 2020, 10.30 – 12.30 Ομάδα Α’ | 12.30 – 14.30 Ομάδα Β’
15 & 16 Φεβρουαρίου 2020, 10.30 – 12.30 Ομάδα Α’ | 12.30 – 14.30 Ομάδα Β’
22 & 23 Φεβρουαρίου 2020, 10.30 – 12.30 Ομάδα Α’ | 12.30 – 14.30 Ομάδα Β’
21 & 22 Μαρτίου 2020, 10.30 – 12.30 Ομάδα Α’ | 12.30 – 14.30 Ομάδα Β’
28 & 29 Μαρτίου 2020, 10.30 – 12.30 Ομάδα Α’ | 12.30 – 14.30 Ομάδα Β’
28 Απριλίου 2020, 16.00 – 20.00 Ομάδα Α’ & Β’
29 Απριλίου 2020, 19.00, Τελική Παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ανοιχτό Κάλεσμα
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσκαλούν ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς ηλικίας 18 ετών και άνω για την δημιουργία της πρώτης ορχήστρας Γκάμελαν στην Ελλάδα. 
Στόχος της ορχήστρας είναι να δημιουργηθούν δύο ομάδες που να συμπεριλαμβάνουν μουσικούς όλων των επιπέδων και από διαφορετικά μουσικά πεδία (κλασσική μουσική, παραδοσιακή, τζαζ, κτλ.)

 Διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής έως και τις 21 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 17:00 συμπληρώνοντας την κατωτέρω ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

Αίτηση Συμμετοχής: https://forms.gle/KpJsgJBUH4gyBKwHA

Αιτήσεις μετά την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος δεν θα γίνονται δεκτές.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον συντονιστή του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου “Ορχήστρα Γκάμελαν” σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2020.

Όροι και προϋποθέσεις
● Η υποβολή ενδιαφέροντος δεν εγγυάται την ένταξή σας στο εργαστήριο “Ορχήστρα Γκάμελαν” των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ
● Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εξηγήσεις για την απόρριψη μίας αίτησης συμμετοχής
● Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν θα χρησιμοποιήσουν ή διανείμουν το υλικό και το περιεχόμενο της κάθε αίτησης συμμετοχής
● Η συμμετοχή στο εργαστήριο ‘Ορχήστρα Γκάμελαν’ είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες δε θα λάβουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο
● Η συμμετοχή στο εργαστήριο προϋποθέτει την παρουσία των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
● Ενημέρωση για την αποδοχή ή την απόρριψη συμμετοχής θα αποσταλεί αποκλειστικά σε κάθε συμμετέχοντα/ουσα μέσω e-mail
● Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων θα γίνονται αποδεκτές αποκλειστικά μέσω e-mail στη διεύθυνση education@nationalopera.gr με την ένδειξη “Ορχήστρα Γκάμελαν”

Σε συμπαραγωγή με την πρεσβεία της Ινδονησίας

 

Top