Ντοκιμαντέρ για παιδιά στο online 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εκτός από τους ενήλικες θεατές, τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν την δυνατότητα από τις 19 έως τις 28 Μαΐου, να παρακολουθήσουν από το σπίτι ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες μικρών ηρώων.

Τo 22o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αναβλήθηκε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, δεν πτοήθηκε και μας προσφέρει τις ταινίες του online και δωρεάν. Εκτός από τους ενήλικες θεατές, τα παιδιά και οι έφηβοι μέσα από την κατηγορία Docs for Kids που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, θα έχουν την δυνατότητα από τις 19 έως τις 28 Μαΐου, να παρακολουθήσουν από το σπίτι ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες μικρών ηρώων. 

Ξεχωρίσαμε έξι από αυτά και σας τα προτείνουμε: 

Αnbessa (για παιδιά ηλικίας 13+)
Μο Σκαρπέλι, Ιταλία, ΗΠΑ, Αιθιοπία 2019, Έγχρωμο 86′ 

Ο δεκάχρονος Ασαλίφ και η μητέρα του ακούνε τις ύαινες να αλυχτούν τα βράδια, στο δάσος πίσω από το σπίτι τους, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Τα αληθινά αρπακτικά όμως έχουν μορφή ανθρώπου: οι αδίστακτοι εργολάβοι που είχαν εκδιώξει τον Ασαλίφ και τη μητέρα του από το προηγούμενο σπίτι τους έχουν βγει ξανά για κυνήγι. Αλλά ο Ασαλίφ, στα όνειρά του, μεταμορφώνεται σε «anbessa» (λιοντάρι στην αμχαρική γλώσσα), το μόνο ζώο που διώχνει τις ύαινες μακριά. 

Η Φιν, ο Γιπ και η Φιν/Fien, Jip & Fien (για παιδιά ηλικίας 11+)
Μαρί Ντε Χερτ, Έλεν Πόλαρντ, Βέλγιο 2020, Έγχρωμο 15′

Ο εντεκάχρονος Γιπ ερωτεύεται για πρώτη φορά. Η μικρή αδελφή του, η εννιάχρονη Φιν θέλει να μάθει τα πάντα για το αμόρε του. Είναι περίεργη, αλλά είναι και λίγο ζηλιάρα. Αυτό το ερωτικό σκίρτημα αποτελεί άραγε απειλή για τον πανίσχυρο δεσμό τους; Και δεν είναι λίγο περίεργο ότι η αγαπημένη του Γιπ ονομάζεται επίσης Φιν;

Το παιδί-πουλί/Bird Boy (για παιδιά ηλικίας 11+)
Σάιμον Λέρενγκ Βίλμον, Δανία 2019, Έγχρωμο 22′

Όταν ο 12χρονος Ρεσάτ κοιτάζει γύρω του, αντικρίζει τις πετρελαιοπηγές του Αζερμπαϊτζάν. Όταν κοιτάζει στον ουρανό όμως, με βλέμμα ονειροπόλο, βλέπει τα περιστέρια να πετούν ψηλά. Του λείπει ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε πριν ένα χρόνο. Αυτό που κατά βάθος προτιμά, όμως, είναι να περνά χρόνο με τον εκπαιδευτή του. Ενώ ο Ρεσάτ μαθαίνει τα πάντα για τα περιστέρια, ανακαλύπτει τι πραγματικά θέλει στη ζωή. 

Γαλάζια μάτια, εμπριμέ φόρεμα/Blue Eyes and Colorful My Dress (για παιδιά ηλικίας 4+)
Πολίνα Γκουμιέλα, Γερμανία 2020, Έγχρωμο 55′ 

.

https://www.imdb.com/

Είναι μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα σε μια πόλη της Βουλγαρίας, και η Ζάνα –η τρίχρονη κόρη της σκηνοθέτιδας– έχει βαλθεί να εξερευνήσει κάθε σπιθαμή της γειτονιάς, πιάνοντας φιλίες με όποιο παιδί και γατί βρεθεί στον δρόμο της. Σε αυτό το αποκαλυπτικό ταξίδι, κάθε βήμα της διαδρομής ισοδυναμεί με μια νέα ανακάλυψη, και η Ζάνα ξεδιπλώνει το σπιρτόζικο ταμπεραμέντο της καθώς η μια περιπέτεια διαδέχεται την άλλη. 

Φωτογενή σαγόνια/Jawline (για παιδιά ηλικίας 16+)
Λάιζα Μάντελαπ, ΗΠΑ 2019, Έγχρωμο 97′ 

Σε μια κωμόπολη του Τενεσί, ένας δεκαεξάχρονος παλεύει να ξεφύγει από το αδιέξοδο μιας προδιαγεγραμμένης μοίρας. Διαβατήριό του για μιαν άλλη ζωή η νέα μόδα των boy broadcasts και στόχος του να γίνει το αντικείμενο του πόθου για χιλιάδες συνομήλικα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, τα οποία αναζητούν στο διαδίκτυο το άλλο τους μισό. Ένα τρυφερό και πολυεπίπεδο ανθρώπινο πορτρέτο που παρατηρεί σε βάθος τη μοντέρνα εκδοχή της παιδικότητας και την κερδοφόρα βιομηχανία της εφηβικής έξαψης, αποτυπώνοντας μια νέα όψη του αμερικανικού ονείρου. 

Μια λίμνη τον χειμώνα/ Winter Lake (για παιδιά ηλικίας 9+)
Πέτερι Σάαριο, Φινλανδία 2019, Έγχρωμο 15′

.

IMDB

Κάθε χρόνο, όταν κλείνουν τα σχολεία για διακοπές, η Εμίκα και ο ξάδερφός της ο Αντί, ο οποίος είναι κάτι σαν μεγάλος αδερφός για την ίδια, επισκέπτονται την αχανή λίμνη Σάιμαα, ένα μαγευτικό φυσικό καταφύγιο στη Φινλανδία, περιτριγυρισμένο από χιλιάδες νησιά. Μόλις αντικρίσετε τη μαγική παγωμένη λίμνη, τους δρυοκολάπτες στα χιονισμένα δάση, τα ψάρια κάτω από τον πάγο, τον έναστρο ουρανό και το Βόρειο Σέλας, θα καταλάβετε γιατί οι πρωταγωνιστές μας συνεχίζουν να επιστρέφουν εδώ… Μια βαθιά ιστορία για την πραγματική μας σύνδεση με τη φύση. 

Πώς βλέπω ντοκιμαντέρ;

*Από τις 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE.
*Δημιουργείτε ένα λογαριασμό επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
*Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.
*Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.
*Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.
*Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή.
*Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.
*Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.
*Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.
*Το προσωπικό του φεστιβάλ είναι στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 01.00 με live chat για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες.

Πηγή

Top