Πρόγραμμα σεμιναρίων 2020-2021 από το Μουσικό Εργαστήρι Κρουστόφωνο

Σας προσκαλούμε στο πρώτο εισαγωγικό διαδικτυακό σεμινάριο του ετήσιου επιμορφωτικού κύκλου μουσικοπαιδαγωγικών σεμιναρίων του Κρουστόφωνου!
 
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-20:00 
Δωρεάν εισαγωγικό διαδικτυακό σεμινάριο «Μουσική και τέχνες στην εκπαίδευση του σήμερα»
Δωρεάν διαδικτυακό εισαγωγικό σεμινάριο-διάλεξη γνωριμίας
 
«Μουσική και τέχνη στην εκπαίδευση του σήμερα»: Σύντομες εισηγήσεις γύρω από τις θεματικές όλων των σεμιναρίων του ετήσιου κύκλου. Παρουσιάζουν όλοι οι εισηγητές του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου και οι στενοί συνεργάτες του Κρουστόφωνου.
 
Το εισαγωγικό σεμινάριο θα γίνει εξ αποστάσεως και απαιτείται κράτηση θέσης και δωρεάν εγγραφή ώστε να αποσταλεί έγκαιρα ο κωδικός πρόσβασης για την ιντερνετική πλατφόρμα διεξαγωγής του εισαγωγικού σεμιναρίου.
 
Ετήσιος κύκλος σεμιναρίων Μουσικοπαιδαγωγικής – Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης 2020-2021 για νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές, καλλιτέχνες-εμψυχωτές κ.α.
 
Θεματολογία:
• Μουσική και άλλες τέχνες στην εκπαίδευση
• Ευρύτερη εκπαίδευση και επιμόρφωση παιδαγωγών, καλλιτεχνών, εμψυχωτών
• Οργάνωση ετήσιου προγράμματος μουσικής και μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά
 
Αποτελείται:
• Ένα δίωρο εισαγωγικό σεμινάριο-διάλεξη και 7 σεμινάρια 8 έως 10 διδακτικών ωρών, με ανεξάρτητη αλλά συναφή θεματολογία
• Σύνολο διδακτικών ωρών ετησίως: 70 περίπου διδακτικές ώρες
 
Διεξάγεται:Περίπου ένα Σαββατοκύριακο ανά μήνα, στις παρακάτω ημέρες και ώρες:
α) Σάββατο 17:00-19:00 διαδικτυακά & Κυριακή 10:00-16:00 δια ζώσης ή
β) Σάββατο 16:00-20:00 & Κυριακή 10:00-14:00 (καθολική παρακολούθηση δια ζώσης, σε περίπτωση αναστολής των έκτακτων μέτρων)
 
Στον χώρο του μουσικού εργαστηρίου “Κρουστόφωνο” Αλ.Παπαδιαμάντη 6 (περιοχή Ανάληψη).
 
Απαιτούνται κάλτσες και άνετα ρούχα.
*Περιορισμένος αριθμός ατόμων, απαιτείται κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
 
• Κόστος:
α) Ανά μεμονωμένο δεκάωρο εργαστήριο: 50€+ ΦΠΑ (με εγγραφή έως 10 μέρες πριν από κάθε σεμινάριο)
– Προσφορά 40€ + ΦΠΑ για μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε., φοιτητές ή άνεργους.
β) Το δεκαήμερο πριν την έναρξη του σεμιναρίου οι τιμές διαμορφώνονται σε 55 και 45 ευρώ αντίστοιχα.
γ) Ετήσια δίδακτρα, για όσους εγγραφούν για όλο τον βασικό ετήσιο κύκλο (70 διδακτικές ώρες): 290€ + ΦΠΑ και 240€ + ΦΠΑ για φοιτητές, άνεργους και μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε
δ) Προσφορά 3 σεμιναρίων: 130€ +ΦΠΑ και 105€ + ΦΠΑ για φοιτητές, άνεργους και μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε
ε) Επιπλέον παρέχεται για όσους εγγραφούν στον ετήσιο κύκλο έκπτωση 12% για συμμετοχή σε άλλο ετήσιο εργαστήριο του Κρουστόφωνου
 
Παρέχονται:
– Εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεις από όλους τους εισηγητές
– Βεβαίωση παρακολούθησης είτε μεμονωμένων σεμιναρίων, είτε βασικού ετήσιου κύκλου.
 
