Online ομιλία: Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι ρώσοι συνθέτες του 20ου αιώνα

Το περιοδικό Στέπα (Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού), το οποίο εκδίδει ο μεταφραστής και συγγραφέας Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, διοργάνωσε κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού», για την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ρωσική κουλτούρα.
 

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος και μουσικός, με θέμα: «Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα».
 
Ο Μάνος Χατζιδάκις που συνομιλεί με τον Σεργκέι Προκόφιεφ στο νεανικό πιανιστικό του έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ο Χατζιδάκις που διευθύνει Ίγκορ Στραβίνσκυ είτε με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών είτε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Χατζιδάκις που …κλέβει ένα θαυμάσιο μοτίβο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για να φτιάξει ένα δικό του τραγούδι, ολότελα ελληνικό, ο Χατζιδάκις που προτείνει τους αγαπημένους του Ρώσους συνθέτες στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.
 
Ο ίδιος ο Χατζιδάκις έχει δηλώσει ότι ο Προκόφιεφ, για παράδειγμα, τον είχε γοητεύσει όταν ήταν 20 χρονών. Φαίνεται πως τον …ακολουθούσε μέχρι την ωριμότητά του, αφού ο Χατζιδάκις διηύθυνε την πρώτη συμφωνία (Κλασική) του Προκόφιεφ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων το 1991.
 
Ο ομιλητής καταδεικνύει την στενή σχέση του Μ. Χατζιδάκι με την ρωσική μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, μέσα από κείμενα – ντοκουμέντα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Ομιλητής: Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Θεολόγος – Bloger

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και ευρωπαϊκή μουσική στο Ωδείο Φ. Νάκας. Συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα και σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας). Είναι συνεργάτης του Μανόλη Χατζηγιακουμή στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής και διετέλεσε μέλος της διεθνούς φήμης Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Από το 1995 έως το 2001 ήταν διευθυντής προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος.

Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική. Ανάμεσά τους: «Το τετράδιο του Πατριάρχη», «Ιερατική Ποίηση», Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων», «Ικετηρία» (βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Παν. Ρίζου), αφιερώματα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο, στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τους Ρώσους της Διασποράς, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κ.ά..

Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τον Άλκη Μπαλτά στο «Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου» (2006 και 2010).

Παραγωγές του έχει παρουσιάσει στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, στο Νομισματικό Μουσείο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην Οικία Κατακουζηνού, στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών, στην μουσική σκηνή «Αγγέλων Βήμα» και σε άλλους επιλεγμένους χώρους.

Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών, όπως της Κωνσταντίας Γουρζή στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου το 2008 και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Πατρών. Τον Μάϊο του 2014 παρουσίασε «Το Τετράδιο του Πατριάρχη» στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της πατρινής μουσικής παράδοσης (λόγιας και βυζαντινής) και στο πλαίσιο αυτό επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο «Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών», που έχει ερμηνεύσει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

Από το 2017 συνεργάζεται με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan: στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel) συμμετείχε στην παραγωγή La farsa monea και κατόπιν στην παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε διεθνή περιοδεία (Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας, παραστάσεις στο Λουξεμβούργο, Μονπελιέ κ.ά.).

Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Είναι πρωτοψάλτης στην Συνοδική Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη, στο Κολωνάκι.

 

Διάρκεια: 50:32
Εκδήλωση: Κύκλος ομιλιών για το ρωσικό πολιτισμό
Διοργανωτής: Στέπα – Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού
Χώρος: Βιβλιοπωλείο Αρμός

Πηγή

Top