Oι Μουσικές Αυλές στην Ικαρία για 8η χρονιά!
Μουσικές Αυλές
Οι Μουσικές Αυλές είναι ένα ζωντανό μουσικό σεμινάριο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις Ράχες Ικαρίας και ήδη τον φετινό Ιούλιο του 2019 συμπληρώνει οκτώ χρόνια λειτουργίας.
Το επίκεντρο του σεμιναρίου είναι το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας «Αϊ-Γιάννης» που βρίσκεται σε μια εξοχική τοποθεσία πολύ κοντά στο χωριό Χριστός Ραχών, ενώ πολλά από τα μαθήματα και τα διάφορα εργαστήρια του σεμιναρίου φιλοξενούνται στις αυλές των σπιτιών της γειτονιάς γύρω από την εκκλησία -εξ’ ου και η ονομασία «Μουσικές Αυλές».
Οι Μουσικές Αυλές προετοιμάζονται και διοργανώνονται κάθε χρόνο χωρίς αναθέσεις και χωρίς σπόνσορες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην προσωπική δουλειά των μελών της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας, ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού σε τακτικές συνελεύσεις.
Κίνητρο όλων είναι η αγάπη για τη μουσική, καθώς και η διάθεση επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέλουν να συνευρεθούν για να παίξουν μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες.
Έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Αυλές πριν οκτώ χρόνια, στην αρχή με τρία μόνο μουσικά εργαστήρια, ενώ οι μαθητές ήταν κυρίως μέλη της Κίνησης Πολιτών και μερικοί άλλοι Ικαριώτες που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.
Πάντα με κεντρικό άξονα την ανατολική μουσική παράδοση, από τότε ως σήμερα το μουσικό σεμινάριο Ικαρίας μεγάλωσε, άπλωσε ρίζες και ωρίμασε χάρη στη συμμετοχή πολλών μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την αμείωτη, θερμή υποστήριξη σπουδαίων δασκάλων.
Φέτος το Σεμινάριο «Μουσικές Αυλές» φιλοξενεί τουλάχιστον 16 μουσικά εργαστήρια: ούτι, κανονάκι, κρουστά, νέι, λαούτο, φωνή, λαϊκή κιθάρα, μπουζούκι, ακορντεόν, βιολί, ορχήστρα ανατολικής μουσικής, λουπιέρα, μουσικά σύνολα, παραδοσιακοί χοροί, ηχοληψία, και οργανοποιία.
Εργαστήρια:
Ακορντεόν – Χαρούλα Τσαλπαρά
«ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ»
Το ακορντεόν, ο ρόλος και η εξέλιξή του στη λαϊκή μουσική των αστικών κυρίως κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα
Το ακορντεόν εισήχθη στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων στα μέσα-τέλη του 19ου αιώνα όπως και άλλα όργανα που προήλθαν από την κεντρική Ευρώπη και προσαρμόστηκαν στα ιδιαίτερα λαϊκά μουσικά ιδιώματα της κάθε περιοχής. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις περιοχές αυτές, σαν ένα όργανο εύκολο, ελαφρύ, χρηστικό και μεταφερόμενο, που εξυπηρετούσε τους λαϊκούς μουσικούς να παίζουν και να τραγουδούν οπουδήποτε, χαρίζοντάς τους αυτοδυναμία και ανεξαρτησία. Σκοπός του σεμιναρίου αυτού, είναι να φωτίσουμε το λαϊκό αυτό τρόπο χρήσης του οργάνου, το ρεπερτόριο και την εξέλιξή του με σημείο αναφοράς μας την ύπαρξή του από τις απαρχές ήδη της δισκογραφίας και τις πρώτες πλάκες των 78 στροφών μέχρι σχεδόν να υποσκελιστεί από το ηλεκτρικό αρμόνιο μετά τη δεκαετία του 1950. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ακορντεονίστες ή και μη, που αισθάνονται αγάπη ή έστω περιέργεια για τον ξεχωριστό αυτό τρόπο παιξίματος σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου.
