Νέα παιδικά βιβλία για μία ξεχωριστή πρόταση δώρου: Μαθαίνοντας να ονειρεύονται και να αγαπούν

Σας προτείνουμε μερικούς νέους τίτλους για τους μικρούς μας φίλους, βιβλία που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Χριστουγεννιάτικες ημέρες. Ταυτόσημες με την οικογένεια, τη θαλπωρή, τη συντροφιά. Τα βιβλία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για μία ακόμη φορά είτε σαν μία ξεχωριστή πρόταση δώρου είτε σαν μία ευκαιρία για ουσιαστική συνύπαρξη με τα παιδιά μας. Διαβάζουμε γύρω από το Χριστουγεννιάτικό δέντρο, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το πρωί με τη ζεστή σοκολάτα μας μπροστά από το τζάκι. Διαβάζουμε για να ζήσουμε, έχει πει ο Φλωμπέρ και θα προσθέσω ότι διαβάζουμε για να αγαπήσουμε με όλο μας το είναι.

Εδώ προτείνουμε μερικούς νέους αγαπημένους τίτλους για τους μικρούς μας φίλους, όχι απαραίτητα με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Πρόκειται όμως για βιβλία που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας:

Το Βάλς των Χριστουγέννων – Εκδόσεις Ποταμός

Συγγραφέας: Μπορίς Βιάν | Εικονογράφηση: Σου Ναταλί

Το Βαλς των Χριστουγέννων έχει από μια δική του ξεχωριστή ιστορία. Αρχικά ήταν τραγούδι του Γάλλου συγγραφέα, ποιητή, στιχουργού, τραγουδιστή, τρομπετίστα της τζαζ και θιασώτη του παραλόγου και του παιχνιδιού, Μπορίς Βιάν που γράφτηκε το 1955. Ήταν ένα από τα 600 τραγούδια που έγραψε και εύκολα, διαβάζοντάς το, μπορεί να αναγνωρίσει κανείς τα αγαπημένα του θέματα που δεν είναι άλλα από την έκκληση για ειρήνη και αδελφοσύνη.

Το 2017 εικονογραφήθηκε από την, επίσης Γαλλίδα, εικονογράφο Σου Ναταλί και αποτελει φυσικά το πρώτο τραγούδι του δημιουργού που μεταφέρεται σε έντυπη μορφή με σκοπό να διαβαστεί από παιδιά. Μια ξεχωριστή, μια διαφορετική ματιά στα Χριστούγεννα που αν και δεν λείπει η γλύκα και η ζεστασιά, η ειρωνεία είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα.

Ο μελωδικός ρυθμός του κειμένου μας οδηγεί σε ένα κυκλωτικό χορό, σε ένα βαλς χαρούμενο, πολύχρωμο που γίνεται ένα ταξίδι αναγνώρισης των ακραίων καταστάσεων που «ευδοκιμούν» ανάμεσα στους ανθρώπους.

Είναι το βαλς των Χριστουγέννων
όλων των άστεγων του κόσμου,
ήχος καμπάνας και σκουπίδια
ειν’τα δικά τους τα στολίδια.
Μα δεν τους καίγεται καρφί,
Αυτό που έχουν τους αρκεί,
Όταν δεν έχεις τίποτα,
Τίποτα δεν σου λείπει.

Στο «Βαλς των Χριστουγέννων», βρίσκουμε φρόνιμα παιδιά, κυρίως της επαρχίας, ροδαλά μωρά, άστεγους, στρατιώτες. Μια ολόκληρη ανθρωπότητα συγκεντρωμένη αυτή την ημέρα και ο Μπορίς Βιάν τη βάζει να χορέψει, χέρι χέρι, βήμα βήμα, μαζί τονίζοντας την παράθεση αλλόκοτων, ασυμβίβαστων πραγμάτων.

Ένα θαυμάσιο βιβλίο από όλες τις απόψεις με την εικονογράφηση της Ναταλί Σου με τις μεγάλες, ολοσέλιδες ρετρό εικόνες της, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο επισφραγίζοντας την καλλιτεχνική αρτιότητά του. Μια εξαιρετική εισαγωγή στο έργο του Μπορίς Βιάν.

Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Μαριγώ Αλεξοπούλου | Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Μια μοναδική ανθολογία που μέσα από ένα ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου κάνει την πρώτη επαφή των παιδιών με τη νεοελληνική ποίηση μια αξέχαστη εμπειρία. Με την επιμέλεια της ποιήτριας και εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου.

«Από τον ουρανό της ελληνικής ποίησης θα ήθελα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους φωτεινούς αστέρες, τους Έλληνες ποιητές μας, καθώς και τη λαϊκή παράδοση. Η κατάταξη της ύλης έγινε με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να παρέλειψα ποιήματα που θα ‘πρεπε να περιλαμβάνονται στη συλλογή. Η επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη “στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού μας ταξιδιού”, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω το βιβλίο αυτό όχι μόνο σαν μια απλή μύηση, αλλά και σαν έναν ευρύτερο προσανατολισμό μέσα στην ομορφιά των στίχων και της ποιητικής ατμόσφαιρας, σε μια εποχή που η τεχνολογία, όταν δε χρησιμοποιείται επ’ αγαθώ, καταντά μονόδρομος στη σκέψη των παιδιών και γενικά των νέων…».

