Online ομιλία: Ο ρόλος των κλασικών κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα

«Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους»  

Σκοπός των σεμιναριών αυτού του κύκλου είναι να γνωρίσουν στο γενικό κοινό τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων, την ιστορία τους και το ρεπερτόριό τους.

Ο ρόλος των κλασικών κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα
Ποια είναι η οικογένεια των κρουστών οργάνων;
Πώς παίζονται;
Έχουν «νότες»;
Τι κάνει ο τυμπανίστας όταν σκύβει πάνω από τα τύμπανα;

Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα τα οποία θα προσπαθήσω να απαντήσω στην διάλεξη μου με τίτλο «Ο ρόλος των κλασικών κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα».
 
Η ομιλία θα εστιάσει στον ρόλο που έχουν τα κρουστά όργανα αλλά και τον ρόλο των μουσικών στην ορχήστρα μέσα από μία χαλαρή και ευδιάθετη οπτική πλευρά του μουσικού των κρουστών οργάνων.
 
Θα γίνει αναφορά σε μουσικά, και όχι μόνο, παραδείγματα στα σημαντικότερα συμφωνικά κρουστά όπως τα Timpani, Gran cassa, Snare drum, Cymbals και άλλα… Επίσης θα γίνει σύντομη εισαγωγή στην ορολογία των οργάνων και μουσικά παραδείγματα σε τεχνικά θέματα των κρουστών.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Ομιλητής: Λάμπουρας Σπύρος, Κορυφαίος Α΄ στα Τύμπανα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Ο Σπύρος Λάμπουρας είναι Κορυφαίος Α΄ στα Τύμπανα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2004. Νωρίτερα, είχε συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στα κρουστά (1992-1997) κι από το 1999 στα τύμπανα.

Γεννήθηκε το 1976 στην Κέρκυρα, όπου και είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική παίζοντας κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας. Από το 1991 έως το 1997 υπήρξε μαθητής του Νικολάου Κορατζίνου στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Διάκριση. Το 2003 παρακολούθησε μαθήματα με τον Carlos Tarcha, καθηγητή κρουστών στην Ακαδημία της Κολωνίας.

Επίσης, είναι μέλος στο σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών «METALLON» της Κ.Ο.Α. και στο «Duo Άρσις». Έχει συνεργαστεί με τους «Piano Duo Antithesis» παίζοντας στα φεστιβάλ Αθηνών και Ηρακλείου.

Από το 2008 συνδιοργανώνει συναυλίες μουσικής δωματίου, με κύριο άξονα το συνδυασμό των κρουστών με άλλα όργανα. Στόχος είναι η δημιουργία και η προβολή νέων έργων για κρουστά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνεργαστεί με πόλλούς αξιόλογους μουσικούς και έχει παίξει έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών, όπως Β. Τενίδη και Σ. Γυφτάκη, σε πρώτη εκτέλεση.

Σημαντικός σταθμός στη μουσική του πορεία υπήρξε η συμμετοχή του το Μάρτιο του 2013 ως σολίστ στην πρώτη εκτέλεση του Κοντσέρτου για ταμπούρο ‘Just Drumming’ του Θεόδωρου Αντωνίου (έργο το οποίο είναι αφιερωμένο στο Σ. Λάμπουρα), στο πλαίσιο εορτασμού για τα 70α γενέθλια της Κ.Ο.Α.

 

Διάρκεια: 124:18
Εκδήλωση: Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας – 1ος Κύκλος 2017-2018: Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους
Διοργανωτής: Μεγάλη Μουσική Βιλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής
Χώρος: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη

Πηγή

Top