Το σεμινάριο διαρκεί 7 ημέρες, συνολικά 21 ώρες, τουτέστιν 3 ώρες κάθε ημέρα. Η πρώτη μέρα θα περιλαμβάνει σύντομη θεωρητική κατατόπιση, ενώ η κάθε μέρα θα περιλαμβάνει ξεχωριστή μελέτη των δομικών χαρακτηριστικών (δρόμος, ρυθμός, συνοδεία, ταξίμι)* διαφορετικού λαϊκού μουσικού έργου, παρμένο από το πλούσιο ρεπερτόριο του ακορντεόν στη μουσική του ελλαδικού χώρου. Αναλυτικότερα:
Κυριακή 8/7: Γνωριμία. Θεωρητικό Μέρος: Ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Το ακορντεόν σε αυτό το πλαίσιο και η διαφοροποίηση των ρόλων του στα έργα των μικρασιατών συνθετών από τη μετέπειτα λαϊκή μουσική. Το όργανο, και οι άνθρωποι – σολίστες. Μικρή παρουσίαση των μουσικών έργων και των χαρακτηριστικών που θα μελετηθούν.
Δευτέρα 9/7: Μάγκικο Χασάπικο
Τρίτη 10/7: Σερβικάκι αλάνικο
Τετάρτη 11/7: Πλακιώτικο ζειμπέκικο
Πέμπτη 12/7: Πολίτικο Συρτό
Παρασκευή 13/7: τραγούδι επιλογής
Σάββατο 14/7: Επίλογος – Επανάληψη – Συναυλία (;)
(*)Κάθε ημέρα θα περιλαμβάνει από ένα διαφορετικό μουσικό έργο, έτσι ώστε να εξασκηθούμε με διαθεματικό τρόπο πάνω στους δρόμους, τη ρυθμολογία, τη συνοδεία και τον αυτοσχεδιασμό, μέσα από το ζωντανό ρεπερτόριο του οργάνου. Η διδασκαλία των μουσικών έργων θα γίνει τόσο μέσω μελέτης καταγραφών, όσο και βιωματικά τις ώρες του σεμιναρίου. Οι παρτιτούρες των έργων που θα διδαχθούν θα αποσταλούν μαζί με ηχητικά δείγματα πριν το σεμινάριο στους ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας πρώτης ματιάς.
Ημέρες Διεξαγωγής: 6-12 Ιουλίου (3ωρο πρωινό)
Η εκμάθηση και η μελέτη του βιολιού είναι μια πολύχρονη, συνεχής και χρονοβόρα διαδικασία αυτοβελτίωσης και επιτυχημένης στόχευσης σε συγκεκριμένες δεξιότητες που συνδυάζονται μεταξύ τους κάθε φορά που παίζουμε ή μελετάμε μουσική. Η φετινή συνάντηση είναι αφιερωμένη στην οργάνωση και κατάκτηση του τρόπου που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τις μουσικές μας ιδέες. Μέσα από το ρεπερτόριο του βιολιού στον ελληνικό χώρο και την ιστορία των βιολιστών θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε τα φαινόμενα που μας οδηγούν στην αποτύπωση του τοπικού ύφους, αλλά και στις ευρύτερες βιολιστικές σχολές.
Εργαλεία μας η βιολιστική τεχνική, η ρυθμολογία, ο αυτοσχεδιασμός, η τροπικότητα, η αρμονία και το ρεπερτόριο ανωνύμων και επωνύμων συνθετών.
Το σεμινάριο θα κινηθεί στους εξής άξονες:
- Βασικές αρχές ηχοληψίας
- Καλωδιώσεις, μικρόφωνα DI
- Μεθοδολογία ηχοληψίας συναυλιών
- Τεχνικές ηχογράφησης
Ημέρες Διεξαγωγής: 8-13 Ιουλίου (4ωρα το απόγευμα στις 8-9-10-11-12/7 και 2ωρο πρωινό στις 13/7)
Το σεμινάριο θα εστιάσει στην τεχνική του οργάνου μέσω του ρεπερτορίου της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και συνθέσεων Σμυρνιών συνθετών.
Το κανονάκι είναι ένα όργανο με ιδιαίτερες και πλούσιες εκφραστικές δυνατότητες. Ως επί το πλείστον συναντάται στη μουσική της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, μιας πολύ πλούσιας πολιτισμικά περιοχής που έχει δεχτεί επιρροές από την αραβική, την περσική, την τουρκική, την ελληνική και την βαλκανική μουσική παράδοση.
Το σεμινάριο θα καλύψει τις ειδικές μουσικές αναφορές του οργάνου και θα δώσει παραδείγματα διεύρυνσης του ρεπερτορίου από συγγενείς μουσικές παραδόσεις, που διατηρούν διαχρονικά διαδραστική σχέση.