Οδός Νοστιμιάς – Εκδόσεις Φουρφούρι

Συγγραφέας και εικονογράφος: Felicita Sala

 

Στην Οδό Νοστιμιάς οι άνθρωποι κάθε μέρα είναι ευτυχισμένοι. Ποιο να είναι άραγε το μυστικό τους: Τι είναι εκείνο τελικά που κρατάει ενωμένους και αγαπημένους τον κύριο Πινγκ από την Κίνα, την Πιλάρ από την Ισπανία, τη σενιόρα Φλόρες από το Μεξικό, τη σινιόρα Λέλα από την Ιταλία, τον κύριο Ιμπραήμ από το Λίβανο, τον κύριο Σιγκ από την Ινδία μαζί;

Μα το φαγητό φυσικά! Γιατί το φαγητό μπορεί να γίνει μια γλώσσα κατανοητή από όλους, μια γλώσσα που αιώνες τώρα ενώνει τους λαούς όλου του κόσμου. Κάθε ένοικος της Οδού Νοστιμιάς, μαγειρεύει ένα νόστιμο πιάτο της δικής του πατρίδας, δεν το κρατάει κρυφό αλλά μας το συστήνει αναλυτικά με εικόνες για τα υλικά και την εκτέλεση και τα μοιράζονται όλοι μαζί σε μια μεγάλη γιορτή!

Το βιβλίο μας μαθαίνει, μέσα από πολύχρωμα πιάτα και εύκολες συνταγές από όλο τον κόσμο, τη σημασία του να αποδέχεσαι και να μοιράζεσαι. Δίνει σε μεγάλους και παιδιά την ευκαιρία να απασχολήσουν δημιουργικά το μυαλό και τα χέρια τους.

Το πνεύμα του χιονιού – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Συγγραφέας: Μaja Lunde  | Εικονογράφος: Lisa Aisato

 

Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για αναγνώστες κάθε ηλικίας που αποτελείται από 24 κεφάλαια –ένα για κάθε ημέρα του Δεκέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα. Μια ιστορία μαγική που χωρίς να φοβάται τον θάνατο, τον φέρνει μαγικά σε αυτές τις 200 σελίδες του βιβλίου, ζεσταίνοντάς μας την καρδιά με τα συγκινητικά της μηνύματα για τη φιλία, τη ζωή, και την πίστη στην αγάπη. Ένα βιβλίο που διαβάστηκε από περισσότερους από 250.000 αναγνώστες στη Νορβηγία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως θα είναι διαφορετικά, γιατί έχει χάσει τη μεγάλη του αδερφή. Καθώς κολυμπάει λυπημένος στην πισίνα, βλέπει ένα κοριτσάκι με τη μύτη κολλημένη στο παράθυρο. Είναι η Χέντβιχ, ένα κορίτσι όλο ζωντάνια, με κόκκινα μαλλιά και κόκκινη κάπα. Γίνονται φίλοι και πηγαίνουν μαζί στο σπίτι της για να πιουν κακάο. Ο Κρίστιαν ενθουσιάζεται με τον υπέροχο στολισμό για τα Χριστούγεννα και με την ομορφιά του σπιτιού. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ένας παράξενος άντρας που εμφανίζεται ξαφνικά έρχεται για να δώσει τη λύση στο μυστήριο. Θα καταφέρει ο Κρίστιαν να ανακαλύψει το μυστικό της Χέντβιχ, αλλά και να φέρει ξανά στο σιωπηλό και μελαγχολικό σπίτι του το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και ποια είναι πραγματικά η Χέντβιχ;

“Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι μια αίσθηση απαλότητας και πολυτέλειας, που σου γαργαλάει τα δάχτυλα και ταυτόχρονα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο γρήγορα. Αλλά όχι τόσο γρήγορα που να αισθάνεσαι άβολα. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ένα συναίσθημα τόσο ισχυρό, που σε κάνει να θέλεις να τραγουδήσεις, να γελάσεις, σου φέρνει έναν κόμπο στον λαιμό, όλα αυτά μαζί. Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε χρώμα, θα ήταν ζεστό και χρυσαφένιο, παρόλο που τα ίδια τα Χριστούγεννα είναι κόκκινα. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων έλαμπε σαν φωτιά μέσα μου, σαν ζεστός πυρσός”.

Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για τα βραβεία: 2018 Norwegian Book Sellers’ Prize 2018, ARK Children’s Book Prize 2018, “Boksluker” Prize, κυκλοφορεί σε 26 χώρες και όπως θα ήταν αναμενόμενο, η εταιρία Anonymous Rights έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου.

