Μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ εκτελεστών παραδοσιακών οργάνων και συνθετών

 PASSAGES / ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το Ergon Ensemble στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προωθήσει την ελληνική μουσική δημιουργία, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ εκτελεστών παραδοσιακών οργάνων και συνθετών, ώστε η παραδοσιακή μουσική να γίνει πηγή έμπνευσης για την δημιουργία νέων έργων σύγχρονης μουσικής.

To Project θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:

ΜΕΡΟΣ Α΄

Η πρώτη φάση του project περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οργάνων από εννέα καταξιωμένους δεξιοτέχνες μουσικούς,  προς συνθέτες ή ενδιαφερομένους. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Ωδείο Αθηνών στις 14 & 21 Μαΐου 2017. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2017

Session  1
11.00 Γιώργος Παππάς
12.00 Στρατής Ψαραδέλλης
13.00 Μάρθα Μαυροειδή

Session 2
17.00 Πέτρος  Κούρτης
18.30 Χάρης  Λαμπράκης
19.30 Σωκράτης  Σινόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2017

Session  3
17.00 Αγγελίνα Τκάτσεβα
18.30 Βαχάν Γκαλστιάν
19.30 Λευτέρης Φραγκιουδάκης

 

ΜΕΡΟΣ Β΄
Οι Ενδιαφερόμενοι συνθέτες, σε συνεργασία με το Ergon και τους εκτελεστές, γράφουν έργα που να συνδυάζουν τα παραδοσιακά όργανα με τη σύγχρονη μουσική σε επίπεδο μουσικής δωματίου.
ΜΕΡΟΣ Γ΄
Μετά από συνεννόηση του Ergon με τους εκτελεστές, θα επιλεγούν τα έργα που θα παρουσιαστούν σε συναυλία την Άνοιξη του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συγχρόνως,  το ensemble θα δημιουργήσει 2 προγράμματα που προταθούν σε  ξένα μουσικά φεστιβάλ.

Σκοπός του προγράμματος:

  1. Να φέρουμε σε επαφή την μουσική μας παράδοση με τους συνθέτες ώστε να γίνει πηγή έμπνευσης για την σύγχρονη μουσική δημιουργία.
  2.             Να φέρουμε σε επαφή τους σύγχρονους δημιουργούς με τα παραδοσιακά όργανα και τους δεξιοτέχνες τους.

    III.            Να βρεθούν τρόποι ώστε τα παραδοσιακά όργανα, μέσα από τις ηχοχρωματικές και εκτελεστικές τους ιδιαιτερότητες του, να συνυπάρξουν δημιουργικά με τα όργανα ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής.

  1.             Να γραφτούν έργα που θα αναδεικνύουν τα παραδοσιακά όργανα και τη δεινότητα των εκτελεστών. Οι εκτελεστές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτό το project καθώς είναι οι κύριοι φορείς της μουσικής και όχι τα όργανα τα ίδια.
  2.             Να δημιουργηθεί νέο ρεπερτόριο για την σύγχρονη ελληνική μουσική, προς μια κατεύθυνση που μέχρι τώρα δεν έχει ευρύτερα διερευνηθεί.
  3. Το Ergon θέλει να δημιουργήσει 1-2 προγράμματα να τα προτείνει σε ξένα φεστιβάλ.

Προδιαγραφές:

  1.             Το μουσικό ιδίωμα των έργων, που θα γραφτούν, πρέπει να είναι συναφές με τα σημερινάρεύματα της σύγχρονης μουσικής. Θέλουμε να αποφύγουμε μουσικές easy listening, ambient, lounge ή mainstream εκδοχές.
  2. Να αποφύγουμεχρήσηγνωστών παραδοσιακώνμελωδιώνενείδη παραλλαγών ή διασκευών. Θέλουμε τα έργα να συνδιαλέγονται μετην καρδιάτουμουσικού περιεχομένουτης παραδοσιακήςμουσικής.

    III.            Βασική προδιαγραφή είναι η διατήρηση του ηχοχρωματικού και εκτελεστικού χαρακτήρα των οργάνων. Θέλουμε να  αποφύγουμε έργα που, μέσα από δυσπροσάρμοστες τεχνικές και υπερβολές, στρεβλώνουν την πρακτική και την φυσιολογία κάθε οργάνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διεύθυνση Project: Αλέξανδρος Μούζας
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Χατζημιχελάκης
Καλλιτεχνική Επιτροπή: Κώστας Παναγιωτίδης, Δημήτρης Τραυλός, Κώστας Τζέκος, Μπάμπης Ταλιαδούρος

Επικοινωνία: info@ergon-ensemble.gr
                  www.ergon-ensemble.gr

 

  Το project γίνεται με την υποστήριξη του  

Top