Στα μαθήματα θα ασχοληθούμε με τον τρόπο, το ύφος, τον ήχο και τον ρόλο της κιθάρας ως όργανο συνοδείας. Θα κάνουμε αναφορές σε στοιχεία θεωρίας και αρμονίας της μουσικής (ανάλογα με το μέσο επίπεδο και την θέληση των συμμετεχόντων) αλλά και ρυθμούς, εναρμονίσεις σε δοσμένες μελωδίες με διάφορους τρόπους και παραδείγματα επί του ρεπερτορίου. Η ακριβής πορεία των μαθημάτων θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, το επίπεδο, και τις απορίες αυτών, για την εξυπηρέτηση όλων!
Καλή πρόοδο σε όλους μας και καλό καλοκαίρι!
Παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Ρυθμολογία, τεχνικές, ενορχήστρωση, πολυρυθμία.
Το λαούτο: Βασικές τεχνικές αρμονικής και ρυθμικής συνοδείας στη νησιωτική και στεριανή Ελλάδα.
Το σεμινάριο αυτό σκοπεύει στη γνωριμία με το ελληνικό λαούτο, όπως αυτό παίζεται στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα κινηθεί στους εξής άξονες:
* Εξοικείωση με το μουσικό ύφος κάθε περιοχής που θα ασχοληθούμε μέσω ηχητικών παραδειγμάτων
* Βασικά ρυθμικά μοτίβα ανά περιοχή
* Βασικές αρχές αρμονικής συνοδείας ανά περιοχή
* Δημιουργία συνόλων και πρακτική
Ο τελικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τις δυνατότητες του λαούτου στην αρμονική και ρυθμική συνοδεία μέσα από την μελέτη του μουσικού ύφους ανά περιοχή (όσο αυτό είναι δυνατό στη διάρκεια ενός σεμιναρίου), να μπορούν να αναγνωρίσουν και να συνοδέψουν βασικούς μουσικούς σκοπούς/χορούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για την μελλοντική προσωπική τους ενασχόληση με το όργανο αυτό.
Για την εξασφάλιση της ομαλής και επιτυχούς διεξαγωγής του σεμιναρίου προτείνονται τα εξής:
* Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα.
*Οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν στοιχειώδη εξοικείωση με το λαούτο, και φυσικά να διαθέτουν δικό τους όργανο.
* Οι συμμετέχοντες μπορούν να ηχογραφούν ή να βιντεοσκοπούν το μάθημα για προσωπική τους χρήση στη μελέτη.
Το 7ο σεμινάριο για το μπουζούκι θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
- Τεχνική
- Αυτοσχεδιασμός
- Δρόμοι και εναρμόνιση
- Ντουέτο, τρίο και κουαρτέτο μπουζουκιών
- Συνεργασία με μαθητές άλλων οργάνων για τη δημιουργία συνόλων
Το νέι, ο αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική (μακάμ), τρόποι προσέγγισης και ερμηνείας της Κλασικής Οθωμανικής, Αραβικής και Ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Το σεμινάριο θα εστιάσει στον αυτοσχεδιασμό και στην ερμηνεία έργων από το ρεπερτόριο της κλασικής Οθωμανικής, της Αραβικής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και στους τρόπους μελέτης τους, μέσα από την ανάλυση ταξιμιών, συνθέσεων και πρακτική εξάσκηση. Είναι ανοικτό για όλα τα όργανα, τα επίπεδα και όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν.
Ώρες μαθημάτων: πρωί 11π.μ.-14μ.μ. και απόγευμα 18μ.μ.-21μ.μ.
Στα φετινά μαθήματα οργανοποιίας το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος θα συνυπάρξουν. Εκτός των άλλων θα κατασκευαστούν 2 καπάκια τα οποία θα συνδεθούν σε 2 έτοιμα ηχεία και θα αναπτυχθούν εκτενώς οι διάφοροι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη μας κατά το σχεδιασμό του προσδοκώμενου ηχητικού αποτελέσματος.
