Μουσικό Χωριό Φέγγαρος: τα εργαστήρια
Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος διεξάγεται για πέμπτη χρονιά, στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας και περιλαμβάνει δέκα εργαστήρια μουσικής και αφήγησης , ένα artist residency και ένα εργαστήρι αρχιτεκτονικής . Καλλιτέχνες από Κύπρο , Ελλάδα και Αγγλία, θα εισηγηθούν και θα συντονίσουν τα εργαστήρια, μέσα από εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και δημιουργίας.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ βραδινές συναυλίες και παρουσιάσεις, ανοικτές προς το κοινό, θα ολοκληρώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα.
Τα εργαστήρια:
● Ευγένιος Βούλγαρης – Μακάμια και λαϊκοί δρόμοι: συγκοινωνούντες κώδικες του προπολεμικού ρεμπέτικου
Στη μουσική πράξη αυτού που ευρέως ονομάζουμε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όροι όπως τα μακάμ και οι λαϊκοί δρόμοι χρησιμοποιούνται ως κώδικες επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ερμηνευτικής ικανότητας, αλλά και της ικανότητας αυτοσχεδιασμού – ταξίμι. Στο εργαστήρι αυτό οι σπουδαστές θα καταπιαστούν με τη γενική παρουσίαση των κωδίκων αυτών, τη σχέση τους, και τη σύνδεσή τους με τη μουσική πράξη του προπολεμικού αστικού λαϊκού τραγουδιού, γνωστού ως προπολεμικό ρεμπέτικο.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που ασχολούνται με λαϊκά και παραδοσιακά όργανα, αλλά και σε όσους έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις ανατολικές μουσικές παραδόσεις.
● Μάρθα Μαυροειδή – The Happy Hour Choir Vol.2: Ένα εργαστήρι για την ανθρώπινη φωνή
Κάθε φωνή είναι μοναδική. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ιδιαιτερότητες της φωνής μας και να πειραματιστούμε με αυτήν με δημιουργικό τρόπο. Το εργαστήρι εξερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής, αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο. Ξεκινώντας από απλά φωνητικά σχήματα, θα σχηματίσουμε μία ορχήστρα από φωνές, την “The Happy Hour Choir”. Η “The Happy Hour Choir” είναι μία ορχήστρα που μεταμορφώνεται σε όχημα για ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Μια ορχηστρική σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι από τη Λιλιπούπολη, μια μελωδία από τις ορχήστρες του Αραβικού κόσμου, ένα Βουλγάρικο πολυφωνικό τραγούδι, ένα Ινδικό
ρυθμικό σχήμα, ένα παραδοσιακό τραγούδι από τα Δωδεκάνησα, μπορούν να αποτελέσουν
έμπνευση για τον επόμενο μουσικό σταθμό. Το εργαστήρι είναι ταυτόχρονα και ένα πείραμα για το πώς συμμετέχουμε σε ένα σύνολο, πώς συμβάλλουμε με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας σε ένα αποτέλεσμα ομαδικό, ανακαλύπτοντας τη δύναμη της φωνής μας μέσα από την συνύπαρξη με άλλες φωνές.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τη φωνή του μέσα σε ένα φωνητικό σύνολο, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικούς και μη.
