Ο Θεόδωρος Κουρεντζής συναντά τον Ιάννη Ξενάκη στην εντυπωσιακή Elbphilharmonie

Αν κάποιος σχεδίαζε τη νοητή γραμμή –γεμάτη εξάρσεις και βαθύνσεις– που διαγράφει η μπαγκέτα ενός μαέστρου στον αέρα, τότε θα έμοιαζε με την εντυπωσιακή σιλουέτα που έχει η νέα γυάλινη υπερκατασκευή της Elbphilharmonie. To θαυμάσιο νέο Μέγαρο Μουσικής του Αμβούργου πάνω στον Ελβα, με την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού διδύμου Herzog & de Meuron, άνοιξε τις πόρτες του πριν από ένα μήνα. Οι Ελβετοί που καθιερώθηκαν από την τοποθέτηση ενός τεράστιου παραλληλογράμμου από γυαλί στην Tate Modern, επιβεβαιώνουν με τα σχέδιά τους το ρητό πως η αρχιτεκτονική είναι μουσική που «πάγωσε» στον χρόνο.

Η Elbphilharmonie είναι στην πραγματικότητα δύο χωριστά κτίρια που ενώθηκαν, φτιάχνοντας από κοινού το υψηλότερο οικοδόμημα στο Αμβούργο. Μια παλιά τεράστια αποθήκη απέκτησε δεύτερη χρήση, όταν επικάθησε επάνω της το νέο πολυώροφο γυάλινο τμήμα. Ανάμεσα στα δύο επίπεδα υπάρχει μια ειδική «φέτα», το προνομιακό παρατηρητήριο με την απρόσκοπτη θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Εκτός από το απρόσμενο κέλυφός της, η Elbphie (όπως τη φωνάζουν χαϊδευτικά οι νέοι φίλοι της) έχει τα πλέον εξελιγμένα συστήματα ακουστικής. Διαθέτει δύο χώρους συναυλιών, ένα ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν ότι άντλησαν την έμπνευσή τους και από το αμφιθέατρο στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Και για να μη σταματήσει η σύνδεση με την Ελλάδα μόνο σε αυτό το συγκινητικό στοιχείο, μία από τις πρώτες εμφανίσεις, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου αλλά ήδη έχει εξαντλημένα εισιτήρια, είναι εκείνη του αρχιμουσικού Θεόδωρου Κουρεντζή. Οι Γερμανοί τον διαφημίζουν ως το «enfant terrible» της κλασικής μουσικής. Και έχουν δίκιο. Γεννημένος το 1972 στην Αθήνα, οικοδομεί σταδιακά μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Μετά το Εθνικό Ωδείο συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης στο Τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας υπό την καθοδήγηση του περίφημου Ιλια Μούσιν. Διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα την Οπερα του Νοβοσιμπίρσκ στη βόρεια Ρωσία, ενώ δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία Musica Aeterna. Από το 2011 έχει αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Οπερας του Μπαλέτου της πόλης Περμ στα Ουράλια και τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ. Στο Αμβούργο θα διευθύνει τη Mahler Chamber Orchestra και τη χορωδία Musica Aeterna, με σολίστ την Barbara Hannigan, σε έργα Ξενάκη, Claude Vivier, Luciano Berio.

Μπορεί η Ελλάδα να μαστίζεται από τις κακοδαιμονίες της, αλλά ο πνευματικός ανθός της στη διασπορά καταφέρνει πάντα να επιζεί και να μεγαλουργεί.

Πηγή

Top