* Εισαγωγή
* Το δέντρο ως οργανισμός [συνοπτικά]
* Δομή του ξύλου [Κυτταρική – Μακροκυτταρική περιγραφή]
* Κατηγοριοποίηση ειδών – Περιγραφή ιδιοτήτων τους
* Σχέση υγρασίας και ξύλου
* Όργανα της οικογένειας του λαούτου
* Τα έγχορδα ως μηχανισμοί παραγωγής ήχου
* Κατανόηση της λειτουργίας των μερών τους
* Προσδιορισμός της καταλληλότητας του υλικού για κάθε μέρος του οργάνου
[έμφαση στο ηχείο, καπάκι, καμάρια, αντηχείο]
* Ηχείο Helmholtz
* Περιγραφή της μηχανικής – στατικής ισορροπίας
* Ηχητική προδιάθεση των διαφορετικών ειδών [πρακτική αναφορά με συνδυασμούς ειδών ξύλου για την προσέγγιση του επιδιωκόμενου ηχητικού αποτελέσματος]
* Επίδειξη και αξιοποίηση κατάλληλου λογισμικού μέτρησης και ανάλυσης συχνοτήτων
* Συντελεστές ακουστικότητας του ξύλου και πρακτική εφαρμογή
* Κατασκευή καπακιών με διαφορετικούς τρόπους οργάνωσης των καμαριών
* Διαδικασία σύνδεσης καπακιού σκάφους (σε 2 σκάφη)
* Μέτρηση και αξιολόγηση των συχνοτικών ευρημάτων
* Προσδιορισμός κλίμακας
* Βασικές σχεδιαστικές αρχές [συνοπτική περιγραφή παλαιότερων και νεότερων σχεδιασμών]
* Φυσικά βερνίκια [ο ρόλος και η σημασία τους, παρασκευή εμποτισμών, αδιαβροχοποίηση και εκτέλεση συνταγών σύνθεσης βερνικιών]
* Συζήτηση για την οργανοποιία, τις μεθόδους και τα είδη της
Για την ομαλότερη πραγματοποίηση του φετινού προγράμματος σεμιναρίων οργανοποιίας κρίνεται σκόπιμο οι συμμετέχοντες να διαθέτουν τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις/εμπειρία γύρω από το αντικείμενο έτσι ώστε να επιτευχθεί με λειτουργικότερο τρόπο η διεξαγωγή των πιο εξειδικευμένων μαθημάτων.
Στο σεμινάριο θα αναπτυχθεί η τεχνική του ουτιού μέσα από τον πρακτικό του ρόλο στις μουσικές παραδόσεις του ρεμπέτικου και του μικρασιάτικου τραγουδιού καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν την βασική υποδομή των μουσικών πάνω στο όργανο. Ως αφορμές για τα παραπάνω, θα χρησιμοποιηθούν και θα διδαχθούν κομμάτια από τα παραπάνω ρεπερτόρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδολογία του τρόπου πρόσληψής τους. Τέλος, με δεδομένο ότι οι παραπάνω μουσικές παραδόσεις αλλά και το ούτι ως χρήση, συνδέονται με το θεωρητικό σύστημα των μακάμ, θα υπάρξει αυτονόητα παρουσίαση της έννοιας του μακάμ, και πολύ περισσότερο η ανάδειξη της πρακτικής του χρήσης στην ερμηνευτική σκέψη της μουσικής πράξης, είτε αυτή αφορά συνθέσεις όπως τα τραγούδια, είτε αφορά τον αυτοσχεδιασμό, γνωστό ως ταξίμι.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως επιπέδου. Θα είναι εργαστηριακού χαρακτήρα με στόχο την διάδραση μου ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα!
Ηλεκτροακουστικός ήχος. Εργαστήριο χειρισμού λουπαδόρων, εφέ. Αφορά αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν με το όργανο τους χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα, εφέ, παραμορφωτές και λουπαδόρους. Θα δούμε το χειρισμό αυτών των “οργάνων”, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που έχουν όταν η πηγή τους είναι ακουστικά ή παραδοσιακά όργανα. Όλο αυτό με μικρά παραδείγματα από ανασυνθέσεις και ενορχηστρώσεις κομματιών ανιχνεύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προκύπτει από αυτή τη διεργασία.Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να έχουν το δικό τους εξοπλισμό.
Από τη Σμύρνη, τα μικρασιατικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως τον Πειραιά και τα αστικά παράλια της Κρήτης, θα παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του μικρασιάτικου τραγουδιού από τις ρίζες του ως τους Μικρασιάτες μουσικούς και συνθέτες που έφτασαν ως πρόσφυγες στην Αθήνα αλλά και μέχρι τα βόρεια παράλια της Κρήτης και δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους μουσικούς το αστικό ρεμπέτικο τραγούδι.
