Οταν ο Παζολίνι συνάντησε την Κάλλας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της λυρικής τραγουδίστριας, η «Μήδεια», η μοναδική κινηματογραφική εμφάνισή της, επαναπροβάλλεται στην Αλκυονίδα

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (δεξιά) και η Μαρία Κάλλας στα γυρίσματα της «Μήδειας»

Ηταν ένας από τους πιο κατατρεγμένους καλλιτέχνες της Ιταλίας του 20ού αιώνα και εν τέλει στις 2 Νοεμβρίου 1975 δολοφονήθηκε· μια δολοφονία – μυστήριο, για την οποία υπεύθυνοι μπορεί και να ήταν ενοχλημένοι φασίστες από την τελευταία αντιφασιστική ταινία του «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα» (τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη για τη δολοφονία του, ο Πίνο Πελόζι απέσυρε την ομολογία του υποστηρίζοντας ότι άγνωστοι είχαν σκοτώσει τον Παζολίνι).\
 
Δηλωμένος μαρξιστής, αμετανόητος αντιφασίστας και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι σε όλες σχεδόν τις ταινίες του φρόντιζε να κάνει κοινωνικά και πολιτικά σχόλια για τα λαϊκά και αστικά στρώματα, τα οποία συμβάδιζαν με τις αρχές του μαρξισμού. Ακόμα και το κατά Παζολίνι «Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο» είναι κατ’ αρχάς μια μαρξιστική ταινία και εν συνεχεία θρησκευτική.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έχοντας ήδη γυρίσει ταινίες όπως το «Ακατόνε», η «Μάμα Ρόμα», το «Θεώρημα» αλλά και ο «Οιδίπους Τύραννος», ο Παζολίνι προέβη σε μια συνεργασία που επρόκειτο να αφήσει εποχή. Κάλεσε τη φίλη του Μαρία Κάλλας να παίξει σε μια ταινία του και το γεγονός ότι η «Μήδεια» θα ήταν η πρώτη και τελευταία εμφάνιση στο σινεμά της κορυφαίας ερμηνεύτριας είναι αρκετό για να την κάνει ιστορική. 
 
Προσαρμοσμένο υπό το ανατρεπτικό όραμα του Παζολίνι για τις προσωπικές και εθνικές συγκρούσεις, το δράμα του Ευριπίδη μετατράπηκε σε ένα ζωντανό και αισθητικά προκλητικό θέαμα, μια ταινία – μείγμα κλασικής μυθολογίας και σύγχρονης κοινωνικής κριτικής. Με τη Μαρία Κάλλας να προσφέρει μια εξαιρετική ερμηνεία ως η  υψηλή ιέρεια Μήδεια, της οποίας η αγάπη απειλείται από τη διεφθαρμένη πολιτική φιλοδοξία. 
 
«Κάποιες φορές γράφω τα σενάριά μου χωρίς να γνωρίζω ποιος ηθοποιός θα ερμηνεύσει κάθε ρόλο» είχε πει ο σκηνοθέτης. «Σε αυτή την περίπτωση γνώριζα ότι θα ήταν η Μαρία Κάλλας, οπότε προσάρμοσα το γράψιμό μου πάνω της. Είχε μεγάλη επίδραση στη συγκρότηση του χαρακτήρα της ηρωίδας».  
 
Η συνεργασία Κάλλας – Παζολίνι υπήρξε πρώτα από όλα το αποτέλεσμα μιας βαθιάς φιλίας, ίσως και ενός παράδοξου έρωτα. Οταν τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν, το ντουέτο γύρισε τον κόσμο για την προώθηση της ταινίας αλλά και για την αναψυχή του. Διατήρησαν τη σχέση τους μέσω αλληλογραφίας, ενώ ο Παζολίνι της αφιέρωσε δύο ποιήματα, τον «Οίστρο» και το «Δαχτυλίδι». Το δεύτερο συνοδεύτηκε από ένα πραγματικό δαχτυλίδι. Η σχέση των δύο καλλιτεχνών υπήρξε ισχυρή και διακριτική.

Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, η New Star αποδίδει φόρο τιμής στην μεγάλη καλλιτέχνιδα και προβάλλει στο Αλκυονίς New Star Art Cinema αυτή την πρώτη και μοναδική της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Η «Μήδεια» θα αρχίσει να προβάλλεται από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
 

 

 

Top