Το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου 2020

Σχετικά με το φεστιβάλ

Το Μουσικό Φεστβάλ Χίου εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 στο νησί της Χίου, και από τότε επιστρέφει κάθε χρόνο δυναμικά με πλούσιο πρόγραμμα και νέες συνεργασίες.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν η Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να εδριαωθεί και να αποτελέσει έναν θεσμό, ένα επιπλεόν σημείο αναφορά για το νησί, που όχι μόνο θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά θα ωφελεί έμπρακτα και τους μόνιμους κατοίκους. Για τον λόγο αυτό το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο περιόδους, τη θερινή και τη χειμερινή, με τη δεύτερη να δίνει έμφαση σε εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά και μαθητές.

Πρόγραμμα 2020

Δευτέρα 3/8 έως Παρασκευή 7/8

Φωνητικό εργαστήριο για παιδιά πρόσφυγες & masterclass με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου με τον Σύριο τραγουδιστή Ghays Mansour.

Δευτέρα 3/8, ώρα 21:00
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου

Τρίτη 4/8
Αμφιθέατρο Οινουσσών

Έχοντας ως βάση του το Βερολίνο, το κουαρτέτο εγχόρδων Giocoso String Quartet ξεκίνησε την πορεία του στη Βιέννη και κατάφερε χάρη στις πολλές και σημαντικές διακρίσεις να περάσει από πολύ νωρίς τα σύνορα της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 2014 από σολίστες που έχουν συγκεντρώσει πλήθος βραβείων και είναι όλοι απόφοιτοι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου (ECMA), γεγονός που τους άνοιξε την πόρτα για σπουδαίες συνεργασίες και εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ. Πλέον το κουαρτέτο αφιερώνει μεγάλο μέρος της δράσης του στο να προσεγγίζει ομάδες κοινού που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Giocoso String Quartet:
Sebastian Caslenau, βιολί
Dorothea Stepp, βιολί
Martha Windhagauer, βιόλα
Alexander Kovalev, τσέλο

Συμπράττουν οι βιολονίστες Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και Φώτης Πέζος.

Τετάρτη 5/8

«Anaparastasis»: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)
Προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κωστή Ζουλιάτη

Μουσείο Μαστίχας Χίου, ώρα 21:00

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του πρωτοπόρου συνθέτη, προβάλλοντας το ντοκιματνέρ του Κωστή Ζουλιάτη με τίτλο: «Anaparastasis»: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970). Μέσα στα σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο τον καλλιτεχνικό και φιλικό κύκλο του συνθέτη, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις μεγάλες στγμές-ορόσημα που πολλές φορές επισκιάζονται από ιστορικές συγκυρίες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γιάννης Χρήστου είχε ιδιαίτερη σχέση με το νησί της Χίου, αφού το Κοντάρι αποτέλεσε τόπο μόνιμης κατοικιάς του μετά την Αίγυπτο, καθώς η σύζυγος του, Σία Χωρέμη, ήταν κόρη του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, Γεώργιου Ι. Χωρέμη. Πλέον το αείμνηστο ζευγάρι, που έχασε τη ζωη του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1970, αναπαύεται στη χιώτικη γη. Προς τιμή του συνθέτη, μάλιστα, δόθηκε το όνομα του στον μεγάλο δρόμο παραπλεύρως του αεροδρομίου της Χίου, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Πέμπτη 6/8

Σωκράτης Σινόπουλος Quartet: Metamodal
Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την jazz και τη σύγχρονη μουσική

Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου, ώρα 21:00

Συνδυάζοντας τον αρχέγονο ήχο της λύρας με το πιάνο τρίο, με εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου διαγράφει μια διαδρομή που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγρονη μουσική σκηνή. Το κουαρτέτο έχει εκδώσει δύο άλμπουμ με παραγωγό τον Manfred Eicher στην ECM Records, τα οποία έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Σωκράτης Σινόπουλος Quartet:
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα

Σάββατο 8/8

Συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο

Μέρος Α: Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί
Μέρο Β: Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος, Σωκράτης Σινόπουλος

Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας 20:30

Στο πρώτο μέρος, το φωνητικό κουαρτέτο Γιασεμί που απαρτίζεται από μουσικούς προερχόμενους από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μας ταξιδεύει στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό όργανο τη φωνή. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή, την οποία χειρίζονται σαν ένα μουσικό όργανο με αναρίθμητες δυνατότητες.

Κουαρτέτο Γιασεμί:
Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιο

Στο δεύτερο μέρος, τρεις διεθνώς αναγωνρισμένοι μουσικοί συμπράτουν για πρώτη φορά επί σκηνής σε παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σε δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις. Όντας παράλληλα και μελετητές, ξεκινούν με εφαλτήριο οικείες μουσικές παραδόσεις τις οποίες συνδυάζουν με σύγχρονα διεθνή ρεύματα και αυτοσχεδιάζουν ενοποιώντας ηχητικά τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάρθα Μαυροειδή, λάφτα φωνή
Τάσος Πούλιος, κανονάκι
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα

Στη συναυλία συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στο κανάλι του στο Youtube και στην ιστοσελίδα chiosmusicfestval.gr.

Η είσοδος είναι ελέυθερη με δελτία εισόδου. Η διάθεση των δελτίων εισόδου είναι υποχρεωτική και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα δελτία από το κατάστημα Πυξίδα ή ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr.

Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά την είσοδο στους χώρους των παραστάσεων. Περισσότερες οδηγίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Περισσότερες πληρόφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ.

Top