7ο Σεμινάριο Ικαρίας – Μουσικές Αυλές 2018

 

Σεμινάρια:


Γιώργος Φουντούκος – Κιθάρα

Ημερομηνίες 7-13 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο Στα μαθήματα θα προσπαθήσω να μεταδώσω την γνώση και την εμπειρία μου στο πώς μπορεί κάποιος να συνοδεύσει μια λαϊκή ορχήστρα και πρακτικά να προσεγγίσουμε λαϊκά κομμάτια με σκοπό να παιχτούν σαν σύνολο απο τους μαθητές, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή στην πράξη η δομή ενός μουσικού κομματιού από την τεχνική, το ρυθμό του, το ύφος της εποχής, την αρμονία και τη μελωδία.


Ευγένιος Βούλγαρης – Ούτι

Ημερομηνίες 7-13 Ιουλίου Λίγα λόγια για το μάθημα Στο σεμινάριο θα αναπτυχθεί η τεχνική του ουτιού μέσα από τον πρακτικό του ρόλο στις μουσικές παραδόσεις του ρεμπέτικου και του μικρασιάτικου τραγουδιού καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν την βασική υποδομή των μουσικών πάνω στο όργανο. Σαν αφορμές για τα παραπάνω, θα χρησιμοποιηθούν και θα διδαχθούν κομμάτια από τα παραπάνω ρεπερτόρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδολογία του τρόπου πρόσληψής τους.


Κυριάκος Γκουβέντας – Βιολί

Ημερομηνίες 8-14 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο Η εκμάθηση και η μελέτη του βιολιού είναι μια πολύχρονη,συνεχής και χρονοβόρα διαδικασία αυτοβελτίωσης και επιτυχημένης στόχευσης σε συγκεκριμένες δεξιότητες που συνδιάζονται μεταξύ τους κάθε φορά που παίζουμε ή μελετάμε μουσική,όσον αφορά το βιολί. Η φετεινή συνάντηση είναι αφιερωμένη στην οργάνωση και κατάκτηση του τρόπου που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τις μουσικες μας ιδέες.


Μανώλης Πάππος – Μπουζούκι

Ημερομηνίες 8-14 Ιουλίου Λίγα λόγια για το μάθημα Το 6ο σεμινάριο για το μπουζούκι θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Τεχνική Αυτοσχεδιασμός Δρόμοι και εναρμόνιση Ντουέτο τρίο και κουαρτέτο μπουζουκιών Συνεργασία με μαθητές άλλων οργάνων για τη δημιουργία συνόλων Ο Μανώλης Γεννήθηκε στον Πειραιά και από το 1978 άρχισε να ασχολείται με την λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική μαθαίνοντας μπουζούκι, ούτι και κιθάρα.


Μαρία Κώτη – Παραδοσιακό τραγούδι

Ημερομηνίες 6-12 Ιουλίου Λίγα λόγια για το μάθημα Η Μαρία Κώτη με αφετηρία την παραδοσιακή μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας της,της Κρήτης, μας ξεναγεί σε ενδιαφέροντα τοπία του παραδοσιακού μας τραγουδιού, στις γειτονιές του καθώς και στα σημεία συνάντησης και όσμωσης των πολιτισμών και των μουσικών παραδόσεων: από τα ριζίτικα και τα αστικά της Κρήτης μέχρι την παράδοση του μικρασιάτικου και ρεμπέτικου τραγουδιού. Η Μαρία Η Μαρία Κώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία και είναι πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής.


Μαρία Πλουμή – Λαούτο

Ημερομηνίες 7-13 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο Το λαούτο: Βασικές τεχνικές αρμονικής και ρυθμικής συνοδείας στη νησιωτική και στεριανή Ελλάδα. Το σεμινάριο αυτό στοχεύει στη γνωριμία με το ελληνικό λαούτο όπως αυτό παίζεται στην ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα βασιστεί στους εξής άξονες: Εξοικείωση με το μουσικό ύφος κάθε περιοχής που θα ασχοληθούμε μέσω ηχητικών παραδειγμάτων. Βασικά ρυθμικά μοτίβα ανά περιοχή. Βασικές αρχές αρμονικής συνοδείας ανά περιοχή. Δημιουργία συνόλων και πρακτική.


Νίκος Παραουλάκης – Νέυ

Ημερομηνίες 6-12 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο “Το νέυ, ο αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική (μακάμ), τρόποι προσέγγισης και ερμηνείας της Κλασσικής Οθωμανικής, Αραβικής και Ελληνικής μουσικής παράδοσης.” Το σεμινάριο θα εστιαστεί στον αυτοσχεδιασμό και στην ερμηνεία έργων απο το ρεπερτόριο της κλασσικής Οθωμανικής, της Αραβικής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και στους τρόπους μελέτης τους, μέσα απο την ανάλυση ταξιμιών, συνθέσεων και την πρακτική εξάσκηση. Είναι ανοικτό για όλα τα όργανα, τα επίπεδα και όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν.