Επίσης, πρόσθετη βεβαίωση για τους συμμετέχοντες στα επιπλέον σεμινάρια εξειδίκευσης στο πρόγραμμα Φίλοι Μουσικόφιλοι του Ν. Θεοδωρίδη
 
Πληροφορίες- Γραμματεία: Βίκυ Χουζούρη και Ακριβή Ερκέκογλου, 2310861874 (5-9μμ), 6974746878
Γενική διεύθυνση: Χρήστος και Μαριάννα Ερκέκογλου
Οργάνωση σεμιναρίων: Ναυσικά Θεοδωρίδου και Ακριβή Ερκέκογλου
Επιστημονικά υπεύθυνος-ΜΠ διεύθυνση: Νίκος Θεοδωρίδης
 
Πρόγραμμα Σεμιναρίων 2020-21
 
1ο Σεμινάριο Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
Νίκος Θεοδωρίδης: Φίλοι Μουσικόφιλοι (ΦΜ): Βασικές αρχές και ενδεικτικά σχέδια μουσικών εργαστηρίων του νέο – εκδοθέντος μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος ΦΜ για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
 
Στο σεμινάριο παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και δίνονται λειτουργικές οδηγίες για το νεοεκδοθέν διετές, ανοιχτό Μουσικοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Φίλοι Μουσικόφιλοι 1 & 2 για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η έκδοση αποτελείται από το βιβλίο του Εκπαιδευτικού-Εμψυχωτή και συνοδεύεται από δύο Μουσικά Τετράδια του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλούσιο υλικό του προγράμματος που εμπερικλείεται στις 500 και πλέον σελίδες της έκδοσης, συναποτελεί ένα διδακτικό πακέτο, μια ομπρέλα που αγκαλιάζει τόσο τις προηγούμενες εκδόσεις του συγγραφέα όσο και το πρόσφατο ή μελλοντικό υλικό που παρέχεται και θα εμπλουτίζεται ηλεκτρονικά, όπως είναι λ.χ. το αρχείο με συνδέσμους ακροάσεων και βίντεο κ.ά.
Το βιωματικό μέρος περιλαμβάνει ενδεικτικές μουσικές δραστηριότητες που αφορούν ποικίλους τομείς και στόχους της μουσικής εκπαίδευσης. Κύρια πρόθεση του εισηγητή είναι να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, καθώς και να προσφέρει εφόδια και ιδέες για την οργάνωση ενός δικού τους ετήσιου προγράμματος μουσικής αγωγής. Μέρος του σεμιναρίου μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου, ενώ αν υπάρξει ενδιαφέρον, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ομάδας για συνέχιση με σεμινάρια εξέλιξης και υποστήριξης για την εφαρμογή του προγράμματος κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
 
-Ο Νίκος Θεοδωρίδης είναι μουσικοπαιδαγωγός (PhD), μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού/Ε.Ε.Π. του ΤΕΠΑΕ της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος Μ/Παιδαγωγικών δράσεων Κρουστόφωνου.
 
