O άνθρωπος που έμαθε στον κόσμο τα blues

Η είδηση πέρασε σχεδόν στα ψιλά. Μπορεί ο θρυλικός Λέοναρντ Τσες να ήταν το μυαλό πίσω από την «Chess Records» που έμαθε στην Αμερική, και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, τα blues, ωστόσο, πολύτιμος συνοδοιπόρος του ήταν ο αδελφός του Φιλ. Ο Φιλ Τσες, ένας άνθρωπος που έχει ήδη περάσει στην Ιστορία, πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Παραγωγός και συνιδρυτής της κορυφαίας δισκογραφικής, που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα, αναδεικνύοντας κλασικά ονόματα της blues μουσικής όπως ο Chuck Berry, η Etta James, ο Muddy Waters, και ο Howlin’ Wolf τις βάσεις του rock ‘n’ roll.

Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1921 και το 1928 μετανάστευσε με τον αδερφό του στο Σικάγο , όπου δούλευαν μαζί με τον πατέρα τους ως τσαγκάρηδες. Ως έφηβοι διαχειρίζονταν την οικογενειακή επιχείρηση, μια μάντρα που έτυχε να βρίσκεται απέναντι με μια εκκλησία Αφροαμερικανών Βαπτιστών, γεγονός που όπως δήλωσαν αργότερα, επηρέασε πολύ τα μουσικά τους γούστα.

Μετά από μια σύντομη στρατιωτική θητεία, το 1950 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Λέοναρντ την εταιρεία «Chess Records», με έδρα το Σικάγο και ειδικότητα στα Rhythm and blues. Ο πρώτος δίσκος υπό από την εποπτεία τους ήταν το «I Can’t Be Satisfied» του Muddy Waters. Τα 3.000 αντίτυπα εξαντλήθηκαν μέσα σε μία μέρα.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που αναδείχτηκαν από τη δισκογραφική ήταν η Etta James, ο Chuck Berry, ο Muddy Waters,ο Howlin’ Wolf, ο Elmore James και ο Bo Diddley, ιστορικά ονόματα, τα οποία όμως τότε οι περισσότεροι προσπερνούσαν αδιάφορα. Ήταν αυτοί που μέσα από την παραγωγή τους, έκαναν το Σικάγο την πρωτεύουσα του blues.

Την εποχή που ακόμη η μουσική παρέμενε έντονα διαχωρισμένη, η «Chess Records» στόχευε αποκλειστικά στο Αφροαμερικάνικο κοινό. Ωστόσο καθώς προχωρούσε η δεκαετία του ’50, καλλιτέχνες όπως ο Chuck Berry και ο Muddy Waters, άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Υπάρχουν εκατοντάδες κομμάτια στα οποία τα δύο αδέρφια έβαλαν το χέρι τους και θεωρούνται πλέον κλασικά.

Εκτός από blues, στο διάστημα 1950- 69 η εταιρεία κυκλοφόρησε και πολλά jazz, gospel, soul, doo-wop, rockabilly και country ψυχεδελικά ροκ.

To 1951 κυκλοφόρησε από τους Jackie Brenston and His Delta Cats ο δίσκος «Rocket 88», που από πολλούς θεωρείται και ο πρώτος rock ‘n’ roll δίσκος.

Οι Rolling Stones επηρεάστηκαν έντονα από τη μουσική της «Chess Records». Μάλιστα έπαιζαν πολύ συχνά τραγούδια καλλιτεχνών της και ονόμασαν ένα κομμάτι τους  «2120 S. Michigan Avenue», που είναι και ο δρόμος που στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας, ένα από τα σημερινά αξιοθέατα του Σικάγο.

Το 1963 οι αδερφοί Τσες αγόρασαν το ραδιοφωνικό σταθμό του Σικάγο WVON, εξασφαλίζοντας περισσότερες ευκαιρίες μετάδοσης για τα τραγούδια τους.

Η εταιρεία έκλεισε το 1969, μετά την πώλησή της στη «General Recorded Tape». Έχουν, βέβαια, ακουστεί και γραφτεί πολλά για πιθανή εκμετάλλευση των καλλιτεχνών που υπέγραφαν στην εταιρεία τους, σημεία τα οποία έχουν καταγραφεί και στην εξαιρετική ταινία «Cadila Records», η οποία εξιστορεί την πορεία του Λέοναρντ Τσες (Άντριεν Μπρόντι) και της εταιρείας του.

Μετά το θάνατο του αδερφού του από ανακοπή καρδιάς το 1969, ο Φιλ Τσες μετακόμισε στην Αριζόνα όπου και έζησε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Για τη συνεισφορά τους στη μουσική τα δύο αδέρφια συμπεριλήφθηκαν το 1995 στο «Blues Hall of Fame». Ο Φιλ Τσες τιμήθηκε επίσης με το βραβείο «Recording Academy’s Trustees Award» το 2013. 

Μέχρι και να πεθάνει ο Φιλ Τσες επέμενε ότι ο Τσακ Μπέρυ επινόησε το  rock ‘n’ roll και όχι ο Ελβις.

Φωτό: Ο Φιλ και ο Λέοναρντ Τσες έξω από τη δισκογραφική τους στο Σικάγο.Chicago Sun-Times via AP

Πηγή: efsyn

Top