Open Call: «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού 6» από το Ίδρυμα Ωνάση

Open call για σολίστες, μικρά σύνολα και αναθέσεις σε συνθέτες/ριες – Υποβολή αιτήσεων έως 30.06.2020

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την έκτη εκδήλωση του «Μία γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού», η στέγη σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο καλούν όλους τους σολίστ και τα σχήματα μουσικής δωματίου -έως 4 άτομα- να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα προγράμματα συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Πάντειου Πανεπιστημίου τον Μάρτιο του 2021.

 

 

Τα προτεινόμενα προγράμματα συναυλιών μπορούν να έχουν διάρκεια 35′ (ένα μέρος συναυλίας) ή 60′ (ολόκληρη συναυλία, με ή χωρίς διάλειμμα) και να είναι δομημένα γύρω από ένα θέμα της επιλογής των μουσικών. Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλλει μέχρι τρεις προτάσεις. Είναι δυνατό να παιχτούν έργα με ηλεκτρονικά αλλά όχι έργα με βίντεο.

Το κάθε πρόγραμμα θα πρέπει:

  • Να αποτελείται από τουλάχιστον 4-5 έργα διαφορετικών συνθετών-ριών που να είναι γραμμένα μετά το 1960, με έμφαση σε έργα του 21ου αιώνα (δεν αποκλείεται ωστόσο και έργο παλαιότερης χρονολογίας, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για τη συνοχή της πρότασης).
  • Να περιλαμβάνει έργα γυναικών συνθετριών.

Όλοι οι συνδυασμοί οργάνων γίνονται δεκτοί, μέσα στον περιορισμό που θέτουν οι διαστάσεις της σκηνής (8μ. πλάτος Χ 3μ. βάθος). Τα προγράμματα για συναυλίες με σόλο όργανα μπορούν να περιλαμβάνουν και συμπράξεις με άλλους μουσικούς σε ορισμένα έργα.

Ιδιαίτερα επιθυμητά είναι σχήματα με κρουστά (όχι όμως σε ακραίες εντάσεις, λόγω της ακουστικής της αίθουσας), τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων, οποιοσδήποτε συνδυασμός ντουέτου και τρίο με πιάνο, σχήματα που περιλαμβάνουν όργανα παραδοσιακής μουσικής και ως σολιστικά όργανα βιολί, βιόλα, φλάουτο, κλαρινέτο, φαγκότο, τρομπέτα, τρομπόνι αλλά και όργανα εκτός αυτών της συμφωνικής ορχήστρας.

Επιθυμητό είναι τα προτεινόμενα προγράμματα:

  • Να περιλαμβάνουν μια πρόταση ανάθεσης σε έναν συνθέτη ή μία συνθέτρια που να διαμένει κατά προτίμηση στην Ελλάδα και που θα έχει τη διαθεσιμότητα να συνεργαστεί με τους/τις μουσικούς για τις πρόβες. Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση χρειάζεται να περιλαμβάνει και ένα κείμενο του/της σύνθετη-ριας μέχρι 200 λέξεις, στο οποίο να περιγραφεί τις προθέσεις του/της για το νέο έργο.
  • Να περιλαμβάνουν έργα του Ανέστη Λογοθέτη, ο οποίος θα είναι ο τιμώμενος συνθέτης των συναυλιών, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1921-1994).
 

Οι συναυλίες είναι η κατακλείδα ενός εντατικού εργαστηρίου που έχει ως στόχο τη γνωριμία των φοιτητών με τη σύγχρονη μουσική και την εμπειρία μιας συναυλιακής διοργάνωσης. Οι μουσικοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι-ες να συναντήσουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να τους παρουσιάσουν τα έργα του προγράμματός τους, ενώ εκείνοι-ες αναλαμβάνουν ανά ομάδες την επικοινωνία και προώθηση των συναυλιών, υποστηριζόμενοι-ες από την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της Στέγης.

  • Η υποβολή πρότασης δεν εγγυάται την ένταξή της στον προγραμματισμό της Στέγης.
  • Η ΣΤΕΓΗ δεν υποχρεούται να προβεί σε αιτιολόγηση του σκεπτικού των επιλογών της, αναφορικά με τις προτάσεις που απορρίπτονται και διατηρεί το δικαίωμα αναπροσαρμογής των προγραμμάτων που θα επιλεχθούν σε συνεργασία με τους/τις μουσικούς.
  • Προθεσμία υποβολής έως 30 Ιουνίου.

Οι απαντήσεις θα δοθούν έως 31 Ιουλίου.

Πηγή

Top