2o Σεμινάριο Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020
Ολυμπία Αγαλιανού: Η ελληνική παράδοση συναντά τη μουσικοκινητική αγωγή Orff
 
Ο Carl Orff οραματίστηκε το Orff-Schulwerk ως μια μουσικοκινητική αγωγή η οποία συναντά τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παράδοση κάθε τόπου και τα αξιοποιεί με βάση συγκεκριμένες αξίες, αρχές και τρόπους με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη. Με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτή η συνάντηση στην Ελλάδα; Πώς η μουσικοκινητική αγωγή Orff μπορεί να αξιοποιήσει την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση; Πώς την εντάσσει στα μέσα της σεβόμενη την ιδιαιτερότητά της; Με ποιον τρόπο τα μέσα της μουσικοκινητικής αγωγής Orff συμβάλλουν στην πρόκληση του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς χορούς, τους ρυθμούς και τα τραγούδια; Με ποιο τρόπο το υλικό αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία σύγχρονης δημιουργίας; Αυτά και άλλα σχετικά θέματα θα μας απασχολήσουν στο σεμινάριο. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τη μουσικοκινητική επεξεργασία ελληνικού παραδοσιακού υλικού, σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του Orff-Schulwerk και αξιοποιώντας τα μέσα της μουσικοκινητικής αγωγής Orff.
 
-Η Ολυμπία Αγαλιανού (Ph.D.) είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και χορού – Μουσικοπαιδαγωγός, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού/Ε.Ε.Π. του ΕΚΠΑ
 
3o Σεμινάριο Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
Γιάννης Μυγδάνης: Η ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων στη μουσική εκπαίδευση: νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις
 
Οι συνεχείς αλλαγές στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μετασχηματίζουν καθημερινά τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μουσική, διαμορφώνοντας τις μουσικές εμπειρίες και προτιμήσεις τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των μαθητών για μουσικές δράσεις με τεχνολογία. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων σε μαθήματα μουσικής, ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις του σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Το παρόν εργαστήριο αποτελεί μία πρόταση ενσωμάτωσης των ψηφιακών μέσων και των νέων τεχνολογιών στη μουσική διδασκαλία-μάθηση. Μέσα από την ανάπτυξη μουσικοπαιδαγωγικών δράσεων, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικά λογισμικά (Scratch, Bandlab, Sonic Pi), διαδικτυακές εφαρμογές (Chrome Music Lab, Synth4kids) και διεπαφές (Makey-Makey, MicroBit, Arduino), που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στην διαδικτυακή και δια ζώσης εκπαιδευτική τους διαδικασία. Επιπλέον, θα είναι σε θέση, μαζί με τους μαθητές τους, να σχεδιάζουν μουσικές εφαρμογές και να κατασκευάζουν αυτοσχέδια ηλεκτρονικά μουσικά όργανα που θα χρησιμοποιούν στην τάξη σε συνδυασμό με φυσικά όργανα και όργανα Orff, στη βάση των σύγχρονων πρακτικών μουσικής δημιουργίας και έκφρασης, αντανακλώντας τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών, καθώς και τους νέους ψηφιακούς και πολυτροπικούς μουσικούς γραμματισμούς. Το εργαστήριο αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της σχολικής και ωδειακής εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία.
 
-Ο Γιάννης Μυγδάνης (ΜMus, MSc) είναι υποψήφιος διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Μουσική Παιδαγωγική (E.U.C.) και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Πληροφοριακά Συστήματα (Ο.Π.Α). Είναι διπλωματούχος πιάνου και σύνθεσης. Εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και Ηλιούπολης.
 
4ο Σεμινάριο Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020
Μαίη Κοκκίδου: “Para-para-paradise”: η δημοφιλής μουσική στη μουσική εκπαίδευση
 
