Σεμινάριο για το ούτι με τον Ευγένιο Βούλγαρη

Μουσικές Αυλές 2022, Αϊ Γιάννης Ικαρία
Ημέρες Διεξαγωγής: 3-9 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 – 20:00  (σύνολο 21 ωρών)
 
Στο σεμινάριο θα αναπτυχθεί η τεχνική του ουτιού μέσα από τον πρακτικό του ρόλο στις μουσικές παραδόσεις του ρεμπέτικου και του μικρασιάτικου τραγουδιού καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν την βασική υποδομή των μουσικών πάνω στο όργανο.

Ως αφορμές για τα παραπάνω, θα χρησιμοποιηθούν και θα διδαχθούν κομμάτια από τα παραπάνω ρεπερτόρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδολογία του τρόπου πρόσληψής τους.

Τέλος, με δεδομένο ότι οι παραπάνω μουσικές παραδόσεις αλλά και το ούτι ως χρήση, συνδέονται με το θεωρητικό σύστημα των Μακάμ, θα υπάρξει αυτονόητα παρουσίαση της έννοιας του Μακάμ, και πολύ περισσότερο η ανάδειξη της πρακτικής του χρήσης στην ερμηνευτική σκέψη της μουσικής πράξης, είτε αυτή αφορά συνθέσεις όπως τα τραγούδια, είτε αφορά τον αυτοσχεδιασμό, γνωστό ως ταξίμι.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως επιπέδου. Θα είναι εργαστηριακού χαρακτήρα με στόχο την διάδραση μου ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

* Τα μαθήματα θα παραδίδονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

 
Βιογραφικό

Το ενδιαφέρον του Ευγένιου Βούλγαρη για την παραδοσιακή μουσική ξεκίνησε το 1992, χρονικό διάστημα που ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στη Βυζαντινή μουσική. Ως πολύ-οργανίστας έχει επανειλημμένως συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και συνθέτες σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1995 είναι το κορυφαίο μαντολίνο της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
 
Η διδασκαλία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καριέρα του. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όπου και διευθύνει το Τμήμα Παραδοσιακών Οργάνων, και στο ομώνυμο τμήμα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Έχει επίσης διδάξει Ούτι, Γυαϋλί Ταμπούρ, Οργανολογία και Θεωρία των Λαϊκών Δρόμων στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου). Από το 2006 διδάσκει επίσης στα σεμινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στην Κρήτη, στο Μουσικό Χωριό του Πηλίου και της Κύπρου και στις Μουσικές Αυλές της Ικαριας, ενώ συχνά παραδίδει σεμινάρια μετά από πρόσκληση σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
 
Το 2004 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο Ταξίδια σε συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη. Ακολούθησε Το μήνυμα του πρίγκιπα σε συνεργασία με το Χρήστο Γαλανόπουλο, και το Modal4 σε συνεργασία με τους Θάνο ΓκουντάνοΠαύλο Σπυρόπουλο και Δημήτρη Τασούδη. Έχει επίσης γράψει μουσική για θέατρο. Η ενασχόλησή του με το ρεμπέτικο είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του βιβλίου Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, εκδόσεις Fagotto (σε συνεργασία με το Β. Βανταράκη) και δύο δίσκους, τις Αψιλίες με τους Δ. Μυστακίδη, Α. Τσαρδάκα και Θ. Αθανασίου και το Ψιθυρίζοντας το Ρεμπέτικο με το Δ. Μυστακίδη.

Οι Μουσικές Αυλές είναι ένα μουσικό σεμινάριο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις Ράχες Ικαρίας και ήδη τον φετινό Ιούλιο του 2022 συμπληρώνει δέκα χρόνια παρουσίας.

Το επίκεντρο του σεμιναρίου είναι το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας του Αι Γιάννη, οικισμού του κεντρικού χωριού Χριστός στο βορειοδυτικό τμημα της Ικαρίας.
Τα εργαστήρια του σεμιναρίου φιλοξενούνται στις αυλές των σπιτιών της γειτονιάς γύρω από την εκκλησία -εξ’ ου και η ονομασία «Μουσικές Αυλές».

Το σεμινάριο προετοιμάζεται και διοργανώνεται κάθε χρόνο χωρίς αναθέσεις και χωρίς χορηγίες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην προσωπική δουλειά των μελών της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας, ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού σε τακτικές συνελεύσεις.

Κίνητρο όλων είναι η αγάπη για τη μουσική, καθώς και η διάθεση επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέλουν να συνευρεθούν για να παίξουν μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες.

Έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Αυλές το 2012, στην αρχή με τρία μόνο μουσικά εργαστήρια, ενώ οι μαθητές ήταν κυρίως μέλη της Κίνησης Πολιτών και μερικοί άλλοι Ικαριώτες που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.

Πάντα με κεντρικό άξονα την ανατολική μουσική παράδοση, από τότε ως σήμερα το μουσικό σεμινάριο Ικαρίας μεγάλωσε, άπλωσε ρίζες και ωρίμασε χάρη στη συμμετοχή πολλών μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την αμείωτη, θερμή υποστήριξη σπουδαίων δασκάλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.musicalyards.gr/outi

Top