● Γιώργος Καλογήρου – Εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Τόπος – Λόγος – Ήχος»
«Τραγουδώ τους πεσμένους προπάτορες
Είμαι των άστρων ο σκύλος
με τα μάτια κοιτάζω ψηλά
με τα χέρια γιορτάζω τη λάσπη».(Νίκος Καρούζος, «Σύντομον»)
Τι είναι τραγούδι; Τι κουβαλά; Ποια είναι τα συστατικά του; Ποιος στίχος «τραγουδιέται» και ποιος όχι; «Κυπριακό τραγούδι» ή «τραγούδι με τόπο αναφοράς την Κύπρο»; Ποια η σχέση δημιουργού – ακροατή; Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για το τραγούδι, τη δημιουργία του – το «πάντρεμα» στίχου και μουσικής – τη δύναμη του, με στοιχεία από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τη σύγχρονη δημιουργία και με γνώμονα την έννοια του τόπου, έχοντας ως τόπο αναφοράς την Κύπρο. Απώτερος στόχος του εργαστηρίου, γι’ αυτούς που θα το παρακολουθήσουν, είναι η άσκηση του καλλιτεχνικού τους κριτηρίου κατά την ακρόαση και τη σύνθεση ενός τραγουδιού και η βελτίωση της δημιουργικότητας τους.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και σε όποιον άλλον τον ενδιαφέρει η τέχνη του τραγουδιού στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Οι μουσικοί μπορούν να συμμετέχουν με οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Δεν απαιτούνται υψηλές μουσικές γνώσεις. Το εργαστήρι θα είναι στην ελληνική γλώσσα.
● Άντης Σκορδής – Τα-κετσάκ- Ντι-Κι- Να-τσάκ- Τομ…τσάκ;
Ο ρυθμός είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Από τη στιγμή της γέννησης, η καρδιά μας κτυπά και είμαστε συντονισμένοι με κάτι ρυθμικό που μας συνοδεύει μέχρι το “τέλος”. Στο εργαστήρι οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν το ρυθμό με διαφορετικές προσεγγίσεις, με επίκεντρο την Καρνατική μουσική και την Γκάμελαν. Μέσα από τις τεχνικές της Καρνατικής μουσικής, θα αναπτύξουν την έννοια της πολυρυθμίας (συνύπαρξης δύο ή περισσότερων ρυθμών σε μια χρονική στιγμή), θα εκτελέσουν πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις, και θα εισαχθούν σε μεθόδους για την βελτίωση της αίσθησης του παλμού. Παράλληλα, μέσα από τις τεχνικές της Γκάμελαν το εργαστήρι θα εστιάσει σε θέματα συγχρονισμού και συντονισμού που αφορούν την ομάδα, και θα αναπτυχθεί η ρυθμική αντίστιξη σε βαθμό όπου σαν ομάδα οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να παρουσιάσουν πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις. Τα μαθήματα θα είναι χωρισμένα σε
θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπου στο θεωρητικό επίπεδο θα εκτελούνται τα νέα ζητήματα λεκτικά (Konnakol/Takedimi), και στην συνέχεια θα εφαρμόζονται οι τεχνικές στα μουσικά όργανα. Στο τέλος, θα δημιουργηθεί μια σύνθεση, η οποία θα περιέχει τα ρυθμικά ζητήματα που θα καλυφθούν στο εργαστήρι, μαζί με άλλα στοιχεία της Καρνατικής και της Γκάμελαν μουσικής (κλίμακες – Raga, μέτρο – Tala, φόρμα, κ.α.). Η σύνθεση θα παρουσιαστεί σε συναυλία στο Μουσικό Χωριό.
Το εργαστήρι αφορά μουσικούς όλων των επιπέδων, χορευτές, και άτομα τα οποία θέλουν να βελτιώσουν ή να αναπτύξουν την ρυθμική τους αντίληψη. Το εργαστήρι είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους μουσικούς (εκτελεστές, συνθέτες, καθηγητές).
● Χάρης Ιωάννου – Εργαστήρι Μουσικής Jazz
Στο εργαστήρι οι σπουδαστές θα μελετήσουν την θεωρία και την πρακτική της μουσικής jazz μέσα από τα μάτια του βιρτουόζου μουσικού Χάρη Ιωάννου. Θα συζητήσουν και θα δουλέψουν πάνω σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν κλίμακες (major, minor 6 diminished, dominant κλπ), καθώς και αρπίσματα (minor, major, diminished, augmented), διερευνώντας ταυτόχρονα ποια είναι η αρμονική τους σχέση μέσα στα κομμάτια. Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει παραδείγματα με μελωδικές γραμμές βασισμένες στο πλαίσιο των διδασκόμενων θεμάτων, με αναφορά στη σημαντικότητα και χρήση του ρυθμού.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλα τα όργανα και σε τραγουδιστές.