Τα τραγούδια της δημοφιλούς μουσικής είναι αυτόνομα καλλιτεχνικά αντικείμενα με τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτισμικά νοήματα, που προσδιορίζουν πτυχές και χώρους της κοινωνικής ζωής. Η διδασκαλία-μάθηση της δημοφιλούς μουσικής ανοίγει νέους δρόμους στον μουσικό γραμματισμό και στη μουσικότητα των μαθητών, καθώς και στον στοχασμό των εκπαιδευτικών για το μουσικοπαιδαγωγικό τους έργο. Βασικά αξιώματα στην ανάλυση και ερμηνεία της δημοφιλούς μουσικής είναι ότι η μουσική μελέτη πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο (πολιτισμικό-ιστορικό, κοινωνικό, τεχνολογικό) και να αντλεί από τις εμπειρίες των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή.
Η δημοφιλής μουσική στο μάθημα της μουσικής δεν είναι μόνο ένα «άλλο ρεπερτόριο» αλλά συνεπάγεται άλλες πρακτικές διδασκαλίας-μάθησης, όπως είναι το παίξιμο με το αυτί, η πολυτροπικότητα (τα βίντεο των καλλιτεχνών) και η αναφορά σε κώδικες και ιδεολογίες. Στο εργαστήριο θα προσεγγιστούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από ανάλυση τραγουδιών δημοφιλούς μουσικής και σχετικές μουσικοπαιδαγωγικές εφαρμογές, που υπερβαίνουν το τρίπτυχο ακρόαση-εκτέλεση-δημιουργία.
 
-Η Μαίη Κοκκίδου είναι ερευνήτρια στο πεδίο της μουσικής παιδαγωγικής και της μουσικής σημειωτικής. Διδάσκει ως εντεταλμένη λέκτορας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, με πρόσφατες εκδόσεις: «Μουσικό Βίντεο», «Διδακτική της Μουσικής» και «Η εμψύχωση στη Διδασκαλία-Μάθηση» (εκδόσεις Fagotto) και «From kindergarten to early adulthood – Findings from a longitudinal study» (εκδόσεις Ε.Ε.Μ.Ε.). Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη φιλοσοφία της μουσικής εκπαίδευσης και στην πολυτροπική πρόσληψη και αντίληψη της μουσικής.
 
5ο Σεμινάριο Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ: Το κουκλοθέατρο στη σχολική τάξη
 
Στο εισαγωγικό μέρος του σεμιναρίου θίγονται θέματα, όπως: α)η χρησιμότητα του κουκλοθεάτρου στο σχολείο και οι επιμέρους στόχοι, β)το κουκλοθέατρο ως μέσο συναισθηματικής αποφόρτισης και συναισθηματικής ανάπτυξης και γ)το κουκλοθέατρο ως μέσο ανάπτυξης προφορικού λόγου.
Στη συνέχεια (πρώτο μέρος) θα γίνει βιωματικό εργαστήριο χειρισμού και εμψύχωσης κούκλας (κίνηση, φωνή, μουσική, ήχος, ρυθμός).Το δεύτερο μέρος καλύπτει εκπαιδευτικές εφαρμογές, όπως είναι το στήσιμο παράστασης από τον εκπαιδευτικό, καθώς και η διαδικασία εμπλοκής και συμμετοχής μαθητών (σε ομάδες) για τη δημιουργία δικής τους παράστασης.
 
-Ο Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ δημιουργήθηκε το 2007 από την Δήμητρα Ζάντζα και τον Παναγιώτη Κουλούρη. Πήρε το όνομά του από τα αρχικά της Νίνας και του Στάθη, των δύο παιδιών τους. Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης είναι νηπιαγωγοί. Εργάζονται από το 2001 στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολούνται με το κουκλοθέατρο τα τελευταία 25 χρόνια παίζοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου και διδάσκοντας κατασκευή κούκλας. Έχουν παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις σε φεστιβάλ, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, και σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στις παραστάσεις χρησιμοποιούν κυρίως γαντόκουκλες και μάπετ. Με αφετηρία τον παιδικό ανιμισμό πιστεύουν πως το να δίνεις ζωή στα άψυχα πράγματα μέσα από το κουκλοθέατρο είναι μια περιπέτεια αληθινής δημιουργίας που αφορά και τα παιδιά και τους μεγάλους.
 