Επίσης θα δώσουμε προσοχή στη συνύπαρξη του σμυρνέικου ύφους τραγουδιού με τη σχολή του Πειραιά, τις επιρροές, την επικοινωνία αλλά και τις διαφορές ανάμεσά τους, τα μουσικά ύφη και ιδιώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι κατά την εποχή του μεσοπολέμου ως το πρώιμο λαϊκό τραγούδι.
Στο εργαστήρι μας θα δουλέψουμε ρεπερτόριο τραγουδιών απ’ όλο το φάσμα αυτής της μεγάλης αστικής παράδοσης, θα δούμε τη διαδρομή κάποιων τραγουδιών από τον έναν τόπο στον άλλο και τις παραλλαγές τους, θα κάνουμε ένα ενδιαφέρον ταξίδι από τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της Σμύρνης ως τις συνθέσεις σπουδαίων Μικρασιατών μουσικών, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Ασίκης, ο Σκαρβέλης, κ.με ξεχωριστή αναφορά και σπουδή στους μεγάλους ερμηνευτές της εποχής εκείνης που τραγούδησαν τους παραπάνω συνθέτες, καθώς και σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα της τότε δισκογραφίας, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Μαρίκα η Πολίτισσα, ο Αντώνης Διαμαντίδης (Νταγκάς), ο Κώστας Ρούκουνας ή Σαμιωτάκης, ο Γιώργος Κάβουρας, ο Στελλάκης Περπινιάδης κ.ά., μέχρι τους σημαντικότερους δημιουργούς της Πειραιώτικης σχολής όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και “η ξακουστή τετράς του Πειραιά”, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Παπαϊωάννου κ.ά., ενώ επίσης θα μελετήσουμε Τσιτσάνη και το πρώιμο μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι μέσα από τους χαρακτηριστικούς συνθέτες της εποχής, όπως ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Χιώτης στα πρώτα του κομμάτια, κ.ά., και σπουδαίους ερμηνευτές όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, Στέλλα Χασκίλ, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης κ.ά.
Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την τεχνική του μικρασιατικού τραγουδιού στις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και σε ένα ιδιαίτερο κομμάτι φωνητικού τραγουδιστικού αυτοσχεδιασμού αυτής της εποχής, τον σμυρναίικο μανέ.
Θα αναλύσουμε κάποια κομμάτια, συνθέσεις Σμυρνιών συνθετών, ως προς το τραγουδιστικό μέρος και θα αναφερθούμε και στα δομικά τους χαρακτηριστικά (δρόμος, ρυθμός κλπ).
Θα αναπτύξουμε την τεχνική του σμυρναίικου μανέ με βάση κάποια παραδείγματα τέτοιων κομματιών από ηχογραφήσεις της εποχής εκείνης. Επίσης θα γίνει αναφορά στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον αποτελούν (στιχουργικά, ρυθμικά, κίνηση του δρόμου του μανέ).
Στην τρίτη μας χρονιά στις Μουσικές Αυλές η μουσικοχορευτική μας περπατησιά καθορίζεται από δύο στόχους· την ανάδειξη της ομάδας και την ανάδειξη της παρουσίας κοινών χορευτικών τεχνικών στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Στον πρώτο μας στόχο, με τις γνώσεις του και την δεξιοτεχνία του στην βιολίστικη παράδοσή μας, αρωγός μας θα είναι ο Κυριάκος Γκουβέντας, για να παρουσιάσουμε στην αυλαία των Μουσικών Αυλών σκοπούς και χορούς από τα νησιά μας.
Δεύτερος και περισσότερο τεχνικός στόχος είναι η παρουσία της αναπάρσης (αναπήδηση και άρση) στα χορευτικά μέτρα των χορών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, με ερωτήματα για το κατά πόσο η τεχνική επηρεάζει το ύφος ή τελικά αποτελεί η ίδια το ύφος ενός χορού, προσαρμοσμένου πάντοτε σους χορευτικούς δρόμους κάθε περιοχής.
Μουσικές Αυλές 2019. Εδώ στο Χριστό Ραχών τα πάντα συνεχίζουν να χορεύουν…
Φόρμα Συμμετοχής – email: info@musicalyards.gr
Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις των Μουσικών Αυλών.