● Ερμής Μιχαήλ – Μοντέρνα Κιθάρα Vol.3
Το εργαστήρι έχει ως στόχο οι σπουδαστές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο, μέσα από τον κόσμο του αυτοσχεδιασμού και ταυτόχρονα να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τον ρόλο της κιθάρας σε ένα μουσικό σύνολο. Ταυτόχρονα, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω σε θέματα τεχνικής, αισθητικής, στο κτίσιμο μουσικού λεξιλογίου μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά, έτσι ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάπτυξη ιδεών οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να εξελιχτούν σε αυθεντικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις (re-arrangements). Στυλιστικά, το εργαστήρι θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε κιθαρίστες όλων των επιπέδων.
● Μιχάλης Καπηλίδης – Μονά μέτρα: Ελληνικοί και Βαλκανικοί ρυθμοί για το drumset
Τα μονά μέτρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα και μυθοποιημένα θέματα στο drumming και στη μουσική γενικότερα. Ο εισηγητής θα παραθέσει απλούς τρόπους γνωριμίας και εξοικείωσης με αυτά, τόσο θεωρητικούς όσο και πρακτικούς. Ξεκινώντας από πολύ βασικά στάδια, θα παρουσιάσει έννοιες, τρόπους μετρήματος και τεχνικές τις οποίες μπορεί να κατανοήσει, να εξασκήσει και στην συνέχεια να
εφαρμόσει ακόμα κι ένας σχετικά αρχάριος ντράμερ. Σε δεύτερο επίπεδο οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ρυθμούς από την Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα Βαλκάνια (όπου τα μονά μέτρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον). Απώτερος σκοπός είναι όχι κατ’ανάγκη η αναπαραγωγή αυτών των ρυθμών / χορών στην παραδοσιακή τους μορφή, αλλά η εφαρμογή τους στο σετ των τυμπάνων και η δημιουργία φρασεολογίας και γλώσσας η οποία θα μπορεί εφαρμοστεί στο στυλ / ιδίωμα με το οποίο ασχολείται ο καθένας.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ντράμερ και κρουστούς όλων των επιπέδων.
● Μάριος Τακούσιης – Μουσική για την κινούμενη εικόνα
Η μουσική που συνοδεύει μια ταινία, μια διαφήμιση ή ένα βιντεοπαιχνίδι, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να διαπεράσουν τα συναισθήματα στον θεατή. H κάθε εικόνα έχει την ανάγκη να ντυθεί με τη δική της ξεχωριστή μουσική ή και τη σιωπή. Στο εργαστήρι θα συζητηθεί η διαδικασία της μουσικής επένδυσης από την συγγραφή του σεναρίου μέχρι την εμπορική προβολή. Πώς συνεργάζεται ο συνθέτης με το σκηνοθέτη, πως γίνεται η σύλληψη και η σύνθεση, πως γίνεται η παραγωγή, η μίξη και ο συγχρονισμός, πώς η μουσική συνδυάζεται με τα ηχητικά εφέ; Μέσω της ανάλυσης επιλεγμένων ταινιών και διαφημίσεων θα γίνει μια προσπάθεια για επεξήγηση των διάφορων τεχνικών σύνθεσης και μουσικής επένδυσης. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν όσα θα διδάσκονται συνθέτοντας όλοι μαζί τη μουσική για μια ταινία μικρού μήκους η οποία θα είναι και η τελική
παρουσίαση του εργαστηρίου.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες συνθέτες και οργανοπαίχτες.
