Παιχνίδια με αλεξίπτωτα για πολύ μικρά παιδιά

Τα νήπια αγαπούν κι αυτά την κίνηση και τη μουσική, όσο και εμείς οι μεγάλοι. Τα παιχνίδια με αλεξίπτωτο τα βοηθούν να αναπτύξουν ένα πλήθος δεξιοτήτων, όπως είναι η αίσθηση του ρυθμού, οι κοινωνικές δεξιότητες, οι κινητικές δεξιότητες κ.ά.

Αν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το αλεξίπτωτο, πριν αρχίσει το κυρίως παιχνίδι, τους λέμε να το αγγίξουν, να πιάσουν τις λαβές του, να το κουνήσουν πάνω-κάτω, γρήγορα και μετά αργά.

Αλεξίπτωτο Ηλιοτρόπιο

Λίγο ζέσταμα για αρχή

1. Αρκουδάκια πάνω, αρκουδάκια κάτω
Τοποθετούμε πολλά πάνινα αρκουδάκια πάνω στο αλεξίπτωτο και ζητάμε από τα παιδιά να κρατήσουν απ΄τις δυο λαβές το αλεξίπτωτο και να το κουνήσουν πάνω-κάτω, χωρίς να τους πέσουν τα αρκουδάκια κάτω.

2. Χιονοθύελλα
Θα χρειαστείτε αλεξίπτωτο και πολλές μπαλίτσες βαμβακιού
Τοποθετήστε όλες τις μπαλίτσες στο κέντρο του αλεξίπτωτου, ζητήστε απ’ τα παιδιά να πάρουν φόρα και να σηκώσουν το αλεξίπτωτο γρήγορα όσο πιο ψηλά μπορούν για να πέσουν όλες οι μπαλίτσες και να αρχίσει να χιονίζει. Μετά κάντε διαγωνισμό ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα τις περισσότερες χιονονιφάδες.

Μπορείτε να κάνετε παραλλαγή και με πολλά μπαλόνια αντί για μπαλίτσες βαμβακιού ή με χάρτινα φύλλα ή πολύχρωμο κομφετί κ.λπ.

Αλεξίπτωτο ομαδικό παιχνίδι

3. Τι υπάρχει πάνω στο αλεξίπτωτο;
Χωριζόμαστε σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα στέκεται όρθια και θα κρατάει το αλεξίπτωτο κουνώντας το χαλαρά πάνω-κάτω ενώ ο δάσκαλος/α θα τοποθετεί κάποια ελαφρά αντικείμενα πάνω στο αλεξίπτωτο (π.χ. μια μπάλα, μια πάνινη κούκλα κ.λπ.). Η β ομάδα θα είναι ξαπλωμένη κάτω και θα πρέπει να μαντεύει τι αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί πάνω στο αλεξίπτωτο.

4. Ποιος φοράει κάτι κόκκινο;
Ζητάτε από όλα τα παιδιά να κρατήσουν ψηλά το αερόστατο και με τα δύο τους χέρια. Μετά ζητάτε απ΄όσα παιδιά φορούν κάτι κόκκινο να τρέξουν γρήγορα από κάτω. Μπορείτε να συνεχίσετε λέγοντας διάφορα όπως π.χ. να τρέξει κάτω απ΄το αλεξίπτωτο όποιος αγαπάει τις φράουλες, όποιος έχει δει παπαγάλο κ.λπ. 

5. Που κρύφτηκαν τα τουβλάκια;
Κρύβουμε τουβλάκια από τα χρώματα που έχει το αλεξίπτωτό μας (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε) σε όλη την αίθουσα και χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 διαφορετικές ομάδες αναλόγως με το χρώμα. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να βρει όσα περισσότερα τουβλάκια αντιστοιχούν στο χρώμα της και να τα τοποθετήσει πάνω στο ίδιο χρώμα του αλεξίπτωτου. Νικάει η ομάδα που έχει βρει τα περισσότερα σωστά τουβλάκια.

Περισσότερα παιχνίδια

Αλεξίπτωτο Αστέρια

1. Ποιον κατάπιε το αλεξίπτωτο;
Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, η πρώτη ομάδα κρατάει το αλεξίπτωτο και η δεύτερη σχηματίζει μια ουρά. Ο δάσκαλος ή η δασκάλα βάζει μουσική. Η πρώτη ομάδα κουνάει πάνω-κάτω το αλεξίπτωτο ενώ η δεύτερη ομάδα πρέπει όσο ακούγεται η μουσική να περνά κάτω απ΄το αλεξίπτωτο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάθε φορά που κλείνει ο δάσκαλος/α τη μουσική, η β ομάδα να μην εγκλωβιστεί κάτω απ΄το αλεξίπτωτο.

2.Πότε έπεσε η μπάλα;
Όλα τα παιδιά κρατούν απ’ τα χερούλια το αλεξίπτωτο και ο δάσκαλος/α τοποθετεί πάνω στο αλεξίπτωτο μια φουσκωτή μπάλα. Ο δάσκαλος/α βάζει μια γρήγορη μουσική και λέει στα παιδιά να κουνήσουν το αερόστατο στον ρυθμό της μουσικής πάνω-κάτω. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην πέσει κάτω η μπάλα.

Επίμηκες αλεξίπτωτο

3. Αλεξίπτωτο χαμηλά-αλεξίπτωτο ψηλά
Όλα τα παιδιά κρατούν από τα χερούλια το αλεξίπτωτο και ο δάσκαλος τοποθετεί πάνω στο αλεξίπτωτο δυο μικρές μπάλες. Ξεκινάμε κρατώντας το αλεξίπτωτο χαμηλά, μετράμε ως το 3 και μετά το σηκώνουμε πάνω από τα κεφάλια μας. Ζητάμε από τα παιδιά να κρατήσουν μόνο με το ένα τους χέρι το αλεξίπτωτο και με το άλλο να χαιρετήσουν τους φίλους τους που είναι στην απέναντι μεριά. Μετά ζητάμε από τα παιδιά να σηκωθούν και να κινηθούν δεξιόστροφα γρήγορα και μετά αριστερόστροφα. Κατόπιν καθόμαστε όλοι μαζί κάτω κρατώντας το αερόστατο με τα δύο μας χέρια και όταν μετρήσουμε όλοι μαζί 1,2,3, κρυβόμαστε από κάτω.

4. Ό,τι πει ο/η αρχηγός
Ορίστε κάθε φορά έναν/μια διαφορετικό αρχηγό και πείτε στα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνει (κουνάμε το αερόστατο πάνω, γρήγορα, αφήνουμε απ’ το ένα χέρι το αλεξίπτωτο, το κουνάμε αργά, πηγαίνουμε αριστερά, πηγαίνουμε δεξιά κ.λπ.).

Δείτε όλα τα αλεξίπτωτα εδώ 

 

Top