Νίκος Πάτας & Ελένη Δρόσου – Παραδοσιακοί χοροί

Ημερομηνίες 8-14Ιουλίου Η οπτική μας για τον χορό. Ο χορός αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων αλλά και επικοινωνίας του ανθρώπου με τους γύρω του. Είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Χορεύοντας ενεργοποιείται ο αυθορμητισμός μας και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αποφορτιζόμαστε και γνωρίζουμε τα συναισθήματα μας.


Σοφία Λαμπροπούλου – Κανονάκι

Ημερομηνίες 11-15Ιουλίου Λίγα λόγια για το μάθημα Το σεμινάριο θα εστιάσει στην τεχνική του οργάνου μέσω του ρεπερτορίου της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και συνθέσεων σμυρνιών συνθετών. Το κανονάκι είναι ένα όργανο με ιδιαίτερες και πλούσιες εκφραστικές δυνατότητες. Ως επί το πλείστον συναντάται στη μουσική της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ πλούσια πολιτισμική περιοχή που έχει δεχθεί επιρροές από την αραβική, την περσική, την τουρκική, την ελληνική και την βαλκανική μουσική παράδοση.


Σοφία Λαμπροπούλου – Ορχήστρα ανατολικής μουσικής

Ημερομηνίες 7-13 Ιουλίου Λίγα λόγια για το μάθημα Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε κομμάτια της Αστικής Μουσικής παράδοσης των Ιωαννίνων. Θα έχει τη μορφή πρόβας κατά την οποία θα γίνεται ενορχήστρωση, εκτέλεση. Αφορά σε μουσικούς και τραγουδιστές ανεξαρτήτως επιπέδου. (Δεν υπάρχει περιορισμός οργάνων) Στόχος του σεμιναρίου είναι να δοθεί μια συναυλία από τους συμμετέχοντες την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου (13 Ιουλίου). Τα κομμάτια θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες μετά την εγγραφή τους.


Χαρούλα Τσαλπαρά – Ακορντεόν

Ημερομηνίες 8-14 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ Το ακορντεόν, ο ρόλος και η εξέλιξή του στη λαϊκή μουσική των αστικών κυρίως κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Το ακορντεόν εισήχθη στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων στα μέσα-τέλη του 19ου αιώνα όπως και άλλα όργανα που προήλθαν από την κεντρική Ευρώπη και προσαρμόστηκαν στα ιδιαίτερα λαϊκά μουσικά ιδιώματα της κάθε περιοχής.


Χρήστος Σπουρδαλάκης & Γιάννης Κάτος – Οργανοποιία

Ημερομηνίες 7-20 Ιουλίου Πρώτη εβδομάδα Χρήστος Σπουρδαλάκης Θεωρητικά οργανοποιίας Εισαγωγή Το δέντρο ως οργανισμός [συνοπτικά] Δομή του ξύλου [Κυτταρική – Μακροκυτταρική περιγραφή] Κατηγοριοποίηση ειδών – Περιγραφή ιδιοτήτων τους Σχέση υγρασίας και ξύλου Μπουζούκι – Μέρος Α Το μπουζούκι ως μηχανισμός παραγωγής ήχου Κατανόηση της λειτουργίας των μερών του μπουζουκιού Προσδιορισμός της καταλληλότητας του υλικού για κάθε μέρος του οργάνου [έμφαση στο ηχείο, καπάκι, καμάρια, αντηχείο] Ηχείο Helmholtz Περιγραφή της μηχανικής – στατικής ισορροπίας του μπουζουκιού Ηχητική προδιάθεση των διαφορετικών ειδών.


Χρήστος Χαρμπίλας – Ηχοληψία

Ημερομηνίες 8-14 Ιουλίου Λίγα λόγια για το σεμινάριο TODO Βιογραφικό Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Το 1981 αποφοίτησε απο την Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης όπου διδάχτηκε Βασική Θεωρία Μουσικής. Το 1983 παίζει τύμπανα στα 343 Κιλά Κρέας. Το 1989 μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη όπου παίζει τύμπανα μαζί με τον Τίτο Καργιωτάκη στους O.S.L.T. και εργάζεται σαν τεχνικός ήχου στην ALPHA SOUND της Θεσσαλονίκης. Το 1990 εργάζεται σαν ηχολήπτης στο στούντιο JAM.
 
Top