● Μαρίνα Κατσαρή – Εργαστήρι αφήγησης – Ιστορίες για τα παπούτσια των άλλων
Η Μαρίνα Κατσαρή επιστρέφει για 3η χρονιά στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος με ένα ακόμα βιωματικό και συμμετοχικό εργαστήρι αφήγησης. Φέτος, οι συμμετέχοντες θα φορέσουν τα παπούτσια των φανταστικών τους ηρώων και θα δανειστούν τις αισθήσεις τους για να βιώσουν ως αφηγητές τις ιστορίες τους με το δικό τους σώμα. Θα αναζητήσουν το πλαίσιο και τα όρια της σχέσης αφηγητή και αφηγήματος και θα εξερευνήσουν την ενσυναίσθηση ως παράγοντα μιας επιτυχημένης αφήγησης. Το
φετινό εργαστήρι είναι σχεδιασμένο ώστε να συμπεριλάβει ισότιμα όσους/ες έχουν ήδη σχετική εμπειρία, αλλά και όσους/ες θα ξεκινήσουν τώρα το ταξίδι τους.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε φιλόδοξους/ες αφηγητές/τριες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες από άλλους χώρους, εργαζόμενους/ες στα ΜΜΕ και στην επικοινωνία, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και σε όποιον/α αγαπά τις ιστορίες, τους θρύλους, τη μυθολογία και θέλει να δαμάσει την απροσμέτρητη δύναμή τους!
● Λευτέρης Μουμτζής – H ψυχοσύνθεση του μουσικού
Τι μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε με τη μουσική; Μπορούμε να φανταστούμε μέχρι πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε ή κάτι μας αποτρέπει; Πώς εκτιμούμε τον εαυτό μας; O Λευτέρης Μουμτζής καλεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς όλων των ηλικιών και ιδιωμάτων σε ένα πενθήμερο εργαστήρι που κύριο σκοπό έχει να αναλύσει και να «ξεσκεπάσει» τους λόγους που συλλογικά και ατομικά μας σταματούν από το να πραγματοποιήσουμε τις δημιουργικές μας επιθυμίες. Σαν αφετηρία, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τους προβληματισμούς και τα όνειρά μας με την ομάδα και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και ομαδικά, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να «ξεσκαλώσουμε», να είμαστε πιο δημιουργικοί, πιο ενθουσιώδεις και πιο ανοικτοί σε προκλήσεις και επιρροές. Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει ακροάσεις ακουστικού υλικού από τους σπουδαστές, ανάλυση υλικού που χρησιμοποιούν για την προώθηση της δουλειάς τους, αλλά και παίξιμο και ανάλυση στην ερμηνεία και τη σύνθεση. Επίσης, θα κοιτάξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαδώσουμε ή να κυκλοφορήσουμε τη μουσική μας, αλλά και το πώς να χρησιμοποιήσουμε με δημιουργικό τρόπο το υλικό που ήδη έχουμε.
Στόχος είναι να φύγει ο κάθε σπουδαστής από το εργαστήρι λίγο πιο συνειδητοποιημένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εφοδιασμένος με καινούριες και ουσιαστικές ιδέες σχετικά με το τι θέλει τελικά να υλοποιήσει.
Το εργαστήρι είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε ασχολείται με τη μουσική, αλλά και σε όποιον ασχολείται με οτιδήποτε δημιουργικό.
● Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής – Χωρικές συντυσιές ΙV
Το εργαστήρι βασίζεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Κάτω Δρυ. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει πώς μέσα από μια αρχιτεκτονική επέμβαση ενθαρρύνονται οι δημόσιες δραστηριότητες που πηγάζουν κυρίως από την τυχαιότητα της συνεύρεσης στον χώρο και παράλληλα πώς σε μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση βασισμένη σε ένα υφιστάμενο περιβάλλον μπορούν να φιλοξενηθούν περιοδικές χρήσεις και λειτουργίες. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, θα περάσουν από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση της τελικής κατασκευής στο χώρο σε κλίμακα ένα προς ένα. Την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν οι: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Ντέλης Παπαδόπουλος, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Ελένη Φλουρή και Αντρέας
Τσιακλής.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χώρο του design. https://xssummerworkshop.com
*Υποστηρικτής του εργαστηρίου: Πανεπιστήμιο Frederick
Διάρκεια εργαστηρίου: 50 ώρες, έναρξη 19 Ιουλίου
*για το εργαστήρι αρχιτεκτονικής παρέχεται δωρεάν διαμονή σε όλους τους συμμετέχοντες
● Dave De Rose – Artist residency
Ο Dave De Rose θα βρίσκεται στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης (resident artist), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αφιερώνοντας χρόνο στο να επισκέπτεται όλα τα εργαστήρια, αλλά και παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των βραδινών jam-sessions. Κατά τη διάρκεια του Μουσικού Χωριού, θα επιλέξει μερικούς σπουδαστές από κάθε εργαστήρι για να δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσιάσει και θα ηχογραφήσει τη δουλειά του με τη λήξη του Μουσικού Χωριού. Η ομάδα θα συναντιέται για πρόβες εκτός των ωρών των εργαστηρίων ενώ το ποικίλο υλικό που θα δουλέψει θα εξυπηρετεί τις ικανότητες των σπουδαστών, έτσι ώστε να παρουσιάσει μία τελική παραγωγή που θα αναδεικνύει τις διάφορες πτυχές της εκπαίδευσής τους στο
Χωριό. Το μουσικό σύνολο, θα συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα της τελικής παρουσίασης, όπως τον προγραμματισμό των προβών, τη διαχείριση όλων των πτυχών της προετοιμασίας (από την παρουσίαση επί σκηνής έως τον ήχο), καθώς επίσης και τη μουσική κατεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις.
Οι συμμετέχοντες του συνόλου θα ενθαρρυνθούν να φτιάξουν μια πρωτότυπη παράσταση που θα προβάλλει τις προσωπικότητες και τη δημιουργικότητά τους.
Στόχοι του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος:
● Η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδραστικών εργαστηρίων των οποίων εισηγητές αποτελούν καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο στα πλαίσια της σύγχρονης και παραδοσιακής δημιουργίας. Τα εργαστήρια αποβλέπουν σε μια πιο ευρεία και ουσιαστική προσέγγιση των επιμέρους θεματικών τους, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς καλλιτεχνικής ανάπτυξης.
● Η προμελετημένη, αλλά και η αυθόρμητη εμπλοκή των σπουδαστών και εισηγητών στην ερμηνεία μουσικών, ή άλλων έργων.
● Η επωφελής ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, φιλότεχνων και
συμμετεχόντων.
● Η δημιουργία μιας υβριδικής καλλιτεχνικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δημιουργίας, όσο και στην παραγωγή / διανομή καλλιτεχνικού υλικού.
Αν επιθυμείς να συμμετάσχεις σε κάποιο από τα εργαστήρια, μπορείς να συμπληρώσεις την αίτηση συμμετοχής εδώ.
Γενικές Πληροφορίες
Διάρκεια κάθε εργαστηρίου:
Περίπου 30 ώρες, πρωϊνές και απογευματινές συναντήσεις
Κόστος Συμμετοχής:
€175 – Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήρι
€215 – Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήρι και πέντε μεσημεριανά γεύματα από το εστιατόριο “Το Σπίτι των Ανέμων”.
** Το κόστος συμμετοχής θα συμπεριλαμβάνει και μία ονομαστική τριήμερη πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2018. Ισχύει μόνο για εγγραφές που θα πληρωθούν μέχρι την 21η Μαϊου 2018.
Διαμονή:
Δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες)
Αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση
Περισσότερες Πληροφορίες/Εγγραφές/Πληρωμή:
www.fengaros.com/fengaros-music-village/2018
Επικοινωνία:
(+357) 99735225
info@louvana.com.cy
Ακύρωση εγγραφής με επιστροφή χρημάτων μέχρι τις 5 Ιουλίου 2018.
Πηγή