Πολυφωνικό ηπειρωτικό φωνητικό σύνολο «Ήνορο»

Το Ήνορο δημιουργήθηκε το 2001 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ τόσο στο εσωτερικό (Φωνές της Πέτρας Αθήνα 2007, City FestivalΘεσσαλονίκη 2012 κ.α.) όσο και στο εξωτερικό (PermetiMultikulturor Albania 2008 υπό την επίβλεψη της Unesco, Διεθνές Φεστιβάλ – Muzika e dy boteveΑργυρόκαστρο Αλβανία 2009, Άγιοι Σαράντα Αλβανία – Πολυφωνικές Γέφυρες Ιωάννινα 2009 όπου και συνεργάστηκε με το πολυφωνικό συγκρότημα Zeri I Bilbilit, BylisPolifonia Albania τα έτη 2010, 2012, 2014, 2016 καθώς και στο Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου Αλβανία 2015 υπό την επίβλεψη της Unesco).

Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορες κομπανίες, χορευτικά σύνολα Ηπειρώτικης  παραδοσιακής μουσικής και έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις δίσκων και βιντεοσκοπήσεις.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει αποσπάσει το Α΄και Β΄ βραβείο ερμηνείας στο 6ο και 5ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού Bylis Albania.Στο 7ο Φεστιβάλ (Οκτώβριος 2016) το σύνολο απέσπασε ξανά το Β΄βραβείο καθώς και επιπλέον τίτλο για την άριστη ερμηνεία του πολυφωνικού τραγουδιού.Το 2012 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στo πλαίσιo του 30ου Παγκόσμιου Συνέδριου της I.S.M.E. για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Το Ήνορο έχει κυκλοφορήσει δυο δισκογραφικές δουλειές.

  • Cd Ήνορο – Ηπειρώτικα Πολυφωνικά Τραγούδια,Ιωάννινα 2011.
  • Cd Ήνορο – Ηπειρώτικα Πολυφωνικά Τραγούδια ΙΙ,Ιωάννινα 2016.

      (έκδοση: Σύλλογος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο)

Πάντα με γνώμονα την παραδοσιακή ερμηνεία και την αυθεντικότητα της τοπικής μουσικής παράδοσης το Ήνορο στοχεύει να διασώσει και να διαδώσει το πολυφωνικό τραγούδισμα της Ηπείρου, σαν μια λαϊκή μουσική φόρμα με καλλιτεχνική απήχηση και με μεγάλο εθνομουσικολογικό ενδιαφέρον.

Για την υποστήριξη των παραπάνω θέσεων τα μέλη του Ήνορο προχώρησαν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία: Σύλλογος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνοροτο Νοέμβριο του 2010 με έδρα τα Ιωάννινα.

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι: Σοφία Εξάρχου, Παναγιώτης Τέλλης, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Δημήτρης Δριστιλιάρης, Παναγιώτα Μπισέλα, Κοσμάς Καφτάνης, Βασίλης Ευθυμίου, Λένια Κούτη, Βλάσης Παπαδημητρίου, Πουλχερία Τσαβδαρή, Χάρης Καραγιάννης και Κώστας Λώλης.

Σύλλογος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο
www.inoro.org.grfacebookyoutube
e-mail: info@inoro.org.gr

Top