Μουσικές Αυλές 2022, Αϊ Γιάννης Ικαρία

Μουσικές Αυλές 2022, Αϊ Γιάννης Ικαρία
Ημέρες Διεξαγωγής: 4-10 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 – 20:00  (σύνολο 21 ωρών)

 

Τα παραδοσιακά κρουστά και οι ρυθμοί στην Ελλάδα, με επιρροές από τα Βαλκάνια, την Μικρά Ασία και την ανατολική Μεσόγειο.

Το νταούλι, το τουμπελέκι, τα ντέφια – μπεντίρ – Riq, τα ιδιόφωνα μικρά κρουστά, οι τεχνικές, οι φράσεις, τα ρυθμικά μοτίβα και οι ήχοι των κρουστών οργάνων που συναντάμε στις μουσικές και τα τραγούδια των παραπάνω περιοχών, σε παραλλαγές από μέρος σε μέρος.

Ο ρόλος του μουσικού των κρουστών μέσα στο σύνολο και η ενορχήστρωση των κρουστών οργάνων στα μουσικά κομμάτια.

Ρυθμολογία, ανάλυση, ρυθμική πολυφωνία, γκρουπ κρουστών, μοιράζοντας τους ρόλους μέσα στην ομάδα.

Διδασκόμενοι μέσω της προφορικής παράδοσης χρησιμοποιούμε την ρυθμική προφορική γλώσσα και τις συλλαβές και στη συνέχεια καταγράφουμε τους ρυθμούς μας σε σύμμεικτη σημειογραφία.

Χτίζουμε τον αυτοσχεδιασμό και την ρυθμική ομιλία-συνομιλία μέσω των κρουστών-φωνής, σε παλαιά και νεότερα ρυθμικά μοτίβα.

* Τα μαθήματα θα παραδίδονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Βιογραφικό

Ο Μανούσος Κλαπάκης  γεννήθηκε στην Αθήνα και ήρθε σε επαφή με τη μουσική και τα κρουστά με πρώτο δάσκαλο τον πάτερα του Μιχάλη Κλαπάκη, επαγγελματία μουσικού των παραδοσιακών κρουστών.

Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Μουσικού γυμνασίου-λυκείου Παλλήνης.

Σπούδασε βιολί με τον Γιάννη Ζευγώλη θεωρητικά της μουσικής στο Εθνικό ωδείο Αθηνών και συμφωνικά κρουστά με τους Κωνσταντίνο Βοριίση και Κώστα Θεοδωράκο.

Παίζει σε παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Polis Ensemble.

Έχει συνεργαστεί με το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, την Δόμνα Σαμίου, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, τον Σωκράτη Σινόπουλο, το συγκρότημα Δυνάμεις του Αιγαίου, με τον Νίκο Ξυδάκη, την Κατερίνα Παπαδοπούλου (Anastatica), τον συνθέτη Χρήστο Τσιαμουλη, την ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company, το Λύκειο Ελληνίδων, τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, με ομάδες θεάτρου και χορού όπου συμμετέχει δημιουργικά και συνθετικά.

Διδάσκει κρουστά και ρυθμολογία σε μουσικές σχολές και εργαστήρια χορού και θεάτρου παραδίδοντας σεμινάρια στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Οι Μουσικές Αυλές είναι ένα μουσικό σεμινάριο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις Ράχες Ικαρίας και ήδη τον φετινό Ιούλιο του 2022 συμπληρώνει δέκα χρόνια παρουσίας.

Το επίκεντρο του σεμιναρίου είναι το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας του Αι Γιάννη, οικισμού του κεντρικού χωριού Χριστός στο βορειοδυτικό τμημα της Ικαρίας.
Τα εργαστήρια του σεμιναρίου φιλοξενούνται στις αυλές των σπιτιών της γειτονιάς γύρω από την εκκλησία -εξ’ ου και η ονομασία «Μουσικές Αυλές».

Το σεμινάριο προετοιμάζεται και διοργανώνεται κάθε χρόνο χωρίς αναθέσεις και χωρίς χορηγίες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην προσωπική δουλειά των μελών της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας, ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού σε τακτικές συνελεύσεις.

Κίνητρο όλων είναι η αγάπη για τη μουσική, καθώς και η διάθεση επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέλουν να συνευρεθούν για να παίξουν μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες.

Έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Αυλές το 2012, στην αρχή με τρία μόνο μουσικά εργαστήρια, ενώ οι μαθητές ήταν κυρίως μέλη της Κίνησης Πολιτών και μερικοί άλλοι Ικαριώτες που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.

Πάντα με κεντρικό άξονα την ανατολική μουσική παράδοση, από τότε ως σήμερα το μουσικό σεμινάριο Ικαρίας μεγάλωσε, άπλωσε ρίζες και ωρίμασε χάρη στη συμμετοχή πολλών μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την αμείωτη, θερμή υποστήριξη σπουδαίων δασκάλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.musicalyards.gr

Top