Ο δεύτερος ουρανός – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Πάτρικ Γκεστ | Εικονογράφος: Τζόναθαν Μπέντλεϊ

 

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο Γκίλμπερτ όταν βγαίνει απ’ το αυγό του είναι ο ουρανός. Μένει άφωνος με την πρώτη ματιά, και από εκείνη τη στιγμή λαχταράει να πετάξει όπως τα άλλα πουλιά. Οι πιγκουίνοι, όμως, δεν πετάνε, περπατούν, και μάλιστα αδέξια. Έτσι ξεκινάει για τον Γκίλμπερτ ένα ταξίδι αναζήτησης της θέσης του στον κόσμο.

Μια συγκινητική και αισιόδοξη ιστορία αυτογνωσίας, που μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τα όνειρά μας.

Έντισον, Tο μυστήριο του χαμένου ποντικοθησαυρού – Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Τόρμπεν Κούλμαν

Ο χαρισματικός Τόρμπεν Κούλμαν μας έχει χαρίσει μερικά εξαιρετικά βιβλία, όπως τα Λίντμπεργκ και το Άρμστρονγκ και φέτος έχει επιστρέψει δυναμικά, προσφέροντάς μας μια ακόμη ξεχωριστή περιπέτεια με τα συμπαθητικά τρωκτικά.

Μερικά χρόνια μετά τη μυθική πτήση του ποντικού στο φεγγάρι, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα των ποντικιών: η γαστριμαργία και το λατρεμένο τους τυρί έχουν περάσει σε δεύτερη θέση, ενώ η επιστήμη γνωρίζει αναγέννηση και στα έγκατα της γης, κάτω από τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, υπάρχουν πλέον και ποντικοπανεπιστήμια. Ναι πολύ καλά ακούσατε. Ένα ποντίκι διψασμένο για γνώση μπορούσε εκεί να μάθει τα πάντα για την ιστορία των ποντικών: για ποντίκια που εξερεύνησαν τον κόσμο και για ποντίκια που έκαναν σπουδαίες εφευρέσεις. Στο πρόγραμμα, όμως, των μαθημάτων ήταν και τα κατορθώματα των ανθρώπων. Η ατμομηχανή, για παράδειγμα. Και το ηλεκτρικό φως. Σε ένα εξ αυτών διδάσκει Ιστορία ένας καθηγητής, τον οποίο πλησιάζει μία μέρα το νεαρό ποντίκι της ιστορίας μας. Κρατά στα χέρια του το παλιό γράμμα, που ανήκε σε πρόγονό του και το οποίο κάνει λόγο για έναν κρυμμένο θησαυρό. Θα καταφέρουν οι δύο ποντικοί να λύσουν το αίνιγμα και να βρουν τον θησαυρό;

Εκπληκτική εικονογράφηση από τον Κούλμαν, που συνδυάζει τον ρεαλισμό με το παραμύθι, σε μία πανέμορφη τεχνοτροπία που μαγεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Το βιβλίο με τα λάθη – Εκδόσεις Φουρφούρι

Συγγραφέας: Corinna Luyken

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πόσες υπέροχες ιδέες μπορεί να γεννηθούν από ένα λάθος; Τι είναι μια πιτσιλιά; Τι είναι μια πινελιά πιο χοντρή από όσο αρχικά την ήθελες; Ένα μικρό λάθος ή η αρχή για μια μεγάλη ιδέα; Όπως συμβαίνει με πολλές από τις καλύτερες ιστορίες, Το βιβλίο με τα λάθη ξεκινάει με ένα… λάθος. Και αυτό το λάθος, σε κάθε σελίδα που γυρίζεις μεταμορφώνεται, αλλάζει, γίνεται κάτι άλλο, μεγαλύτερο και ομορφότερο που ποτέ δεν είχες φανταστεί.

Ένα βιβλίο θησαυρός για μικρούς και μεγάλους που με λιτό κείμενο και άκρως εντυπωσιακή εικονογράφηση μας αποκαλύπτουν πώς ακόμα και τα μεγαλύτερα λάθη μπορούν να μεταμορφωθούν στις πιο λαμπρές ιδέες και να γίνουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μήνυμά του βασικό: Μην αφήσετε τα λάθη να σας εμποδίσουν. Απελευθερώστε τη φαντασία σας. Απενοχοποιήστε τα λάθη. Αφήστε τη δημιουργικότητα να σας παρασύρει.

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Corinna Luyken που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο. Βραβεύτηκε με ειδική τιμητική αναφορά το 2018 στα διεθνή βραβεία Bologna Ragazzi Opera Prima που απονέμονται στην ιταλική βιβλιούπολη, κέρδισε το βραβείο της SCΒWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators ), το βραβείο PNBA (Pacific Northwest Booksellers Association), ενώ ήταν φιναλίστ στα βραβεία αναγνωστών Goodreads το 2018.

Πηγή

Top