6ο Σεμινάριο Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021
Ανθή Θάνου: Καρναβαλικά έθιμα και η αφήγηση ευτράπελων ιστοριών
 
Σ’ αυτό το εργαστήρι με αφορμή την Αποκριά μιλάμε για τα καρναβαλικά ήθη και έθιμα, τις μουσικές παραδόσεις, τη σάτιρα, τα ευτράπελα παραμύθια και το πως λέγονταν, το τέλος του χειμώνα, τον ερχομό της άνοιξης και άλλους συμβολισμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, κάποια από τα οποία θα γνωρίσουμε και επεξεργαστούμε στο σεμινάριο.
Η περίοδος της Αποκριάς θεωρείται κατεξοχήν περίοδος εκτόνωσης, μια περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος ξεφεύγει από την καθημερινότητά του και εξωτερικεύει τα πάθη του με τη βοήθεια της μεταμφίεσης, των πειραγμάτων και των αστείων ιστοριών. Το υπονοούμενο, η γλώσσα του σώματος, η χειρονομία, η γκριμάτσα, η παύση και η συνομωσία με το κοινό παίζουν μοναδικό ρόλο στην αφήγηση αυτού του είδους των ιστοριών. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ευκαιρίες να πειραματιστούμε, να παίζουμε και να εξερευνούμε ο καθένας το δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της αφήγησης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το υλικό του σεμιναρίου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν ευτράπελες ιστορίες και παραμύθια που θα επιλέξουν για να πειραματιστούν και να αφηγηθούν, Τέλος, αποκριάτικα τραγούδια γίνονται αφορμή για τη δική τους ιστορία…
 
-Η Ανθή Θάνου είναι αφηγήτρια παραμυθιών, πτυχιούχος Νηπιαγωγός και είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ.
 
7ο Σεμινάριο Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαρτίου 2021
Νίκος Δημηνάκης: Η πλαστικότητα της φωνής και η φωνή του πλαστικού. Βιωματικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Beatbox & PVC Didjeridou
 
Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με στοιχεία της φωνητικής τεχνικής beatbox, καθώς επίσης και με τη φιλοσοφία της εκτέλεσης του αυστραλιανού didjeridou. Το beatbox αποτελεί μία φωνητική τεχνική που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού», παραπέμποντας ουσιαστικά στο στόμα του εκτελεστή, ενώ το didjeridou είναι ένα ιδιαίτερο αερόφωνο (πνευστό) όργανο των αβορίγινων πληθυσμών της Β. Αυστραλίας.
Και στις δύο περιπτώσεις/τεχνικές θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία, βασικοί ήχοι και ο εμπλουτισμός τους, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς. Ως εισαγωγή στην προτεινόμενη διεργασία θα λειτουργήσουν μουσικοκινητικά και ηχοχρωματικά παιχνίδια που θα αποσκοπούν στη μουσική διερεύνηση και την από κοινού δημιουργία και σύνθεση. Βασικός στόχος είναι η βιωματική κατανόηση των παραπάνω θεματικών, καθώς και η τοποθέτηση τους σε ένα ομαδικά δημιουργικό πλαίσιο δράσης.
Η χρήση δύο τόσο εναλλακτικών εργαλείων στην σχολική τάξη έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την εκπαιδευτική ρουτίνα και να τη μετατρέψει σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής καθώς και σε όσους/ες επιθυμούν να πειραματιστούν με τον ήχο, ενώ διευκρινίζεται πως για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις-δεξιότητες.
-Ο Νικόλαος Δημηνάκης είναι κάτοχος διπλώματος σαξοφώνου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικος μουσικής, εμψυχωτής, performer και υποψήφιος διδάκτορας συστηματικής μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Α.Π.Θ.).
 
Συνάντηση Ανατροφοδότησης. Δίωρη συνάντηση ανατροφοδότησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εντυπώσεων και υλικού από όλους τους συμμετέχοντες και για όλο τον ετήσιο κύκλο.
 
Πηγή, facebook event
 
Top