Παιδιά μαέστροι, γλύπτες, ζωγράφοι, δημιουργοί

Από τον Σάκη Ιωαννίδη

Κεντρική εικόνα: Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής», και στήνουν τα δικά τους ζωντανά γλυπτά.

Τα παιδιά «φορούν» το ελαστικό ύφασμα και παίρνουν πόζα στον χώρο. Δημιουργούν έναν «ακίνητο χορό» εμπνευσμένο από το γλυπτό «Ζάλογγος» του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βρίσκεται διά της απουσίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της έκθεσης που διοργανώνει το κέντρο με έργα του καταξιωμένου καλλιτέχνη. Το εμβληματικό γλυπτό είναι στον φυσικό του χώρο, στο όρος Ζάλογγο όπου κατασκευάστηκε από το 1954 έως το 1960, ενώ στην Αθήνα «αναδημιουργείται» από τη βάση του μνημείου και το περίγραμμα των σκιών που θα άφηναν στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ όταν ο ήλιος θα το «έβλεπε» υπό γωνία 45 μοιρών.

Η πάντα ενδιαφέρουσα σχέση της γλυπτικής με τον δημόσιο χώρο και τους ανθρώπους μεταφέρεται στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του κέντρου που απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών. Επειτα από μια συζήτηση – ξενάγηση για το έργο του γλύπτη, για τις έννοιες της σύνθεσης και της αφαίρεσης, προσαρμοσμένη σε κάθε ηλικιακή ομάδα, τα παιδιά εμπνέονται από τα έργα «Ζάλογγος» και «Διάφραγμα» και φτιάχνουν τις δικές τους κατασκευές.


Διαδραστικά εκθέματα για τις βασικές αρχές των θετικών επιστημών προσφέρει το κέντρο τεχνολογίας «Αθηνά» στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πλέον είναι κάτι αυτονόητο για τους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι συναγωνίζονται στην ευρηματικότητα και στην πρωτοτυπία των δράσεών τους. Από τη μουσική δωματίου για βρέφη που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής που μπαίνουν σταδιακά στα μουσεία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μια εγγύηση δημιουργικής απασχόλησης για τους γονείς και μια προσπάθεια των πολιτιστικών φορέων να δημιουργήσουν το μελλοντικό τους κοινό. Πρόκειται για μια ανάγκη επιτακτική, όπως φάνηκε και από την έρευνα του ΕΚΠΑ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων έδειξε ότι το 77,8% των νέων ηλικίας 16-24 ετών δεν επισκέφθηκε κανένα πολιτιστικό αξιοθέατο την περίοδο 2009-2018 («Κ», 6/2/2019).

Συνεπές με μια κουλτούρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά από 2 έως 12 ετών με παραμύθια, εικαστικά, θέατρο, φωτογραφία και μουσική. Στα εργαστήρια του Φεβρουαρίου τα παιδιά θα φτιάξουν αποκριάτικες μάσκες, αρχαίες συνταγές, θα ντυθούν με αντίγραφα αρχαίων ενδυμάτων αλλά θα γνωρίσουν επίσης την τέχνη του Κιθ Χέρινγκ. Στο εργαστήριο για το γκράφιτι θα μάθουν για την αρχαία καταγωγή του και θα εξοικειωθούν με τους καλλιτέχνες του δρόμου, όπως τον Μισέλ Μπασκιά, τον Μπλεκ λε Ρα και τον Μπάνκσι, ενώ στο τέλος θα δημιουργήσουν τα δικά τους «ταγκς» και «στένσιλς».


Εκμάθηση σχεδίου με μοντέλα αρχαιοελληνικά αριστουργήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γίνονται μοντέλα ζωγραφικής, στα εργαστήρια σχεδίου που διοργανώνει ο φορέας από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο. Με ένα μπλοκ σχεδίου, μολύβια και γόμα, οι συμμετέχοντες κάθε ηλικίας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα του μουσείου, διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπιών.

Στο Μέγαρο Μουσικής τα παιδιά γίνονται διευθυντές ορχήστρας στο πρωτότυπο πρόγραμμα «Μπαμπά, θα γίνω μαέστρος!». Με παραμύθια και «μουσική» από τον beatboxer Βασίλη Παπούλια και τη φωνή της Μάτας Κούρτη, τα παιδιά κατευθύνουν την ένταση και τον ρυθμό μια ανθρώπινης ορχήστρας. Στις 24 Φεβρουαρίου τα παιδιά με τους γονείς τους μπορούν να γνωρίσουν το εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο του μεγάρου σε μια ολοήμερη γιορτή που θα καταλήξει σε μια απογευματινή πανηγυρική συναυλία.


Ζωγραφική και κατασκευή μάσκας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τις καθημερινές για τα σχολεία και τα Σαββατοκύριακα για το κοινό η νέα έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena» εισάγει μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της χημείας, της βιολογίας, των μαθηματικών, της πληροφορικής και της ρομποτικής με δύο ορόφους διαδραστικών εκθεμάτων.

Τέλος, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνεται για πρώτη φορά το εργαστήριο «Ερευνώ τον φυσικό κόσμο» από τον οργανισμό STEM Education που εξετάζει τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού και του ηλεκτρομαγνητισμού μέσα από πειράματα για παιδιά από 8 ετών.

 

Πηγή

Top